От х:

Днес в x:

Храната за децата и социалните институции в КЗК

Изображение 1 от 2

    Процедурата по спечелената нова обществена поръчка за доставка на храна в Детските заведения, млечната кухня и социалните институции в Хасково се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията от отпадналия кандидат- „ВНП-Фасилити“ ЕООД. Жалбата е срещу Община Хасково за това, че не е упражнила контрол върху допустимостта на конкурентния кандидат ЕТ „Тано-Николай Траилов“.

    „ВНП-Фасилити“ ЕООД е изпълнителят на заданието през последните 19 години.

    Двете фирми сега бяха единствените кандидати за доставките на храна в детските и социални заведения в общината по обществената поръчка с прогнозна стойност 7050 000 лв, без ДДС. Става въпрос за изхранването на около 1900 деца от ДГ, приготвянето на храна за Млечната кухня за около 430 деца, както и за среден брой потребители на социалните заведения в общината около 500 души.

    В момента все още тече срокът за обжалване на обществената поръчка, но от юридическия отдел на Общината уточниха, че договорът със стария доставчик вече е прекратен, а до произнасянето от КЗК по жалбата, доставката на храна е възложена на спечелилата последната обществена поръчка фирма. За момента тя работи по договор за директно възлагане съгласно чл.20 ал. 4 т.2 от ЗОП. С този директен договор се изпълняват зарежданията на детските и социалните заведения на същите, много по-ниски цени, дадени от фирмата спечелила поръчката, посочиха от общината. Той ще бъде прекратен в момента, в който се произнесе КЗК. Ако комисията е с решение, че процедурата е редовна, то с ЕТ „Тано-Николай Траилов“ ще бъде сключен договор.

    От документацията по обществената поръчка е видно, че Комисията по провеждането й, с председател заместник-кметът Мария Вълчева, е класирала едноличния търговец на първо място и по техническия показател за времето, в което може да бъде заменена храна при установяване на отклонения в количеството, външния й вид или други неточности, които водят до негодност за употребата й, и по параметрите в ценовата оферта. В техническите параметри „ВНП-Фасилити“ ЕООД дава срок от девет минути за подмяната, а ЕТ „Тано-Николай Траилов“-7.

    В ценовите оферти на двамата кандидати има доста солидни разлики, като един от основните пунктове в характеристиките на обществената поръчка е, че тя се възлага въз основа на икономически най-изгодната оферта. Така например в подадената оферта от дружеството за стойността на храноден в детските градини-закуска, подкрепяща закуска, обяд и следобедна закуска, предложената цена е 3,90, без ДДС, а за Млечната кухня-2 лв., без ДДС. В офертата за същата доставка на едноличния търговец сумата е 3,55, без ДДС за детските заведения и 1,50, без ДДС за млечната кухня.

    Докладът от работата на комисията е публикуван на официалната страница на Община Хасково тук.

    „Спечелилата фирма няма необходимия квалифициран персонал по минималните изисквания в Обществената поръчка и това си пролича още в първия ден, в който трябваше да достави храната. Аз смятам, че основанието да обжалвам е реално. За мен е недопустимо някой да се учи в движение да работи, когато става въпрос за приготвянето на храна за уязвими групи, каквито са децата, възрастните хора и хората от социалните услуги“, коментира собственикът на „ВНП-Фасилити“ ЕООД Васил Попов, като намекна за фалстарта на доставките от страна на ЕТ „Тано-Николай Траилов“ в първия ден, поемайки работата.

    В понеделник новата фирма закъсня драстично с осигуряването на храната, както за детските градини, така и за ясленските групи и млечната кухня, и както се оказа в последствие и за старческия дом.

    „Не е вярно, че няма квалифицирани и достатъчно кадри за да се справим с работата. Дори напротив, имам повече от изискванията по обществената поръчка“, контрира твърденията на Попов управителят на ЕТ „Тано-Николай Траилов“ Николай Траилов.

    От няколко детски градини днес директорките потвърдиха, че вече няма закъсняния и доставките са нормализирани. Освен това храната се харесвала от децата. Макар че е в отпуск директорката на ДГ 3 „Зорница“ -Галя Милкова посочи, че заради проблема в понеделник с храната, следи темата изкъсо. „Вече няма забавяне и доставките се случват циклично. Днес медицинската сестра ми докладва, че храната е била вкусна и децата от ясленска група са я харесали“, посочи тя. Директорката и на ДГ 20 „ Весели очички“ Ели Костова също посочи, че петъчното меню е било хубаво и като подбор, и като качество. Тя отбеляза, че от страна на настоящия доставчик има чуваемост и желание да се отстранят всички нередности, които са посочени до момента.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (42)

    • 1
      До
      доволна баба
      13 -11
      17:27, 24 юли 2020
      Наистина първия ден бяхме изправени на нокти.До края на седмицата храната е много добра по качество,количество и като съдържание.Толкова месо в супа топчета никога не са предлагали.моята внучка е на 1.6г и с охота приема сега менюто.Човек се учи докато е жив и най-вече от грешките си.Стига да има желание.
      • Ма
        Мафията вън ! Мутрите също !
        9 -6
        21:17, 24 юли 2020
        Народа е обрулен и децата му няма какво да ядат ! Вместо да се дават 7 милиона на една фирма да раздава воднисти супички и мухлясали хлебчета на майките, тези пари трябва да се разпределят на стотици малки фирми в града които да предоставят социалната услуга. Така щяха да се създадат хиляди работни места и хората щяха да имат доходи и работа , да си гледат семействата тук в Хасково и да не имигрират. Така качеството на предоставяната социална услуга щеше да е на най-високо ниво защото има конкуренция. Сега изсипаха парите на куп само на една фирма която ще присвои 90% от тях и реално ще предостави социална услуга за 10% от стойността на обществената поръчка. Срам и позор за тъпата мафия в общината. Поръчката е опорочена, зад нея стоят общински съветници от ГЕРБ. Това са нашите пари шибани МУТРИ ! Парите от нашите данъци от обществени поръчки трябва да се разпределят между фирми в града които отговарят на условията ,това са стотици фирми, а не да се дават само на един човек.
      • Гр
        ГРОБ / ДПС пак покори Върха
        5 0
        06:22, 25 юли 2020
        България на 5-то място
        отзад напред в класацията на Най-добрите места за отглеждане на деца :))
        - 1 ) Мексико
        - 2) САЩ
        - 3) Чили
        - 4) Турция
        - 5) България :))
        https://www.asherfergusson.com/raising-a-family-index/
    • 2
      Jo
      John
      22 -5
      17:32, 24 юли 2020
      ебати опашатите лъжи, едната щяла да сготви наново и достави храната за 7 минути, а другата за 9, е , няма такава държава!
    • 3
      Ма
      Майка
      13 -10
      17:52, 24 юли 2020
      И аз съм доста доволна от качеството и количеството на храната. Просто не може да се сравнява с буламачите на Фасилити ...
    • 4
      Ко
      Коментиращите?
      15 -6
      18:37, 24 юли 2020
      Явно сте свикнали да се храните с буламачи щом такива суперлативи ръсите! Няма нищо общо с храната на Фасилити, но вие гледате количеството, абе, бол да е! Да ви е сладко!
      • Въ
        Възмутена
        9 -2
        14:23, 25 юли 2020
        По-гадна храна от тази на новата фирма, никога не са давали до сега. Не знам как може да им харесва.взех два дни от новия доставчик и повече никога няма да взема. Нека тези доволните които гледат количеството да си хранят децата.
    • 5
      До
      Доволната баба
      7 -4
      18:40, 24 юли 2020
      Е гледала и тя да си хапне, защо да готви за двама, направо от една чиния с внучето, пък може и състезание да правят!
    • 6
      Та
      Татяна
      15 -4
      19:08, 24 юли 2020
      Защо се мъчите изобщо против Траилов, не ви ли стана ясно,че след сто години пак ще са те,не ви ли стана ясно,че ще обиколят всички партии , който са на власт само и само да са те ..то си беше ясно във Общината играят връзки и пари ...та ще има за всички от тези пари..само жалко за другата фирма и за всички останали, който искат да спечелят ...защото докато има свой и мой ще е така..
    • 7
      Ал
      алелуя
      9 -13
      19:22, 24 юли 2020
      Първия ден само беше със закъсненията сега всичко... Виж коментара
      • Ха
        Хасковска мама
        7 -1
        15:13, 25 юли 2020
        Наистина ли на това казвате вкусна храна? Бляк! Такъв буламач рядко се вижда!
    • 8
      Ма
      Манджа
      16 -3
      19:48, 24 юли 2020
      Фирмата е спечелила с връзки, това го знаят и децата, те по-скоро не знаят " зайченцето бяло" ,отколкото, че има връзки в общината новата фирма. Въпрос към новия снабдител на храна: Вие доволни ли сте от първото място, " достойно извоювано от вас", къде ги създавате тези връзки, защото и аз искам такива, докога ще се търпят такъв род "връзки? А полезни ли сте така за децата ни?
    • 9
      Да
      дааам
      15 -1
      20:17, 24 юли 2020
      Новата фирма, спечелила поръчката е на Делян Делчев.Сигурно е че е с връзки спечелено. Обаче пък старата фирма много време доставя ядене, много. Трябваше да се смени фирмата. Лошото е уважаеми хасковлии че фирмите които са кандидатствали за тази поръчка са били само 2. Аз не разбрах, останали са 2 след като другите желаещи са дисквалифицирани или изобщо са кандидатствали само 2. Това е много лошо ако са кандидатствали само 2. Няма никакъв избор.
    • 10
      Чи
      Чичката
      3 -3
      20:47, 24 юли 2020
      Месо от кенгуро ли носи мечката? А може ли да се запиша с канчета да си вземаме обяд за в къщи? Сериозно!
    • 11
      Чи
      Чичката
      4 -3
      20:50, 24 юли 2020
      Аз пиша чичката , тел. изписва мечката , ай стига бе!
    • 12
      Пе
      Пеоо
      11 -2
      21:17, 24 юли 2020
      Всички знаят ,че е нагласено
      • Ма
        Мама
        6 0
        15:15, 25 юли 2020
        Ясно, че е нагласено, но защо трябва да е за сметка на нашите деца?!? Поне като е нагласено, да предоставят кествена услуга, а то...
    • 13
      До
      Доволен
      3 -11
      21:31, 24 юли 2020
      Храната както винаги е прекрасна и изядена от дете... Виж коментара
      • Ха
        Ха ха
        5 -2
        14:27, 25 юли 2020
        Ха ха . Вие сериозно ли сте доволни от храната?
      • Ам
        Ами
        5 0
        15:17, 25 юли 2020
        Е и платени писачи трябва да има. Ако попитате за менюто, сигурна съм, че рязко няма да се сети тази така загрижена майка какво е яло детето й!
    • 14
      До
      Доволен
      4 -10
      21:34, 24 юли 2020
      Като цяло съм доста доволна от храната на новите д... Виж коментара
      • Из
        Извинете
        3 0
        15:18, 25 юли 2020
        Ама може ли да попитам свинското с картофи вчера наистина ли ви хареса?
    • 15
      Ив
      иванка
      7 -1
      22:11, 24 юли 2020
      Това е все едно аз да се пробвам да взема поръчката и в същото време Делян да е финансирал изборите и да си търси обещаното ,това и детето ми на 5години знае ,че няма как да стане да е дадат на мен ,та това са 7 млн.пари.Така ,че къде е обещаното на кмета ,че няма да има нагласени търгове
      • На
        Наистина
        0 0
        01:31, 26 юли 2020
        Кметовете имат едно особено качество-рязко забравят обещанията към избирателите, след като встъпят в длъжност! Нашият не прави изключение. Но е за сметка на децата ни, което е жалко.
    • 16
      То
      тодор
      6 -3
      22:19, 24 юли 2020
      Това са много 7млн.пари ,Хасково защо спим ,трябваше да са пръснати тези пари на други фирми
      както е писано по -гоере,да бъдат две ,пет нека има и хляб за другите
      Траилов не ти ли омръзна да бъдеш слуга на Делян,двадесет години не ти ли омръзна или си викаш като ми дават ще взимам
    • 17
      Са
      Само това ли?
      8 -1
      23:11, 24 юли 2020
      Всичко е с връзки в общината, особено проектите, където се провеждат уж " интервюта" , а те предварително са си избрали кандидата, т.е. останалите са отишли за майтап на предварително избрания! Нямаш ли връзки, умираш прав под масата! Резил!
    • 18
      Ко
      Компакт
      6 0
      01:04, 25 юли 2020
      Да обясни някой компетентен от общината кадър защо само две фирми се явяват на конкурс за тези прословути милиони и къде са другите кандидати .... Хахаха избор и чудо и после нямало нагласени неща случайно наш Делян и Траилов и сие най добрият избор за изпълнител ..... Кмете нещо да коментирате случайно ...
    • 19
      Ма
      Мафия
      10 -1
      07:56, 25 юли 2020
      Не на празно викат на Хасково, заспало Хасково, защото това ако е другаде няма да го. допуснат 7млн пари да отидат при общински съветник еее и после нямало конфликт на интереси или ще кажат ама те са на Траилов не на Делян , аТраилов за кого работи за Делян еее заспало Хасково
    • 20
      Ан
      Ани
      11 -2
      09:25, 25 юли 2020
      В нашата градина пък децата не харесаха храната и цяла седмица се изхвърля ше всичко. Дори кюфтетата миришеха и не ги ядоха, нито фасула, а супите са без застройка само закашени с брашно.
      • За
        За съжаление
        5 0
        15:20, 25 юли 2020
        За съжаление е факт. Въпросът е какво правим оттук нататък.
    • 21
      Тя
      тя
      6 -1
      12:13, 25 юли 2020
      само като видиш на какво прилича шофьора, може да си представиш и каква е храната - помия.
    • 22
      Пе
      Пепа
      8 -2
      12:30, 25 юли 2020
      Агенцията по храните къде гледа, хляба е хвърлен на земята, нашите деца да не са прасета. Явно тази новата фирма до сега само прасета е хранила
    • 23
      Жа
      Жалко
      6 0
      15:24, 25 юли 2020
      Храната не става по мор мнение. Въпросът е, че очевидно и хигиената не става-шофьорът на снимката не следва ли да е с прилично облекло, а не все едно излезнал ит кравефермата, да е с маска, ръкавици и т:н. Освен това съм сигурна, че ма хлябът мястото не е на земята.
    • 24
      Ин
      интереси
      7 0
      15:40, 25 юли 2020
      Този случай трабва да стигне да телевизията и да се разнищи
      Как може да се дава поръчка на Общински съветник за 7млн.лв.
      тава е конфликт на интереси
      Хасково събуди се
    • 25
      Чи
      Чичката
      7 0
      15:50, 25 юли 2020
      Аз нали ви писах, че чичката е все едно хванат от свинарника, а ако моето дете трябва да яде от тази храна, бих помолила в дет.градина да си го прибирам за обяд, няма смисъл да повръща после от буламачи!
    • 26
      Ре
      ресурс
      6 0
      16:09, 25 юли 2020
      За какъв ресурс ми говори Траилов, миячките му в момента готвят храната. Няма нито оборудване нито хора. Да не говорим че каймата и закуските които забърква са без БДС стандарт
      • Ма
        Мама на двама
        2 0
        01:35, 26 юли 2020
        Въпросът е ние зашо спим! След като плащаме данъци, следва да изискваме , особено шом се касае за децата.
    • 27
      Те
      Телевизия
      2 0
      21:40, 25 юли 2020
      Който и да попитам за този Делян, всички казват: а голям бизнесмен, има много фирми, много връзки, а бе ...... извънземен! Ами хайде тогава да готвят чистачките му, оня от снимката, който е хванат от къра да разнася храната, а нашите деца да я ядат, директорките по градините също да си мълчат, защото иначе се прощават с поста си, пък те от своя страна запушват устите на учителките: само някоя да е посмяла, и така . За телевизия за...... но те ще покупят или излъжат телевизията, бъдете сигурни!
    • 28
      Ня
      Някой помни ли
      1 -3
      23:58, 25 юли 2020
      Супата от стъкла на дусман е номер едно!!! Нееднократно! Добре че порцията е малка- представям си в старческия дом колко повече стъкла са изяли хората... разбира се имам предвид стъклената супа от млечната кухня
    • 29
      Тр
      Трйилов
      2 0
      18:57, 26 юли 2020
      Ееееееей Траилов, баща ти беше голям ама голям, неее.......твърде голям комуняга, не знам дали е жив, мръсник и половина! Комунист та дрънка!
    • 30
      Ра
      Радост
      0 0
      01:32, 27 юли 2020
      Определено има разлика!Храната е по воднистта и плюс това овкусена !
    • 31
      Хм
      Хм
      0 0
      01:38, 27 юли 2020
      Предишната фирма е доста по чистоплатна ! Хубаво е добре да се гледа какво даваме !!!
    Последни новини