От х:

Днес в x:

Невръстен, но умен предприемач: 9 -годишният Янислав от Могилица прави лимонада за пътниците

    9-годишният Янислав е на гости при баба си Елица за лятото в Могилица и само за две седмици се превърна в пример за предприемачество, защото продава направена от него и баба му „билкова лимонада“. Всеки, който се чувства „жаден“ за напитка или сладка приказка, може да спре на пътя в центъра на селото, да се измие на чешмата и да пие от напитката на Янислав. Откакто е във ваканция, вече около 15-на дни, пред къщата на баба си, непосредствено до Агушевите конаци, той предлага еликсира на минаващите туристи, гости на селото, а и на самите му жители.

    Свежата напитка е съчетание от цвят от бъз и мента, както и други тайни съставки, които малкият предприемач научил от баба, но пази в тайна. За лимонадата с мента пък му хрумнало докато бил с нея в магазина - видял лимоните и си помислил, че може да прави лимонада, и да я предлага, а със събраните парички да си помогне да купи нещо желано.

    Той признава, че му харесва да обикаля ливадите край река Арда и да бере цветя и ягоди, билки за чай и пресни напитки, и да играе, но изтъква и усърдието, с което напредва по трудния списък със задължителната литература за четене през ваканцията.

    Янислав посреща с голяма усмивка и сам налива напитките в кристално чисти чаши или според желанието на жадния-за еднократна употреба, а на масата саморъчно е нарисувал хартиени цветя и табелата с надпис за предлаганите еликсири.

    Според вече пробвали лимонадата на Янислав, за натуралната напитка бързо се разчува в селото и хората си поръчват за доставка по домовете. Радва ги предприемчивостта на момчето и така го подкрепят.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини