От х:

Днес в x:

Правителството смята да удължи още с месец извънредната епидемична обстановка

Извънредната епидемична обстановка, която е в сила до 31 юли, ще бъде удължена с още поне месец, съобщи Бойко Борисов. Решението трябва да бъде взето от Министерския съвет и дава право на здравния министър да налага ограничения заради коронавируса, без да е необходима санкция на парламента. Това ще е първият месец на извънредни мерки за новия здравен министър Костадин Ангелов, който доскоро беше на първа линия в борбата с COVID-19 като директор на най-старата университетска болница - Александровска.

След заседание на съвета на управляващата коалиция премиерът Бойко Борисов обяви пакет от финансови помощи от държавата на стойност близо 2 млрд. лв. за пенсионери, безработни, медици, както и за бизнеса.

Сред тях са по 50 лв. месечно повече към всички пенсии в продължение на три месеца, увеличаване на размера и срока за обезщетение при безработица (от 9 на 13 лв. от 1 октомври и допълнителни три месеца за хората с минимално обезщетение), осигуряване и занапред на 1000 лв. допълнително към заплатите за медицинския персонал на първа линия в борбата с COVID-19.

Борисов анонсира също сваляне на ДДС на 9% за случайните превози в туризма и за сервираните бири и вина в ресторантьорския бизнес. Той уточни, че промените ще бъдат прокарани през парламента до петък, когато е последният работен ден на депутатите преди лятната ваканция.

Средствата за мерките в подкрепа на гражданите и бизнеса ще бъдат осигурени от фискалния резерв, като няма да се тегли заем засега, каза премиерът.

Всички икономисти вещаят изключително тежка рецесия, а тя е факт, ние сме в нея, посочи Борисов и допълни, че единственият шанс е да преминем през нея с компромиси и единение на нацията.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    19
    1952
    21 -7
    12:20, 27 юли 2020
    Ти чуваш ли,че никой не те иска вече!Тръгвай си по-бързо,за да може да поживеем малко като бели хора!
  • 2
    Ча
    Частен сектор
    20 -2
    12:33, 27 юли 2020
    Ето така се управлява! Разделяй и владей! На лекарите осигуровките ще са на 1000 лева, а на нас работещите в Частния сектор ще ни осигуряват на минимална заплата и на четири часа!
    Затова докторите ще продължават да играят цирка с Коронавируса, защото те имат полза от страха на хората, а също ще направят и много пари. Не че сега взимат малко, но сега ще станат още по-богати. А народа още повече ще обеднява!
    Време е да се събудим!!!
  • 3
    Ед
    Един от народа
    17 -4
    13:34, 27 юли 2020
    Ей що за човек , тежко ни ако още остане на власт !
  • 4
    Ан
    АНОНИМЕН
    5 -3
    19:21, 27 юли 2020
    Дано целия парламент да пукните колкото се може по-скоро!!!
Последни новини