От х:

Днес в x:

Община Асеновград осигурява възможност за безработни и нуждаещи се от подкрепа

До края на тази седмица община Асеновград приема документи за предоставяне на социалната услуга "Домашен помощник". Инициативата е във връзка с изпълнение на заповед на министъра на труда и социалната политика за изпълнение на Национална програма "Предоставяне на грижи за домашна среда". С реализацията й ще е предоставят възможности за лица от групи в неравностойно положение да се върнат на пазара на труда.

В Програмата могат да се включат : безработни лица, регистрирани в Дирекция "Бюро по труда" - Асеновград; хора, нуждаещи се от предоставянето на грижи в домашна среда с от 80 до 89,99 на 100 степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ; жители от общината на възраст над 65 г. в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България.

Потребителите, желаещи да бъдат включени в програмата, трябва да отговарят на следните условия :

- да са навършили 65-годишна възраст към момента на подаване на заявлението 

- да живеят сами и/или да нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа

- да са в невъзможност за самообслужване и не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер ( пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома ) 

 - месечният доход на член от семейството за предходния месец, преди месеца на подаване на заявлението декларация, е равен или по-нисък от 375 лева 

- да не се регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество

- да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължения за издържка и/или гледане ( това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания )

- да не са прехвърляли чрез договор за дарение през последната една година собствеността на жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/ или  идеални части от тях

- да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последната една година, като общата стойност на сделките не надвишава 60-кратния размер на ГМД ( гарантиран минимален доход )

- да не са включени в механизма лична помощ

- да не ползват целодневно дейности, свързани с осигуряването на грижа в домашна среда на друго основание и/или финансирани по други финансови механизми, програми и проекти

Заявление за включване в Програмата по образец кандидатите могат да получат и да подадат в деловодството на община Асеновград на адрес : град Асеновград, пл. "Акад, Николай Хайтов" 9. 

Документи ще се приемат до 26.06.20 г. от 08:00 ч. до 12:30 ч. и от 13:30 ч. до 17:00 ч.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини