От х:

Днес в x:

5 °C

Обявиха на търг рецепта на Нютон за "пастили от жабешко повърнато"

Сър Исак Нютон – известен с трите закона на класическата механика, очевидно е имал интересна идея за лечение на чумата, наричана още черната смърт – пастили от повърнато от крастава жаба.

Освен че препоръчвал амулети от скъпоценни камъни срещу чума, той дал и подробни инструкции за лечение с повърнато от жаба, става ясно от две непубликувани до момента страници, написани собственоръчно от Нютон, които сега биват обявени на търг.

Нютон описва как да окачите жаба за краката в комина за 3 дни, докато повърне “пръст с различни насекоми в нея”. Повърнатото трябва да бъде събрано върху “съд от жълт восък”.

След смъртта на жабата, тялото и трябва да бъде стрито на прах, смесено с повърнатото и серум. От сместа трябва да се приготвят пастили и да се носят близо до засегнатата област.

Лечението ще “прогони заразата” и ще “изтегли отровата”, пише Нютон.

Жабешкото лечение работело най-добре, според Нютон, но ако някой се намирал в крайна нужда можели да се използват и амулети от хиацинт, сапфир и кехлибар, като противоотрова.

Нютон и съвременниците му не знаели, че чумата не се повлиява от жабешко повърнато или скъпоценни камъни. Едва през 1894 френско-швейцарският учен Александър Йерсин установил, че заболяването се предава чрез бактерии, които по-късно били кръстени Йерсиния пестис в негова чест.

В наши дни чумата се лекува в антибиотици.

Вероятно Нютон написал двете страници малко след завръщането си в Кеймбриджкия университет през 1667, според Bonhams – аукционната къща, обявила на търг документа.

Чумата преминала през Европа и принудила Университета в Кеймбридж да затвори временно врати през 1665. По това време Нютон се изолирал в Линкълншър, Англия, където изследвал законите на гравитацията и движението. 1666 година станала известна като неговата "annus mirabilis" – година на чудесата.

Бележките му относно причинителя на чумата, симптомите и лечението не са изцяло негови. Вероятно той е бил запознат с труда Tumulus Pestis на Ян Батист ван Хелмонт – химик, физиолог и лекар от Испанска Нидерландия.

Бележките на Нютон не са дословен превод на текста на ван Хелмонт, а по-скоро представят неговите идеи и наблюдения през погледа на Нютон.

Не всичко написано от ван Хелмонт било отхвърлено от следващите поколения. Той, например, открил, че химична реакция би могла да произведе вещества, които не са нито твърди, нито течни. Така се родила думата “газ”. Религиозните убеждения довели до някои необичайни медицински лечения. Стих от Библията на крал Джеймс твърди, че “Бог създаде лекарствата от земята и разумният човек не би трябвало да ги презира ”. Според тълкуванието на Ван Хелмонт лекарите били служители на бог, и той прекарал остатъка от живота си убеждавайки останалите в тази си роля.

През 1936 бележките на Нютон за чумата били продадени, наред с други негови текстове, но тези две страници били открити едва наскоро, 70 години по-късно.

Предложената до момента сума е 65 000 щатски долара, наддаването продължава до 10 юни.

Източник: livescience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
05 дек 2020
Последни новини