От х:

Днес в x:

20 °C

Мария и Ангел от Широка лъка спечелиха престижните отличия посветени на бай Дафо и Бойка Присадова

  На 1 и 2 август 2020г. в НУФИ“Широка лъка“ се проведе Националният фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“.

  Заради извънредната епидемична ситуация, конкурсът се проведе без публика, а участниците тази година бяха само деца от III и IV възрастова група в раздел Индивидуални изпълнители, в специалностите Народно пеене и Народни инструменти.
  Отворената категория, в която се представят песните на известни фолклорни изпълнители, тази година бе посветена на Родопския славей Бойка Присадова и на ненадминатия майстор– гайдар Дафо Трендафилов. Специален гост на конкурса беше съпругът на Бойка Присадова -известният поет, фолклорист и публицист- Петър Динчев.
  Конкурсът е включен в Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби, поради което Министерството на културата отпусна 15 едногодишни стипендии за участниците от Четвърта възрастова група, класирали се на 1-во 2-ро и 3-то място в различните специалности.
  130-те участници бяха оценявани от високо компетентно жури – бивши и настоящи преподаватели в НУФИ“Широка лъка“- Мария Урилска, Соня Балабанова, Павел Куцев, Румяна Филкова, Стоимен Добрев, Дамян Дамянов; Ралица Базайтова -Главен експерт в Министерство на културата, дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“; Веселин Христов – музикант, корепетитор, лютиер и дарител, един от първите преподаватели по гъдулка в Музикалното училище в Широка лъка; Тодор Тодоров – Ръководител на оркестър „100 Каба гайди“- Смолян
  Конкурсът и тази година доказа, че в България има много талантливи деца, които обичат народната музика. При изключителна конкуренция, журито присъди златни, сребърни и бронзови медали, дипломи и грамоти, парични и предметни награди, както и два приза – най-високите отличия, на името на Бойка Присадова и на Дафо Трендафилов.
  Носител на Приз в категорията „С песните на Бойка Присадова“ е Мария Бечева, ученичка в НУФИ “Широка лъка“ в класа по народно пеене на Мария Урилска.
  Носител на Приз в категорията „С музиката на Дафо Трендафилов“ е Ангел Згуровски, ученик в ОУ “Никола Й. Вапцаров“ в с. Широка лъка с ръководител Щильон Неделчев.
  Мария Ташева от с. Милево и Атанас Стоилов от гр. Чепеларе, вече ученици на НУФИ“Широка лъка“,получиха от дарителя – лютиер Веселин Христов народни инструменти – гъдулка и кавал, изработени от него. Пресиана Леонидова, ученичка в НУИ “Добри Христов“ в гр. Варна, получи народна носия, дарена от Антония Кетенева – учител по народно пеене в НУФИ “Широка лъка“
  Радваме се, че в НУФИ “Широка лъка“ отново влезнаха младостта и красотата на България, защото именно тук, в дома на фолклора, е мястото за среща на бъдещите таланти на България. Усмивките по лицата на децата, сълзите от радост в очите им, радостта на техните ръководители и родители, говорят само за това, че отмина още едно успешно и ползотворно издание на конкурса „Широка лъка пее, свири и танцува“!, казаха организаторите от музикалното училище.

  СмолянБГвести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини