От х:

Днес в x:

По-малко добиви от пшеница тази година, но България остава голям нетен износител на зърно

Драстично по-малки добиви от пшеница отчитат от Министерството на земеделието в тазгодишната реколта. Основната причина за това е засушаването.

Според оперативните данни от Областните земеделски дирекции добивите тази година за страната от пшеница са 4,63 милиона тона. Преди ден при посещението си в Харманли министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева коментира, че това е по-малък добив, но резултатите не са неочаквани.

Причината за по-ниската обща добивност през тази година основно е в резултатите от областите от Източна България, където те са най-ниски и това се е отразило като цяло на общата реколта през последните пет години.

„Това ще се отрази в обемите за износ и на-вече във финансовите резултати на производителите в тези най-слаби райони: Добрич, Бургас, Сливен, Ямбол, частично Стара Загора и част от Хасковско. Там са с доста по-ниски добиви тази година.“, коментира министър Танева.

Основните добиви от пшеница за област Хасково са много ниски в настоящата реколта. С около 30% са по-ниски от миналогодишните. Средният добив за региона на Хасково е 425 кг. от декар и това е наравно с останалите региони около нашата област, коментира и директорът на Областната дирекция по земеделие в Хасково Венелин Асенов.

Той обясни, че има 6-7 общини в Хасковско, които са дали много добри добиви от пшеница, но повечето са с ниски. И това е логично, защото част от тях бяха засегнати от градушките, които паднаха в региона през пролетта, а основната причина обаче е засушаването. Има места в Хасковско където без дъжд са от 102 дни. Най-висок среден добив в областта е отразен за Димитровграско-500 килограма от декар. В Хасковска община добивите са около 404 кг/дка, около 400 кг/дка е прибраното зърно в общините Симеоновград, Свиленград и Стамболово.

Независимо от този малък добив за страната обаче, България остава в позиция на голям нетен износител, подчерта в коментара си Министър Десислава Танева и обобщи: Изхранването на населението със собствено зърно и производството на фураж за собствено потребление, е осигурено.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    "Браво"
    11 -2
    18:04, 15 сеп 2020
    Изнасяме суровината за да си купуваме готовия продукт...
    • Съ
      Съгласен
      8 -2
      20:40, 15 сеп 2020
      Жалка работа.Изнасяме суровина, работна ръка.Внасяме трошки и какви ли не генни боклуци.Важно е да има чекмеджета!
    • Ма
      Магнум
      2 -5
      21:02, 15 сеп 2020
      До чекмеджето има и пищов той за тебе !
    • Gh
      Ghost Navigator
      4 0
      21:48, 15 сеп 2020
      Пък когато продавахте тока, добре беше.....
  • 2
    12
    123
    4 0
    08:57, 16 сеп 2020
    Крадци и лъжци. Получават европарии задържат печалбата. Със субсидии направиха едни тъпанари велможи.
Последни новини