От х:

Днес в x:

18 °C

"Свръхсветлинна" струя, изхвърлена от черна дупка. Как е възможно това? (видео)

Астрономи са заснели черна дупка, изхвърляща горещ материал в космоса със скорост, близка до скоростта на светлината. От Земята изглежда, че скоростта на струята, която идва към нас е по-висока от скоростта на светлината.

Тази експлозия е уловена на видео от рентгеновата обсерватория "Чандра" на НАСА.

Черната дупка и придружаващата я звезда съставляват система, наречена MAXI J1820+070, разположена в нашата галактика на около 10 000 светлинни години от Земята. Черната дупка в MAXI J1820+070 има маса около 8 пъти по-голяма от тази на Слънцето, което я определя като т. нар. "черна дупка със звездна маса", образувана при унищожаването на масивна звезда. (различна от свръхмасивните черни дупки, които имат маса милиони или милиарди пъти повече от масата на Слънцето)

Звездата придружителка, обикаляща около черната дупка, има около половината от масата на Слънцето. Силната гравитация на черната дупка издърпва материал от близката звезда, събирайки го в излъчващ рентгенови лъчи диск, заобикалящ черната дупка.

Част от горещия газ в диска пресича "хоризонта на събитията" (точката, от която няма връщане) и ще попадне в черната дупка, част от него обаче експлозивно се изхвърля от черната дупка в двойка тънки снопа материал, или джетове. Тези струи са насочени в противоположни посоки, изстреляни извън хоризонта на събитията по линиите на магнитното поле.

Новите кадри за поведението на тази черна дупка се основават на четири наблюдения, получени с "Чандра" през ноември 2018 г. и февруари, май и юни 2019 г. и докладвани в статия с водещ автор Матилд Еспинас (Mathilde Espinasse) от Университета в Париж. Предпринтът на работата е публикуван в arXiv.org и накратко е описан на сайта на обсерваторията.

Кредит: Chandra X-ray Center

Основният панел на графиката е голям оптичен и инфрачервен образ на галактиката Млечен път от оптичния телескоп PanSTARRS в Хавай с местоположението на MAXI J1820+070 над равнината на галактиката, маркиран с кръст. Вмъкнатият прозорец показва видео, което преминава през четирите наблюдения на "Чандра", където „ден 0“ съответства на първото наблюдение на 13 ноември 2018 г., около четири месеца след изстрелването на джета. MAXI J1820+070 е светлият източник на рентгенови лъчи в средата на изображението и източниците на рентгенови лъчи могат да се видят отдалечени от черната дупка в струи на север и юг. MAXI J1820+070 е точков източник на рентгенови лъчи, въпреки че изглежда по-голям от точка, тъй като е много по-ярък от източниците на струята. Южната струя е твърде слаба, за да бъде открита в наблюденията през май и юни 2019 г. 

Колко бързо струите материя се отдалечават от черната дупка?

От гледна точка на Земята изглежда, че северната струя се движи с 60% скоростта на светлината, докато южната се движи с невъзможно звучащите 160% от светлинната скорост!

Това е пример за свръхсветлинно движение, явление, което се случва, когато нещо се движи към нас близо до скоростта на светлината, по посока, близка до нашата зрителна линия. Това означава, че обектът се движи почти толкова бързо към нас, колкото светлината, която генерира, създавайки илюзията, че движението на струята е по-бързо от скоростта на светлината.

В случая на MAXI J1820+070, южната струя е насочена към нас, а северната струя се отдалечава от нас, така че изглежда, че южната струя се движи по-бързо от северната. Действителната скорост на частиците в двете струи малко е по-голяма от 80% от скоростта на светлината .

Само два други примера за такива високоскоростни емисии са наблюдавани при рентгенови лъчи от черни дупки със звездна маса.

Системата MAXI J1820+070 е наблюдавана и при радиовълни от екип, ръководен от Джо Брайт (Joe Bright) от Университета в Оксфорд, който преди това съобщава за откриването на свръхсветлинно движение на компактни източници въз основа само на радио данни, които се разпръскват от джета на 7 юли, 2018 до края на 2018 година.

Тъй като наблюденията на "Чандра" приблизително удвояват продължителността на времето, през което са наблюдавани джетовете, комбинираният анализ на радиоданните и новите данни на "Чандра" от Еспинас и нейния екип дава допълнително информация за джетовете. Новото проучване включва и доказателства, че струите се забавят с отдалечаването си от черната дупка.

По-голямата част от енергията на джетовете не се преобразува в радиация, а вместо това се отделя, когато частиците в струите взаимодействат с околния материал. Тези взаимодействия може да са причина за забавянето на струите. Когато струите се сблъскват със заобикалящия ги материал в междузвездното пространство, се появяват ударни вълни - подобни на звуковите, причинени от свръхзвуковите самолети. Този процес генерира енергии на частиците, които са по-високи от енергията на Големия адронен колайдер.

Проучвания на MAXI J1820+070 и подобни системи обещават да разкрият повече за тези екстремни явления - джетовете, произведени от черни дупки със звездни маси и как те освобождават енергията си, след като техните струи взаимодействат със заобикалящата ги среда.

Справка: Relativistic X-ray jets from the black hole X-ray binary MAXI J1820+070: arXiv:2004.06416 [astro-ph.HE] arxiv.org/abs/2004.06416 Astrophysical Journal Letters

Източник: MAXI J1820+070: Black Hole Outburst Caught on Video, Chandra X-ray Center

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини