От х:

Днес в x:

4 проекта в община Асеновград подкрепят развитието на библиотечните дейности

4 проекта за развитие на библиотечните дейности са разработени в община Асеновград. Единият от тях е създаден от Градска библиотека "Паисий Хилендарски".

Той касае обогатяване на библиотечните фондове с нови източници на информация по програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" към Министрество на културата. Общата му стойност в 12 000 лева. При реализирането фондът на библиотеката в Асеновград ще бъде обогатен с 887 библиотечни документа от 131 издателства.

Останалите 3 проекта са подготвени по национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" към Министерството на образованието и науката ( МОН ) по модул "Библиотеките като образователна среда". Те са изготвени от СУ "Свети свети Кирил и Методий", ПГ "Цар Иван Асен II" и ОУ "Христо Ботев". И трите учебни заведения кандидатстват едновременно за 2-те дейности по модула. 

По дейност 1 - "Училищните библиотеки като образователна среда" - са предвидени средства за обновяването на интериора и обогатяването на библиотечния фонд на училищна библиотека на СУ "Свети свети Кирил и Методий".

Останалите две училища, които не разполагат с работеща училищна библиотека, предвиждат създаване на кътове за четене ( мебели и книги ), като ПГ "Цар Иван Асен II" предвижда да обогати и фонда на библиотеката си. Като част от тази са предвидени и разнообразни инициативи - срещи с автори, конкурски и други.

Към дейност 2 - "Обществените библиотеки като образователна среда" - в проектните предложения са включени съвместни инициативи с ГБ "Паисий Хилендарски". Сред идеите са провеждане на час в библиотеката, срещи с творци, изложби, интерактивни библиотечни уроци и други. В тази дейност желание за партьорство и реализиране на съвместни инициативи са включени в проекта на СУ "Христо Ботев" - Куклен.

"Библиотеките като образователна среда" е нов модул към националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" към МОН, чиято цел е разширяване на партьорствата между образователните и културните институции за осигуряване на по-качествено образование.

С изпълнението на дейностите по подадените проектни предложения ще се разшири обхватът на програмата "По-близо до книгата" на Градската библиотека в Асеновград за насърчаването на четенето и грамотността, приобщаването на децата към знанието и духовността.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини