От х:

Днес в x:

Хаджът ще е само за живеещи в Саудитска Арабия тази година

Саудитска Арабия обяви, че голямото мюсюлманско поклонение в Мека, един от петте стълба на исляма, все пак ще се състои в края на юли и началото на август, но ще има много ограничен брой на поклонниците заради коронавирусната пандемия, предадоха световните агенции.

Само хората от всякакви националности, пребиваващи в саудитската монархия, ще могат да изпълнят хаджа съгласно предпазните мерки в страната, приети с цел възпиране на разпространението на вируса.

Това се е случвало и друг тип в историята - заради войни, политически спорове или заболявания като чума - но не и в историята на саудитското кралство от основаването му през 1932 г. насам. Тази година хаджът е между 28 юли и 2 август.

На годишното поклонение в Мека обикновено се събират над 2 млн. души, като много от тях пътуват от чужбина. Миналата година участниците в ритуала, задължителен поне веднъж в живота на всеки мюсюлманин, бяха доста над средното - 2.5 млн.

Приходите на кралството са значителни всяка година от хадж и умра, поклонението до светите места, което може да се прави през цялата година - 12 млрд. долара за миналата. Рияд разчиташе силно на очакванията за нарастващи постъпления от туризъм - не само от поклонници, но и от започнала едва миналата година кампания за промотиране като дестинация за пътуване - но се наложи да промени плановете си заради епидемията. През март спряха международните полети.

Решението за хаджа се очакваше, след като бяха наложени ограничения на умра. След това мюсюлманите бяха посъветвани да не си правят планове за хадж засега.

Няколко държави обявиха този месец, че заради липсата на яснота за правилата за хаджа техни поклонници няма да заминат. Сред тях първа бе най-многолюдната мюсюлманска държава - Индонезия, последваха Малайзия, Сенегал и Сингапур.

В Саудитска Арабия по време на свещения месец Рамазан - и особено в края му, с отбелязването на Рамазан байрам - случаите рязко се увеличиха. В момента потвърдените случаи са над 160 хил., починалите - 1307.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини