От х:

Днес в x:

С близо една трета е нараснал размерът на линията на бедността в областта за година

През 2019 г. линията на бедност за област Кърджали e 340.75 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 24.2% от населението на областта.Това съобщи за медиите началника на Статистическото бюро в Кърджали Мария Желева.

Желева сподели още,че в сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 29.2%, а относителният дял на бедното население - със 7.3 процентни пункта (табл. 1). Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2019 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 24.2 до 29.4%, или с 5.2 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 43.2%, или с 19.0 процентни пункта. 

Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (36.6%) и почивката извън дома (42.8%). Успоредно с това 1.8% от лицата не могат да си позволят цветен телевизор, 1.9% -телефон, вкл. мобилен, 7.3% - автоматична пералня, а 24.1% посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Над една пета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 34.4% от лицата се ограничават при отоплението на жилището си,съобщи още Желева.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини