От х:

Днес в x:

18 °C

Храната за децата и социалните институции в КЗК

Изображение 1 от 2

  Процедурата по спечелената нова обществена поръчка за доставка на храна в Детските заведения, млечната кухня и социалните институции в Хасково се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията от отпадналия кандидат- „ВНП-Фасилити“ ЕООД. Жалбата е срещу Община Хасково за това, че не е упражнила контрол върху допустимостта на конкурентния кандидат ЕТ „Тано-Николай Траилов“.

  „ВНП-Фасилити“ ЕООД е изпълнителят на заданието през последните 19 години.

  Двете фирми сега бяха единствените кандидати за доставките на храна в детските и социални заведения в общината по обществената поръчка с прогнозна стойност 7050 000 лв, без ДДС. Става въпрос за изхранването на около 1900 деца от ДГ, приготвянето на храна за Млечната кухня за около 430 деца, както и за среден брой потребители на социалните заведения в общината около 500 души.

  В момента все още тече срокът за обжалване на обществената поръчка, но от юридическия отдел на Общината уточниха, че договорът със стария доставчик вече е прекратен, а до произнасянето от КЗК по жалбата, доставката на храна е възложена на спечелилата последната обществена поръчка фирма. За момента тя работи по договор за директно възлагане съгласно чл.20 ал. 4 т.2 от ЗОП. С този директен договор се изпълняват зарежданията на детските и социалните заведения на същите, много по-ниски цени, дадени от фирмата спечелила поръчката, посочиха от общината. Той ще бъде прекратен в момента, в който се произнесе КЗК. Ако комисията е с решение, че процедурата е редовна, то с ЕТ „Тано-Николай Траилов“ ще бъде сключен договор.

  От документацията по обществената поръчка е видно, че Комисията по провеждането й, с председател заместник-кметът Мария Вълчева, е класирала едноличния търговец на първо място и по техническия показател за времето, в което може да бъде заменена храна при установяване на отклонения в количеството, външния й вид или други неточности, които водят до негодност за употребата й, и по параметрите в ценовата оферта. В техническите параметри „ВНП-Фасилити“ ЕООД дава срок от девет минути за подмяната, а ЕТ „Тано-Николай Траилов“-7.

  В ценовите оферти на двамата кандидати има доста солидни разлики, като един от основните пунктове в характеристиките на обществената поръчка е, че тя се възлага въз основа на икономически най-изгодната оферта. Така например в подадената оферта от дружеството за стойността на храноден в детските градини-закуска, подкрепяща закуска, обяд и следобедна закуска, предложената цена е 3,90, без ДДС, а за Млечната кухня-2 лв., без ДДС. В офертата за същата доставка на едноличния търговец сумата е 3,55, без ДДС за детските заведения и 1,50, без ДДС за млечната кухня.

  Докладът от работата на комисията е публикуван на официалната страница на Община Хасково тук.

  „Спечелилата фирма няма необходимия квалифициран персонал по минималните изисквания в Обществената поръчка и това си пролича още в първия ден, в който трябваше да достави храната. Аз смятам, че основанието да обжалвам е реално. За мен е недопустимо някой да се учи в движение да работи, когато става въпрос за приготвянето на храна за уязвими групи, каквито са децата, възрастните хора и хората от социалните услуги“, коментира собственикът на „ВНП-Фасилити“ ЕООД Васил Попов, като намекна за фалстарта на доставките от страна на ЕТ „Тано-Николай Траилов“ в първия ден, поемайки работата.

  В понеделник новата фирма закъсня драстично с осигуряването на храната, както за детските градини, така и за ясленските групи и млечната кухня, и както се оказа в последствие и за старческия дом.

  „Не е вярно, че няма квалифицирани и достатъчно кадри за да се справим с работата. Дори напротив, имам повече от изискванията по обществената поръчка“, контрира твърденията на Попов управителят на ЕТ „Тано-Николай Траилов“ Николай Траилов.

  От няколко детски градини днес директорките потвърдиха, че вече няма закъсняния и доставките са нормализирани. Освен това храната се харесвала от децата. Макар че е в отпуск директорката на ДГ 3 „Зорница“ -Галя Милкова посочи, че заради проблема в понеделник с храната, следи темата изкъсо. „Вече няма забавяне и доставките се случват циклично. Днес медицинската сестра ми докладва, че храната е била вкусна и децата от ясленска група са я харесали“, посочи тя. Директорката и на ДГ 20 „ Весели очички“ Ели Костова също посочи, че петъчното меню е било хубаво и като подбор, и като качество. Тя отбеляза, че от страна на настоящия доставчик има чуваемост и желание да се отстранят всички нередности, които са посочени до момента.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (42)

  • 1
   До
   доволна баба
   13 -11
   17:27, 24 юли 2020
   Наистина първия ден бяхме изправени на нокти.До края на седмицата храната е много добра по качество,количество и като съдържание.Толкова месо в супа топчета никога не са предлагали.моята внучка е на 1.6г и с охота приема сега менюто.Човек се учи докато е жив и най-вече от грешките си.Стига да има желание.
   • Ма
    Мафията вън ! Мутрите също !
    9 -6
    21:17, 24 юли 2020
    Народа е обрулен и децата му няма какво да ядат ! Вместо да се дават 7 милиона на една фирма да раздава воднисти супички и мухлясали хлебчета на майките, тези пари трябва да се разпределят на стотици малки фирми в града които да предоставят социалната услуга. Така щяха да се създадат хиляди работни места и хората щяха да имат доходи и работа , да си гледат семействата тук в Хасково и да не имигрират. Така качеството на предоставяната социална услуга щеше да е на най-високо ниво защото има конкуренция. Сега изсипаха парите на куп само на една фирма която ще присвои 90% от тях и реално ще предостави социална услуга за 10% от стойността на обществената поръчка. Срам и позор за тъпата мафия в общината. Поръчката е опорочена, зад нея стоят общински съветници от ГЕРБ. Това са нашите пари шибани МУТРИ ! Парите от нашите данъци от обществени поръчки трябва да се разпределят между фирми в града които отговарят на условията ,това са стотици фирми, а не да се дават само на един човек.
   • Гр
    ГРОБ / ДПС пак покори Върха
    5 0
    06:22, 25 юли 2020
    България на 5-то място
    отзад напред в класацията на Най-добрите места за отглеждане на деца :))
    - 1 ) Мексико
    - 2) САЩ
    - 3) Чили
    - 4) Турция
    - 5) България :))
    https://www.asherfergusson.com/raising-a-family-index/
  • 2
   Jo
   John
   22 -5
   17:32, 24 юли 2020
   ебати опашатите лъжи, едната щяла да сготви наново и достави храната за 7 минути, а другата за 9, е , няма такава държава!
  • 3
   Ма
   Майка
   13 -10
   17:52, 24 юли 2020
   И аз съм доста доволна от качеството и количеството на храната. Просто не може да се сравнява с буламачите на Фасилити ...
  • 4
   Ко
   Коментиращите?
   15 -6
   18:37, 24 юли 2020
   Явно сте свикнали да се храните с буламачи щом такива суперлативи ръсите! Няма нищо общо с храната на Фасилити, но вие гледате количеството, абе, бол да е! Да ви е сладко!
   • Въ
    Възмутена
    9 -2
    14:23, 25 юли 2020
    По-гадна храна от тази на новата фирма, никога не са давали до сега. Не знам как може да им харесва.взех два дни от новия доставчик и повече никога няма да взема. Нека тези доволните които гледат количеството да си хранят децата.
  • 5
   До
   Доволната баба
   7 -4
   18:40, 24 юли 2020
   Е гледала и тя да си хапне, защо да готви за двама, направо от една чиния с внучето, пък може и състезание да правят!
  • 6
   Та
   Татяна
   15 -4
   19:08, 24 юли 2020
   Защо се мъчите изобщо против Траилов, не ви ли стана ясно,че след сто години пак ще са те,не ви ли стана ясно,че ще обиколят всички партии , който са на власт само и само да са те ..то си беше ясно във Общината играят връзки и пари ...та ще има за всички от тези пари..само жалко за другата фирма и за всички останали, който искат да спечелят ...защото докато има свой и мой ще е така..
  • 7
   Ал
   алелуя
   9 -13
   19:22, 24 юли 2020
   Първия ден само беше със закъсненията сега всичко... Виж коментара
   • Ха
    Хасковска мама
    7 -1
    15:13, 25 юли 2020
    Наистина ли на това казвате вкусна храна? Бляк! Такъв буламач рядко се вижда!
  • 8
   Ма
   Манджа
   16 -3
   19:48, 24 юли 2020
   Фирмата е спечелила с връзки, това го знаят и децата, те по-скоро не знаят " зайченцето бяло" ,отколкото, че има връзки в общината новата фирма. Въпрос към новия снабдител на храна: Вие доволни ли сте от първото място, " достойно извоювано от вас", къде ги създавате тези връзки, защото и аз искам такива, докога ще се търпят такъв род "връзки? А полезни ли сте така за децата ни?
  • 9
   Да
   дааам
   15 -1
   20:17, 24 юли 2020
   Новата фирма, спечелила поръчката е на Делян Делчев.Сигурно е че е с връзки спечелено. Обаче пък старата фирма много време доставя ядене, много. Трябваше да се смени фирмата. Лошото е уважаеми хасковлии че фирмите които са кандидатствали за тази поръчка са били само 2. Аз не разбрах, останали са 2 след като другите желаещи са дисквалифицирани или изобщо са кандидатствали само 2. Това е много лошо ако са кандидатствали само 2. Няма никакъв избор.
  • 10
   Чи
   Чичката
   3 -3
   20:47, 24 юли 2020
   Месо от кенгуро ли носи мечката? А може ли да се запиша с канчета да си вземаме обяд за в къщи? Сериозно!
  • 11
   Чи
   Чичката
   4 -3
   20:50, 24 юли 2020
   Аз пиша чичката , тел. изписва мечката , ай стига бе!
  • 12
   Пе
   Пеоо
   11 -2
   21:17, 24 юли 2020
   Всички знаят ,че е нагласено
   • Ма
    Мама
    6 0
    15:15, 25 юли 2020
    Ясно, че е нагласено, но защо трябва да е за сметка на нашите деца?!? Поне като е нагласено, да предоставят кествена услуга, а то...
  • 13
   До
   Доволен
   3 -11
   21:31, 24 юли 2020
   Храната както винаги е прекрасна и изядена от дете... Виж коментара
   • Ха
    Ха ха
    5 -2
    14:27, 25 юли 2020
    Ха ха . Вие сериозно ли сте доволни от храната?
   • Ам
    Ами
    5 0
    15:17, 25 юли 2020
    Е и платени писачи трябва да има. Ако попитате за менюто, сигурна съм, че рязко няма да се сети тази така загрижена майка какво е яло детето й!
  • 14
   До
   Доволен
   4 -10
   21:34, 24 юли 2020
   Като цяло съм доста доволна от храната на новите д... Виж коментара
   • Из
    Извинете
    3 0
    15:18, 25 юли 2020
    Ама може ли да попитам свинското с картофи вчера наистина ли ви хареса?
  • 15
   Ив
   иванка
   7 -1
   22:11, 24 юли 2020
   Това е все едно аз да се пробвам да взема поръчката и в същото време Делян да е финансирал изборите и да си търси обещаното ,това и детето ми на 5години знае ,че няма как да стане да е дадат на мен ,та това са 7 млн.пари.Така ,че къде е обещаното на кмета ,че няма да има нагласени търгове
   • На
    Наистина
    0 0
    01:31, 26 юли 2020
    Кметовете имат едно особено качество-рязко забравят обещанията към избирателите, след като встъпят в длъжност! Нашият не прави изключение. Но е за сметка на децата ни, което е жалко.
  • 16
   То
   тодор
   6 -3
   22:19, 24 юли 2020
   Това са много 7млн.пари ,Хасково защо спим ,трябваше да са пръснати тези пари на други фирми
   както е писано по -гоере,да бъдат две ,пет нека има и хляб за другите
   Траилов не ти ли омръзна да бъдеш слуга на Делян,двадесет години не ти ли омръзна или си викаш като ми дават ще взимам
  • 17
   Са
   Само това ли?
   8 -1
   23:11, 24 юли 2020
   Всичко е с връзки в общината, особено проектите, където се провеждат уж " интервюта" , а те предварително са си избрали кандидата, т.е. останалите са отишли за майтап на предварително избрания! Нямаш ли връзки, умираш прав под масата! Резил!
  • 18
   Ко
   Компакт
   6 0
   01:04, 25 юли 2020
   Да обясни някой компетентен от общината кадър защо само две фирми се явяват на конкурс за тези прословути милиони и къде са другите кандидати .... Хахаха избор и чудо и после нямало нагласени неща случайно наш Делян и Траилов и сие най добрият избор за изпълнител ..... Кмете нещо да коментирате случайно ...
  • 19
   Ма
   Мафия
   10 -1
   07:56, 25 юли 2020
   Не на празно викат на Хасково, заспало Хасково, защото това ако е другаде няма да го. допуснат 7млн пари да отидат при общински съветник еее и после нямало конфликт на интереси или ще кажат ама те са на Траилов не на Делян , аТраилов за кого работи за Делян еее заспало Хасково
  • 20
   Ан
   Ани
   11 -2
   09:25, 25 юли 2020
   В нашата градина пък децата не харесаха храната и цяла седмица се изхвърля ше всичко. Дори кюфтетата миришеха и не ги ядоха, нито фасула, а супите са без застройка само закашени с брашно.
   • За
    За съжаление
    5 0
    15:20, 25 юли 2020
    За съжаление е факт. Въпросът е какво правим оттук нататък.
  • 21
   Тя
   тя
   6 -1
   12:13, 25 юли 2020
   само като видиш на какво прилича шофьора, може да си представиш и каква е храната - помия.
  • 22
   Пе
   Пепа
   8 -2
   12:30, 25 юли 2020
   Агенцията по храните къде гледа, хляба е хвърлен на земята, нашите деца да не са прасета. Явно тази новата фирма до сега само прасета е хранила
  • 23
   Жа
   Жалко
   6 0
   15:24, 25 юли 2020
   Храната не става по мор мнение. Въпросът е, че очевидно и хигиената не става-шофьорът на снимката не следва ли да е с прилично облекло, а не все едно излезнал ит кравефермата, да е с маска, ръкавици и т:н. Освен това съм сигурна, че ма хлябът мястото не е на земята.
  • 24
   Ин
   интереси
   7 0
   15:40, 25 юли 2020
   Този случай трабва да стигне да телевизията и да се разнищи
   Как може да се дава поръчка на Общински съветник за 7млн.лв.
   тава е конфликт на интереси
   Хасково събуди се
  • 25
   Чи
   Чичката
   7 0
   15:50, 25 юли 2020
   Аз нали ви писах, че чичката е все едно хванат от свинарника, а ако моето дете трябва да яде от тази храна, бих помолила в дет.градина да си го прибирам за обяд, няма смисъл да повръща после от буламачи!
  • 26
   Ре
   ресурс
   6 0
   16:09, 25 юли 2020
   За какъв ресурс ми говори Траилов, миячките му в момента готвят храната. Няма нито оборудване нито хора. Да не говорим че каймата и закуските които забърква са без БДС стандарт
   • Ма
    Мама на двама
    2 0
    01:35, 26 юли 2020
    Въпросът е ние зашо спим! След като плащаме данъци, следва да изискваме , особено шом се касае за децата.
  • 27
   Те
   Телевизия
   2 0
   21:40, 25 юли 2020
   Който и да попитам за този Делян, всички казват: а голям бизнесмен, има много фирми, много връзки, а бе ...... извънземен! Ами хайде тогава да готвят чистачките му, оня от снимката, който е хванат от къра да разнася храната, а нашите деца да я ядат, директорките по градините също да си мълчат, защото иначе се прощават с поста си, пък те от своя страна запушват устите на учителките: само някоя да е посмяла, и така . За телевизия за...... но те ще покупят или излъжат телевизията, бъдете сигурни!
  • 28
   Ня
   Някой помни ли
   1 -3
   23:58, 25 юли 2020
   Супата от стъкла на дусман е номер едно!!! Нееднократно! Добре че порцията е малка- представям си в старческия дом колко повече стъкла са изяли хората... разбира се имам предвид стъклената супа от млечната кухня
  • 29
   Тр
   Трйилов
   2 0
   18:57, 26 юли 2020
   Ееееееей Траилов, баща ти беше голям ама голям, неее.......твърде голям комуняга, не знам дали е жив, мръсник и половина! Комунист та дрънка!
  • 30
   Ра
   Радост
   0 0
   01:32, 27 юли 2020
   Определено има разлика!Храната е по воднистта и плюс това овкусена !
  • 31
   Хм
   Хм
   0 0
   01:38, 27 юли 2020
   Предишната фирма е доста по чистоплатна ! Хубаво е добре да се гледа какво даваме !!!

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  23 сеп 2020
  Последни новини