От х:

Днес в x:

Цвети Пиронкова на четвъртфинал срещу Серина Уилямс

Цветана Пиронкова се класира за първи път в кариерата си за четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ по тенис.

В мач от четвъртия кръг българката победи с 6:4, 6:7(5), 6:3 французойката Ализе Корне след маратонските два часа и 53 минути игра.

За място на полуфиналите Пиронкова ще играе с носителката на 23 титли от "Големия шлем" Серина Уилямс. Това ще бъде първи четвъртфинал за пловдивчанката от 2016 година насам, когато тя достигна финалната осмица на "Ролан Гарос".

Мачът не започна по мечтан начин за 32-годишната Пиронкова, която допусна пробив още при първото си подаване и Корне поведе с 2:0 гейма. Пловдивчанката обаче бързо се отърси от ранния шок и успя на свой ред да пробие за 1:2.

Двете с Корне си размениха по още няколко гейма, за да се стигне до 4:4, когато Пиронкова реализира нов пробив и поведе с 5:4 гейма. В тези минути българката играеше на много високо ниво и след като затвори първата част с 6:4, успя да поведе с 2:0 гейма и в началото на втория сет.

Пиронкова имаше три брейкбола за 3:0, но Корне успя да ги отрази и да намали на 1:2 геймовете. Това даде начало на силна серия на французойката, която съумя да спечели четири последователни гейма и да поведе с 4:2 във втория сет.

Българката обаче не загуби присъствие на духа и веднага върна пробива, за да изравни за 4:4.
Последва много дълъг девети гейм в сета, който приключи с нов пробив за Пиронкова, след като Корне направи две двойни грешки в него.

В следващия гейм Пиронкова стигна до мачбол при 40:30, но не успя да се възползва от него, изпращайки топка в аут. След това българката сбърка и една къса топка, пращайки я в мрежата, преди удар в аут от бекхенд да позволи на Корне да върне пробива и да изравни геймовете за 5:5.

Единадесетият гейм на сета обаче доведе до нов брейк за Пиронкова, която проби подаването на Корне на 30 и получи за втори път шанс да сервира за спечелването на срещата. Той обаче също бе пропуснат, като този път българката нямаше нито един мачбол.

В тайбрека Корне успя да направи минипробив за 4:2 точки, след което форхенд в аут на Пиронкова и позволи да изравни резултата в сетовете при 7:5 точки.

Корне бе тази, която първа нанесе удар в третия сет, осъществявайки пробив за 2:1 гейма, но Пиронкова веднага изравни за 2:2.

Решителният момент в сета и мача дойде в осмия гейм, когато Пиронкова направи нов пробив след удар по диагонал от бекхенд, за да поведе с 5:3 гейма.

При третото си сервиране за мача българката нямаше проблеми и затвори срещата на нула. В края на мача статистиката показа 46 уинъра за Пиронкова срещу едва 24 за Корне.

"Нереално е да се класирам за четвъртфиналите. В края на мача бях много изтощена, но просто трябваше да продължа да се боря. Не чувствах психологическо напрежение след загубения втори сет. Просто се опитах да бъда по-агресивна и съм щастлива, че се получи. Познавам добре играта на Серина. Тя е завършен шампион и очаквам с нетъпрние този мач. Сега обаче искам да се отдам на дълга почивка. Отглеждането на дете е трудно нещо, но си струва да се завърна на корта заради него", каза Пиронкова веднага след победата си.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини