От х:

Днес в x:

Мария и Ангел от Широка лъка спечелиха престижните отличия посветени на бай Дафо и Бойка Присадова

    На 1 и 2 август 2020г. в НУФИ“Широка лъка“ се проведе Националният фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“.

    Заради извънредната епидемична ситуация, конкурсът се проведе без публика, а участниците тази година бяха само деца от III и IV възрастова група в раздел Индивидуални изпълнители, в специалностите Народно пеене и Народни инструменти.
    Отворената категория, в която се представят песните на известни фолклорни изпълнители, тази година бе посветена на Родопския славей Бойка Присадова и на ненадминатия майстор– гайдар Дафо Трендафилов. Специален гост на конкурса беше съпругът на Бойка Присадова -известният поет, фолклорист и публицист- Петър Динчев.
    Конкурсът е включен в Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби, поради което Министерството на културата отпусна 15 едногодишни стипендии за участниците от Четвърта възрастова група, класирали се на 1-во 2-ро и 3-то място в различните специалности.
    130-те участници бяха оценявани от високо компетентно жури – бивши и настоящи преподаватели в НУФИ“Широка лъка“- Мария Урилска, Соня Балабанова, Павел Куцев, Румяна Филкова, Стоимен Добрев, Дамян Дамянов; Ралица Базайтова -Главен експерт в Министерство на културата, дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“; Веселин Христов – музикант, корепетитор, лютиер и дарител, един от първите преподаватели по гъдулка в Музикалното училище в Широка лъка; Тодор Тодоров – Ръководител на оркестър „100 Каба гайди“- Смолян
    Конкурсът и тази година доказа, че в България има много талантливи деца, които обичат народната музика. При изключителна конкуренция, журито присъди златни, сребърни и бронзови медали, дипломи и грамоти, парични и предметни награди, както и два приза – най-високите отличия, на името на Бойка Присадова и на Дафо Трендафилов.
    Носител на Приз в категорията „С песните на Бойка Присадова“ е Мария Бечева, ученичка в НУФИ “Широка лъка“ в класа по народно пеене на Мария Урилска.
    Носител на Приз в категорията „С музиката на Дафо Трендафилов“ е Ангел Згуровски, ученик в ОУ “Никола Й. Вапцаров“ в с. Широка лъка с ръководител Щильон Неделчев.
    Мария Ташева от с. Милево и Атанас Стоилов от гр. Чепеларе, вече ученици на НУФИ“Широка лъка“,получиха от дарителя – лютиер Веселин Христов народни инструменти – гъдулка и кавал, изработени от него. Пресиана Леонидова, ученичка в НУИ “Добри Христов“ в гр. Варна, получи народна носия, дарена от Антония Кетенева – учител по народно пеене в НУФИ “Широка лъка“
    Радваме се, че в НУФИ “Широка лъка“ отново влезнаха младостта и красотата на България, защото именно тук, в дома на фолклора, е мястото за среща на бъдещите таланти на България. Усмивките по лицата на децата, сълзите от радост в очите им, радостта на техните ръководители и родители, говорят само за това, че отмина още едно успешно и ползотворно издание на конкурса „Широка лъка пее, свири и танцува“!, казаха организаторите от музикалното училище.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини