От х:

Днес в x:

Омбудсманът препоръча на МРРБ хасковлии да плащат по-ниска цена на водата

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до регионалния министър Петя Аврамова, в която настоява да се прилага по-ниска от утвърдената от Комисия за енергийно и водно регулиране цена на водоснабдителната услуга, предоставяна от ВиК Хасково, съобщиха от пресслужбата й.

Причината за искането на омбудсмана е доказано лошо качество на питейната вода. Доц. Ковачева е препоръчала още да бъдат реализирани конкретни мерки за подобряване качеството на услугата в най-критичните зони в областта.

Националният обществен защитник вече поиска от „ВиК“ -Хасково да не прилага утвърдената от КЕВР по-висока цена на водата в региона, с която от 1 август услугата стана най-скъпата в цялата страна. Тогава Диана Ковачева се позова на факта, че на територията на Област Хасково има редица населени места, в които от години с актове на Регионална здравна инспекция - Хасково е ограничено ползването на питейната вода от населението.

Повод за новата препоръка, този път до регионалния министър, за цената на водата в областта, е в отговор на писмото до омбудсмана от ВиК оператора, обясняват от преслужбата доц. Ковачева. В него дружеството изразявало становище, че утвърждаването на цената на услугата е необходимо, за да се осигури устойчиво поддържане на системите, които да генерират достатъчен финансов ресурс за предоставяне на годна за пиене вода.

„Оценявам, че за гарантиране на качествена водоснабдителна услуга са необходими значителни ресурси. В същото време, не мога да приема, че финансовата страна на въпроса може да служи в случая за оправдание, с оглед дългогодишното съществуване на проблемите във ВиК сектора“, пише омбудсманът.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    ВИ
    В и К
    47 -1
    15:53, 28 авг 2020
    Трябва да препоръча и брикетите да започнат да си плащат водата. Ако ли не на площада.
    • Го
      Горския
      6 0
      01:14, 30 авг 2020
      И аз препоръчвам на хищниците
      да не ядат добитък
      .....
      ама докато не подпиша с бренекето не става
  • 2
    Въ
    Възмутена гражданка
    44 0
    16:50, 28 авг 2020
    На ул. "Акация" ромите не плащат вода, а ние плащаме най - скъпата вода в България.
    • Да
      Да
      29 -1
      22:38, 28 авг 2020
      Ромите не стига .,че не плащат,ами и изобщо не си спрат водата и си тече ей така по улиците.
  • 3
    На
    наивници
    32 -2
    16:53, 28 авг 2020
    Кой го е...ва омбудсмана в калабълъка. Измислена институция за заблуда на простите дебили. Да видим колко ще го послушат от МРРБ. Дали ще намалят цената на водата в Хасково? Ха дано ама надали.
  • 4
    Ла
    ла
    16 0
    23:06, 28 авг 2020
    Водата е поскъпнала от този месец
  • 5
    Не
    ненужен пост в държавата ни
    15 0
    10:16, 29 авг 2020
    И какво като е препоръчала? Вече се плаща по новите цени.
  • 6
    Я
    Я
    10 -1
    12:28, 29 авг 2020
    Там, където има кадър о управление няма висока цена на водата.
  • 7
    Ня
    Няма налягане
    3 0
    21:22, 30 авг 2020
    То остави, че е най - скъпата и не става за пиене, ами и за къпане и миене не става щото няма нормално налягане в някои квартали, даже и когато няма аварии. Хората си монтират хидрофорни системи и за останалите е още по-слабо налягането.
Последни новини