От х:

Днес в x:

Прокурорската колегия реагира с декларация срещу критиките на Борисов и Радев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие Декларация, в която защитава независимостта на прокуратурата и с текста реагира на коментарите на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов от миналата седмица, които отправиха критики към държавното обвинение по повод разследването за търговия с влияние и изнесените от прокуратурата разговори на бизнесмена Пламен Бобоков.

"Няма да допуснем прокуратурата на Република България, да бъде въвлечена в институционални скандали, политически противопоставяния и сблъсъци между представители на държавната власт, парламентарно и непарламентарно представени политически партии, формации и други субекти", заявяват от прокурорската колегия.

Повод за декларацията са думите както на президента Румен Радев, така и на премиера Бойко Борисов след изнесените от прокуратурата разговори и съобщения на бизнесмена Пламен Бобоков.

Сред комуникиралите с Бобоков е секретарят на президента Пламен Узунов, а самият Бобоков показа в телевизионно интервю и разговори с премиера Бойко Борисов. От прокуратурата публикуваха и разговори със заличено съдържание с "лице с имунитет" и вероятно става въпрос за държавния глава, макар че от държавното обвинение не го назоваха директно.

Това предизвика реакция от президента, който призова прокуратурата да публикува разговорите му с Бобоков. Тогава Радев обяви и че "прокуратурата подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта".

В края на миналата седмица Бобоков показа и чат с премиера Бойко Борисов, който започва с репликата: "Добро утро, бос". Това пък доведе до разпита на премиера Борисов, който бе призован като свидетел в специализираната прокуратура. Вчера, след като даде показания, Борисов обясни пред журналисти как си обяснява причината да бъде призован и разпитан: "За да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави тези публични събития, но това си е тяхна работа". 

"За пореден път сме свидетели как лица, овластени от българските избиратели и призвани да пазят националното и държавното единство на България, отправят от позицията на своя пост внушения и обвинения към прокуратурата на Република България, като я обвързват със зависимости, обслужващи нелегитимни интереси и лица, срещу които е призвана да работи", подчертават в декларацията от прокурорската колегия на ВСС. 

 "В противовес на добрия тон и дължимото етично поведение към българските магистрати и в нарушение на основните демократични принципи и ценности, споделяни и от европейските партньори, без факти и доказателства, в публичното пространство продължават да се отправят твърдения и квалификации, свързани с дейността на прокуратурата, и произтичащи от взаимоотношенията между представители на държавната власт", пишат в декларацията от членовете на прокурорската колегия.

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява категоричната си подкрепа към прокуратурата на Република България и за пореден път отправя апел съдебната власт да не бъде превръщана в залог на политически амбиции и междуличностни отношения", се казва в документа.

Декларацията ще бъде изпратена на Европейската комисия, на представителството на Европейската комисия в България, на посолствата на всички държави - членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Тр
  трисмегист
  5 0
  19:00, 8 юли 2020
  Прокурорите на ДПС се били обидили, палячовци.

Още новини

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини