От х:

Днес в x:

Капалъ чаршъ отново отвори врати за посетители

Изображение 1 от 2

    Историческият покрит пазар Капалъ чаршъ отвори отново врати днес с официална церемония, след като два месеца и половина остана затворен заради коронавируса, съобщават турски медии.

    Церемонията се състоя на един от входовете на покрития пазар в присъствието на валията на Истанбул Али Йерликая, кмета на община Фатих Ергюн Туран, директора на пазара Фатих Куртулмуш и др. Официалните лица на церемонията с маски на лицата се помолиха на Бога с обърнати нагоре длани и след дадена пресконференция влязоха вътре.

    Валията на Истанбул съобщи за предстояща в скоро време вътрешна реставрация на пазара, посочва турската редакция на агенция Спутник.
    Капалъчаршъ бе отворен отново днес, след като беше затворен на 23 март заради епидемията от коронавирус.

    Търговците от магазинчетата бяха развълнувани от предстоящото отваряне и любопитни да видят дали пазарът и днес ще гъмжи от хора, както обикновено, посочва CNN-Тюрк.

    На определени места са поставени табели, напомнящи, че посетителите трябва да спазват дистанция в името на собственото си здраве.

    Търговците почистиха внимателно магазинчетата, лъснаха златото на витрините, напълниха отново рафтовете със стока, възвръщайки колоритния вид на този символ на Истанбул, който е притегателно място и за туристите в града.

    Преди официалното си откриване днес пазарът, който приютява около 3000 магазина и 30 000 търговци, беше почистен и дезинфекциран. Като част от мерките срещу Ковид-19 се предвижда това да се извършва регулярно. Задължително е и носенето на маски както от продавачите, така и от посетителите. Важат изисквания за дистанция между продавачите и купувачите и за ползването на дезинфектанти.

    Според местните власти това е било най-продължителното затваряне в близо 6-вековното съществуване на Капалъчаршъ, извън случаите на природни бедствия и пожари. Преди затварянето си пазарът посрещаше 150 000 души дневно.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини