От х:

Днес в x:

18 °C

Ангел Кунчев ще поиска 2 месеца удължаване на извънредната епидемична обстановка

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановска до края на ноевмри.

Той отговори на въпрос на news.bg дали обмисля вариант да поиска повторно увеличаване на извънредната епидемична обстановка предвид повишаването на заразените с COVID-19.

Кунчев подчерта, че нови мерки не се предвиждат, освен тези, които действат в момента.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че непрекъснатото удължаване на извънредната епидемична обстановка всеки месец от една страна отнема ресурс с ъпдейтване на документите, а от друга това, което очакваме не е оптимистично. Той открои три причини за неоптимистичните насоки - стартът на учебната година, започващата вълна на коронавирус в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси в следващите месеци.

"Така че според мен, ако Министерски съвет приеме, по-удачно би било този път да удължим извънредната епидемична обстановка до края на ноември", категоричен бе доц. Кунчев.

Мерки като ограничаване на цели градове и спиране на движението надали някога могат да се върнат, освен ако не се получи крайна ситуация, като тази в Израел - с висока заболяемост и почти пълна парализа на държавата за три седмици, изтъкна той.

Доц. Кунчев се надява на прогнозата за ваксините срещу коронавирус да пристигнат в средата на октомври месец при личните лекари.

Той посочи, че здравната система никога на 100% няма да бъде готова с висок пик на коронавируса, но е много по-готова отпреди 3-4 месеца. Когато навреме се намесим и вземем отношение, в рамките на седмица нещата се нормализират, увери доц. Ангел Кунчев.

Той се надява, че хората постепенно ще свикнат да живеят с вируса и че той се предава. Нашата цел е болните да са малко и да можем да осигурим на всички навременно лечение, настоя здравният инспектор.

Във връзка с новозаразените случаи три дни след началото на учебната година доц. Кунчев уточни, че случаите на заразени в училищата не са в резултат на започване на работата на училищата, а това са случаи, които идват от обществото. Процес на предаване на заразата ще има, но ще стане факт след седмица или десет дни, предупреди здравният инспектор.

По думите му това в известна степен е полезна тренировка за реалните случаи на предаване на болестта в училище. Кунчев обаче е оптимист, че с организацията, която се създава в училищата случаите на коронавирус ще бъдат изключение, а не практика.

Той се ядоса на родителите, които протестират за това, че не иска децата им да носят маски. "Да правят каквото искат, ние като лекари им казваме какво да правим, за да пазим техните деца. Който не иска да пази здравето им, да ги пуснат да обикалят по болниците. Стигнахме един предел на разумното говорене, който вече е минал - няма научна организация, която да твърди, че маските са излишни. Носенето на маски 30-40 минути в училище не създава никакви затруднения и заплахи за здравето. За мен този въпрос е приключил", категоричен бе доц. Кунчев.

Той не може да чака 200 деца да се разболеят от коронавирус, за да бъдат прекратени занятията в училищата. Разбира се, че ще ги прекратим по-рано, даде да се разбере доц. Кунчев.

Родителите на карантинираните деца също ще бъдат наблюдавани. България след едно плато на висока заболяемост през август постигна значително намаление и в момента е на 23-то място сред страните в Европейския съюз, посочи здравният инспектор. Много е динамична ситуацията и никой не може да предвиди какво може да се случи оттук нататък, призна Кунчев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Д-
  Д-р Коронов
  2 -1
  15:57, 18 сеп 2020
  На устата
  • Д-
   Д-р Тиква
   0 0
   18:02, 18 сеп 2020
   Шест милиона тулупи на устите.
 • 2
  Па
  Панетюф Теню ут Гереня
  0 0
  18:03, 18 сеп 2020
  То.о маришки самсар ни може самичък да поисква кот и да е, казали са му да поиска и поисква на момента кот са му казали да иска. Той сами ни са нъима нищо да иска.

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини