От х:

Днес в x:

11 °C

Кръстът на храма "Света Троица" в Банско е направен от дърво на над 700 години

Кръстът, поставен над камбанарията на храма "Света Троица" в Банско, е направен от дърво на над седемстотин години. Това разказа местният свещеник иконом Георги Касапинов.

Камбанарията е построена в далечната 1850 година и е с внушителната височина от тридесет и два метра. Върхът на камбанарията завършва с кръст, изработен от черна мура, с височина 2,80 метра. Човек, ако го гледа отдолу, той изглежда малък, но в действителност е много по-голям, разказа иконом Касапинов.

Кръстът, който се е издигал на върха на камбанарията в продължение на близо 170 години. През 2017 година обаче се налага да бъде подменен, след инцидент, при който за малко не е пострадал английски турист, продължи разказа си свещеникът. Тогава парче от кръста се откъсва и пада в непосредствена близост до него. След този инцидент се прави оглед на състоянието на кръста и на покрива на камбанарията и се установява, че подмяната е наложителна.

Иконом Георги Касапинов се заема с тази задача, тъй като в младежките си години е учил мебелно производство и дърворезба, а работата с дърво описва като удоволствие. С приятели и с хора, които желаят да участват в това дело, в района на хижа Бъндерица откриват съборено от лавина дърво, с което решават да направят новия кръст за храма. Със задружни усилия успяват да свалят дървото до града, където започват работа по него. Два месеца по-късно старият кръст е демонтиран и предаден на местния музей, а новият е поставен на негово място.

Когато работехме по дървото преброихме годишните кръгове и така установихме, че то е на над седемстотин години, разказа отец Касапинов. От няколкото парченца, останали при работата, е изработил четири дървени кръста. С единия от тях отец Касапинов извършва освещаване на водите на Йордановден. Другите свещеникът ще подари на съседни църкви.

Работата по храма не е присъща само за сегашното време, посочи иконом Георги Касапинов. От построяването си преди 185 години до днес се прави по нещо голямо и хубаво за храма. Самото построяване на толкова голяма църква в далечната 1835 година е резултат от дипломатичността, които местните хора са проявили в онова време. Иконом Касапинов разказа, че използвайки новината, че султанът се е сдобил със син, банскалии изпращат местните първенци с повойница или казано иначе подаръци за новороденото бебе. Това са били хранителни продукти и пелени, но в пелените е имало и жълтици, а подаръкът трогва султана. Така Банско получава позволението да изгради нов храм. С дипломатичност на местно ниво се постигат внушителните размери на църквата - тя е висока около седемнадесет метра до билото, широка е двадесет и пет метра, дълга е петдесет и пет метра. Храмът е трикорабна псевдобазилика с много характерни омекотявания на ъглите, самите прозорци са във вид на арка, а отзад балконът е извит в така наречената възрожденска кобилица, продължи описанието си свещеникът.

От 1835 година през около петнадесет години банскалии са правили грандиозни неща, свързани с храма. През 1850 година е завършена камбанарията, а около 1865 година е монтиран часовник на нея. През 1894 година са монтирани Велегановите камбани, подарени от братя Велеганови, които са от бански род, преселил се в Пловдив.

Така, с божията помощ и с вярата и желанието на местните хора, по храма се работи и до днес. Майсторството на всеки един от строителите и творците, работили по него, привличат хора от целия свят, а силната вяра на банскалии проличава по време на празници, когато храмът е пълен с миряни.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини