От х:

Днес в x:

12 °C

Стрелба по полицейски участък в Калифорния, зам.-шериф прострелян в главата

Заместник-шериф в Калифорния е прострелян в главата от засада, но по чудо той оцелява властите разследват дали има връзка с две скорошни смъртоносни атаки срещу полицаи, съобщава АП.

След като ранява заместника на окръг Сан Луис Обиспо в малкия град Пасо Роблес, полицията смята, че стрелецът е убил друг човек.

Полицията потърси помощта на обществеността и пусна снимки от видеонаблюдение, на което се вижда, че заподозреният е млад тъмнокос, брадат мъж.

Стрелецът откри огън от задната страна на полицейското управление в Пасо Роблес, заяви шерифът на окръг Сан Луис Обиспо Иън Паркинсън. По това време полицаите са вътре и прозорците и вратата са надупчени, но никой не е ранен.

Заместник-шерифът е ранен, докато реагира, а партньорът му го издърпва на сигурно място и отвръща на огъня, коментира Паркинсън. Раненият заместник е в тежко, но стабилно състояние с куршум в главата, допълва той.

"Смятаме, че това е било засада, че той го е планирал, че е възнамерявал служителите да излязат от полицейското управление и да ги нападне.."

По време на издирването на заподозрените следователи откриха тялото на мъж в близост до железопътни коловози на няколко пресечки. 58-годишният неидентифициран е прострелян (екзекутиран) веднъж от близко разстояние в задната част на главата, съобщиха от полицията.

Пасо Роблес не е място с подобно насилие. Оживената общност на 282 км северозападно от Лос Анджелис е туристическа дестинация и център на винената индустрия на централния бряг на Калифорния.

Насилието е само пет дни след друго такова на неочаквано спокойно място, общността на Бен Ломонд в окръг Санта Круз, където от засада също бяха нападнати полицаи.

38-годишният сержант от полицията на Санта Круз Деймън Гуцвилер бе убит, а друг заместник е ранен при нападение, за което се твърди, че е извършено от сержант от ВВС, въоръжен с домашни бомби, пушка AR-15 и други оръжия. Шерифът на окръг Санта Круз Джим Харт заяви, че заподозреният Стивън Карило е имал намерение да убие полицаи.

ФБР разследва дали 32-годишният Карило има връзки с убийството на федерален служител по сигурността, който е застрелян пред съда в Оукланд по време на протест срещу полицейското насилие на 29 май.

Паркинсън коментира, че няма ясна връзка между последната стрелба и другите две, но с течение на времето разследването може да доведе до там.

Заместникът, който не е идентифициран, и партньорът му чуват стрелба когато се приближават до гарата и излизат от колата, за да претърсят, но не виждат заподозрения, "докато не започнаха да ги обстрелват", обяснява Паркинсън.

Той заяви, че няма местно събитие или предстоящ арест, които да са причина за насилието. Той също така добави, че разследващите не знаят дали нападението е свързано с гнева, който е обхванал цялата страна заради убийството на Джордж Флойд от полицаи в Минеаполис.

Той определя смъртта на Флойд за несправедлива и ужасяваща. "Виждате какво се случва в национален мащаб, виждате бунтове, виждате грабежи, виждате настъпващо насилие ... естествено има страх в резултат на това. Така че да се опитаме да успокоим общността беше нашата цел."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини