От х:

Днес в x:

Сред 10,3 милиона звезди нито един сигнал за разум

Няма как темата за извънземните да остави някого равнодушен. Откакто се помним, живеем с идеята, че един ден ще ги срещнем. Фантастичните филми ни помогнаха дори да придобием представа как изглеждат. Въображението ни свърши останалата работа.

Съвсем скоро астрономи завършиха най-сериозното до момента търсене на извънземни цивилизации. Те сканираха 10,3 милиона звезди с радиотелескоп в Австралия.

Специалистите търсели "техноподписи", например комуникационни сигнали, които може да са от интелигентни извънземни същества. Те биха могли да бъдат доказателства за възможен живот извън Слънчевата система, съобщи Reuters.

С мрежата "Мърчисън" в Западна Австралия учените се опитали да открият нискочестотни радиосигнали от звезди в съзвездието с латинско име Vela.

"Не е изненадващо, че не открихме нищо", каза астрофизикът Чиноа Трембли. "Търсенето на живот извън Слънчевата система е голямо предизвикателство. Не знаем кога, как, къде или какъв сигнал можем да получим, който да насочва, че не сме сами в галактиката".

"Макар и изследването да достигна 100 пъти по-надълбоко и нашироко от досегашните, то обхвана сравнително малко звезди", обяснява астрофизикът Стивън Тингей от университета "Къртин". "Десет милиона звезди изглеждат много, но по изчисленията ни в Млечния път има около 100 милиарда звезди. Така че сме изследвали само около 0,001% от галактиката ни".

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини