От х:

Днес в x:

12 °C

Йохана Даймел за новите записи с Божков: “Това не се прави!“

В Германия подобно нещо е немислимо. Това изобщо не се прави, казва външната наблюдателка Йохана Даймел за разпространените от прокуратурата нови записи на Васил Божков. С нея разговаря Александър Андреев.

Г-жо Даймел, как оценявате сегашната ситуация в България?

По всичко личи, че недоволството срещу българското правителство и непрестанните скандали, които през последните месеци, ако не и години, разтърсват страната – че всичко това все някога ще избухне. Явно този момент е дошъл и хората отново излязоха на улицата, както през 2013 година.

Днес се разбра, че Главната прокуратура разполага със записи на телефонни разговори, в които предполагаемо звучи гласът на укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения.

Прокуратурата изхожда от това, че Божков разговаря с един български журналист, с един политик и с неизвестно лице. В един от разговорите става дума за това, че Васил Божков бил „налял 10-15 хиляди лева" в протестите и че можел да изпрати 10 хиляди души на улицата. Какво мислите за тази информация и за факта, че тя беше разпространена тъкмо сега?

Първото, което се питам, е: Как така Главната прокуратура подслушва господин Божков? Да, той е в Дубай, но се готви да създаде политическа партия и в този смисъл вече е политическа фигура. Вярно, срещу него са повдигнати обвинения, но това е всичко. Според мен това подслушване не е в реда на нещата.

На второ място: Публикуването на протоколи от подслушване е нещо крайно нередно! Такива случаи има не един и два на Балканите, знам го от опит. Публикуват се някакви записи, където някакъв глас оклеветява някого. Пак ще кажа: това не се прави! Да не говорим, че тепърва трябва да се проучи чий е гласът и какво точно е казал. В една утвърдена демокрация, в една правова държава, каквато е Германия, например, такова нещо не може да се случи. Казвам го съвсем отговорно.

На трето място: Изобщо не вярвам, че с такава сума може да се финансират такива протести. Според мен тези протести обхващат всички слоеве от населението, което е изключително недоволно от всичките корупционни скандали. Нека не забравяме, че искрата беше запалена, когато Христо Иванов акостира с лодката край резиденцията на Доган.

Йохана Даймел е член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа и независим политически анализатор по теми, свързани с югоизточноевропейските страни.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Да
  Да ама не
  17 -28
  14:48, 15 юли 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ха
   хаха
   16 -4
   15:53, 15 юли 2020
   и каквото пропусне да информира, Божков го допълва. Или Бобоков. Такова едно информиране пада...
  • На
   Нагласен преврат
   14 -10
   19:18, 15 юли 2020
   Нали идват избори, нали България влезна в Европейският банков съюз. Това някои олигарси многооо ги дразни. Ще им секнат милионите. Няма вече скришом далавери и крадене. И започнаха с пари да организират протестите. И тълпата се върза на интригата
 • 2
  Sченге
  19 -9
  15:50, 15 юли 2020
  Точно написано,коментарите са излишни...
  • Яв
   Явно
   8 -5
   22:54, 15 юли 2020
   Явно си бил от тайните S ченгета на Узунджово пъдарето! Много ги разбираш😎
 • 3
  Ко
  коментар
  19 -14
  16:10, 15 юли 2020
  Г-жа Йохана Даймел е абсолютно безпристрастна и прави един обективен коментар на фактическата обстановка в България. Трябва да си абсолютен дебил или платен провокатор за да оспорваш нейните констатации.
  • Вт
   Втори коментар
   3 -9
   19:43, 15 юли 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
 • 4
  Аг
  Агент Шминг
  9 -5
  17:19, 15 юли 2020
  И от вън да ни го кажат...
 • 5
  Ам
  аман от кyрви
  4 -4
  22:46, 15 юли 2020
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • Ку
   курвар
   0 -2
   01:12, 16 юли 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

Хороскоп за 25.01.2021

Последни новини