От х:

Днес в x:

16 кучета са осиновени от приюта в Хасково

    16 кучета са осиновени  от Кастрационния център за бездомни кучета край Хасково. В него от началото на отварянето му през 2019 година до момента са обработени 287 животни.

    Тази констатация на локално ниво е част от положителната тенденция, която беше отчетена днес в Министерски съвет по изпълнението на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета в страната за миналата година. Данните показват, че са осиновени близо 20% от заловените кучета в страната. Своя собственик са намерили 4 305 животни от общо 22 646 приютени  в действащите с регистрация 53 приюта.

    Отчита се положителна тенденция за осиновяване на български животни и в чужбина.

    Един от питбулите, който в момента е в Хасковския кастрационен център също скоро ще бъде осиновен зад граница, заминава за Австрия.

    Зооинженерът Тодор Тодоров споделя, че често се привързва към кучетата и после му е трудно да се разделяи с животните. "Когато всичко е наред и върнем някое от животните на мястото, където сме го намерили, освен ако не е край детска градина, училище или болница, или пък се появи осиновител и го прибере, ми е доста тъжно понякога. Но на другия ден пак идвам и поемам новодошлите животни."

    В момента в клетките на Центъра има осем кучета, две от тях са доведени днес и са все още в изолатора. След като бъдат обработени ще бъдат прехвърлени за наблюдение в общите клетки. Там престоят им е също неколкодневен, като се изчаква дали няма да има усложнения след манипулациите, обясни управителят на Центъра –зооинженерът Тодор Тодоров. По думите му все повече хората се отварят към решението да си вземат домашен любимец от приют. От Хасково обаче осиновителите са все още малко, повечето от кучетата са намерили своя нов дом в по-големите градове на страната.

    Един от късметлиите, който беше осиновен в ранния следобед днес е Гучи. Това е името, което му дадоха осиновителите му. То е шестото куче от Центъра за тази година, което вече си има стопани.

    Новата му стопанка Анжела е от София. Вижда го в група  за осиновяване на животни в интернет, където е обявено, че си търси стопанин, свързва се с Центъра в Хасково и пристига днес, за да го вземе.  

    Гучи е около пет годишен, намерен е под АГО с кожена каишка и с румънски чип. Затова зоонженерът Тодоров предполага, че е бил изпуснат от преминаващи румънски туристи. „Категорично е домашно куче и не е напъдено, а вероятно е изгубено животно,  защото беше подстригано, с каишка и е много социалено“, обяснява той. Гучи е бил „хасковлия“ почти две седмици, защото от Центъра са се опитали да намерят собствениците му, но безуспешно.

    Гучи, който има гени на болонка, ще живее от днес нататък в двора на дома на Анжела в София с още девет кучета и осем котки. Новата му стопанка казва, че за нея породата му е „любов“ .

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      На
      наблюдател
      6 -9
      16:03, 10 юни 2020
      какви малки клетки ...
    • 2
      Хм
      Хм
      12 -3
      17:41, 10 юни 2020
      Гледам осиновителите пак налитат на породисти,щото те самите са аристократи,нали?!И да са породисти,и да са здрави...Всичко в България е аристократ,майка,как така ще разхожда непородисто,че и с недъг!
    • 3
      Ди
      Димитров
      27 -3
      17:55, 10 юни 2020
      Ей , смешници, ако не са зоодоброволците тея кучета там ще умрат до крак. Лично съм свидетел за абсолютното нехайство на хората, които вземат пари за да вършат точно нищо.
      Евала на Жоро за грижите ...
    • 4
      Ва
      Ваня
      16 -4
      19:45, 10 юни 2020
      Ако не са зоодоброволците няма да има живо куче. Нищо не става от тия които работят в приюта
    • 5
      Ан
      Ани
      6 -3
      23:10, 10 юни 2020
      Поздравления на снц "зоодоброволци" Хасково!!! ❤️ на жоро за перфектната работа с атина и всички останали кучета!!! Благодарности на галето за усилията с чуждестранни осиновители!!! Благодарности на дорето за ревизиите на отвратителните кастрации в частна клиника с лични пари на стойност над 1500 лв. Благодарим, че има доброволци ❤️❤️❤️ всички други са лицемери!!!! Вета е ужасно некадърен!!!
    • 6
      Ив
      Иван
      4 -1
      09:53, 11 юни 2020
      от заканата на кмета да регистрира всички кучкари преди 4 месеца, и да глоби нерегистрираните с по 300 лева не остана и следа!
    • 7
      Ив
      Ива
      1 0
      17:15, 11 юни 2020
      ТОВА Е ШИТЦУ некадърници .Имало гени на болонка ! !! 🙊
    Последни новини