От х:

Днес в x:

От Кърджали до Щутгарт и обратно с Фатма Мурадова


В рамките на програмата „Мултикилтурният град’2020” на 26 юни (петък) в родния град се завръща със своя проект Фатма Мурадова, родена през 1984 г. в Кърджали.От 2007 г. тя учи, живее и работи в Германия. Фатма е дизайнерка и автор на книгата „Шепот в главата– мемографии на една луцидна дневнамечта” (немско издание). В момента работи в отдела за специални проекти на MarketingKauflandDeutschland.

Изложбата „От Кърджали до Щутгарт и обратно с Фатма Мурадова” в Арт галерияКръгпредставя 40 нейни оригинални графични разработки на човешки състояния и пориви, включени в тази книга-изследване на глобалната биография на съвременния човек – метод, познат в европейските визулни изкуства като Мемография, но все още непопулярен у нас. Мемографиите представят чрез визуални решения личността на човека, неговата етика, етнос и ценности по начин, който е невъзможно да се опише като текст в биографията.

Фатма евъзпитаничка на школата по изобразително изкуство на семейство Кочевив Центъра за работа с деца в Кърджали.Ученичка е нахудожника Георги Кочев, който сега живее в САЩ и работи по дизайнерски проекти за утвърдени американски компании във Вашингтон. От 1 до 7 клас момичето учи в СОУ „Вл. Димитров – Майстора”, средно образование завършва в Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък, специалност „Изящни изкуства”. До 2012 г. следва графичен дизайн в Университета в Хановер, Германия, като по време на следването си прави 2 самостоятелни изложби с илюстрации в кметството на Хановер /2009, 2011/. Докато следвае стажантка към екипанаХудожествения музей в Хановер, Германия, след което започва да работи при тях. Художествената галерия в Хановер е основана през 1916 г. с цел да популяризира изкуствата. Неин основател е художникът с международно признание Вилхелм фон Дебшиц. Галерията процъфтява под управлението на художниците Александър Дорнер и Джъстус Биер, пионери в модерното изкуство на Германия.

От 2009 до 2019 г. Фатмае фотограф за Amazon в Германия, световна фирма за филми, книги и мода, а от 2013 г. до днес работи като графичен дизайнер в отдела за специални проектина централния офис на MarketingKauflandDeutschlandвЩутгарт, Германия.

Изложбата „От Кърджали до Щутгарт и обратно с Фатма Мурадова” ще бъде отворена за посещения от 10:00 ч. в петък, 26 юни, до 11 юли, събота вкл.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини