От х:

Днес в x:

Защо Китай иска да бойкотира премиерата на „Мулан“

На 11 септември, игралният филм "Мулан" излезе на голям екран и у нас, и в Китай. И докато тук всичко е спокойно, призиви за бойкот на филма на Walt Disney се разпространиха в социалните мрежи преди прожекциите в Китай.

Поводът за него е фактът, че филмът е заснет в района Синцзян-Уйгурски, място където живеят уйгурите. Те са мюсюлманско малцинство в Китай, което властите в страните подлагат на гонения.

Във финалните надписи студиото благодари на осем държавни институции в Синцзян – мястото, където правителството нарушава правата на етническите малцинства.

Другият проблем е изпълнителката на главната роля Лу Юфей, която подкрепя действията на полицията срещу протестите в Хонконг.

В началото на 2020 г. хонконгски активисти призоваха хората да не гледат филма, именно защото главната актриса изразява пълната си подкрепа за полицията в Хонконг, която се бори срещу мащабните антикитайски протести в автономния район.

С хаштаговете #BoycottMulan и #BanMulan (#БойкотНаМулан и #ЗабраниМулан) в Twitter хонконгският активист Джошуа Уонг и потребители на интернет изрязяват позицията си по въпроса, съобщи Associated Press.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини