От х:

Днес в x:

Мандатът е връчен...

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи от президента Георги Първанов проучвателен мандат за съставяне на правителство.

След около 20 минути разговори между държавния глава и неформалния лидер на ГЕРБ, президентът връчи мандата на Борисов.

На срещата присъстваха още председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Според действащото законодателство в седемдневен срок лидерът на партията и бъдещ премиер на страната Бойко Борисов трябва да представи имената на кандидатите, които ще влязат в бъдещия парламент.

Вчера ГЕРБ излезе с меморандум към десните политически сили – Атака, РЗС, Синята коалиция за основни принципи за подкрепа на управлението.

Проведени бяха и срещи между парламентарните групи на четирите политически сили. До петък ще се събират мненията по меморандума, а очакванията са до понеделник документът да е подготвен за подписване.

Партиите, които ще подкрепят текста ще участват в разбаротването на управленската програма на кабинета и в разпределяне на шефските места в парламентарните комисии. Не е изключена обаче вероятността при първото голямо изпитание трите формации да оттеглят подкрепата си за правителството.

След консултациите на 14 юли при президента Борисов заяви, че ГЕРБ разполагат с добри експерти и специалисти в областта на финансите, икономиката, земеделието, културата и екологията. Според него от другите партии могат да предложат експерти за новата изпълнителна власт, които да бъдат обсъдени в диалог.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини