От х:

Днес в x:

4 °C

Гравирани камъни на 15 000 г. са най-ранната форма на изкуство на Британските острови

Те са малки, плоски и покрити с привидно хаотични драскотини, но според изследователи откритите в Джърси 10 издялани каменни фрагмента може да са най-ранното доказателство за човешко изкуство на Британските острови.

Камъните били открити в Les Varines между 2014 и 2018 и са смята, че са били изработени от група ловци преди около 15 000 години.

Макар на пръв поглед драскотините да изглеждат хаотични, детайлен анализ разкрил, че са направени преднамерено, в ясен ред, като правите линии били издълбани най-напред, а по-дълбоките и изкривени, последни.

“Това не е просто плочка, използвана за рязане на месо. В някои случаи, кривите линии вероятно представляват гърба или устата на кон, а други профила на слон.”, казва Силвия Бело от Природонаучния музей в Лондон.

Екипът посочва, че гравираните камъни били намерени редом до кремъчни сечива, огнища и гранитни плочи, и били изработени преди около 15 000 години през магдаленската епоха – период, в който изкуството процъфтявало сред съвременните хора в Западна Европа.

Драскотините са най-ранния пример за художествена изява на Британските острови, макар, според Бело, морското равнище да е било по-ниско през късния палеолит, така че “строго погледнато те може да са повече френски, отколкото британски”.

Хиляди гравирани, гладки камъни, извесни като плакети, са били откривани във Франция, Испания и Германия. Магдаленската култура е известна и с други форми на изкуство, включително резки върху кости и рога и пещерни рисунки.

“Те са били художници, не бих ги нарекъл най-добрите, но са били креативни”, казва Бело. Във Великобритания пещерни рисунки от този период са откривани в Кресуел Крейгс, Дарбишър, които според някои изобразяват танцуващо момиче, докато гравирани кости от канибализиран човек са откривани в пещерата Chedder Gorge, макар според Бело да е спорно, дали те са форма на изкуство.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020

Случаен виц

Последни новини