От х:

Днес в x:

10 °C

Австралийски стартъп превръща алкални батерии във фертилизатор

Австралийска компания откри начин за превръщане на алкални батерии във фертилизатор.

Процесът, разработен от Envirostream, Австралия, разчита на прах, съдържащ манган и цинк от стари батерии – най-вече от дистанционни за телевизори и детски играчки - който се смесва с обикновен фертилизатор.

Полученият фертилизатор демонстрира обещаващи резултати в тестове с пшеница, отглеждана в оранжерия през 2019, а компанията наскоро оповести още един етап от тестове във ферми със зърнени култури в Австралия.

Регионът, описван понякога като житницата на Австралия, произвежда 14 милиона тона зърно на година, въпреки ниското pH на почвата и липсата на цинк, манган и фостафи.

Проектът е възможност за намаляване на въглеродния отпечатък от батерийната индустрия, редуциране замърсяването на депата за отпадъци и подобряване производството на храни по света.

В Австралия около 97% от 158 милиона алкални батерии се озовават на сметищата.

Първоначално екипът искал да се фокусира върху рециклиране на алкални батерии, но след няколко експеримента, учените осъзнали, че ще е по-лесно, ако просто намерят нова употреба на част от компонентите им.

Цинковият и мангановият диоксид са основни съставки на алкалните батерии, отделящи енергия.

Изчислено е, че по света всяка година се произвеждат по 10 милиарда батерии, а това е голямо предизвикателство за природозащитниците.

Изхвърлянето на алкални батерии се превръща в огромен проблем.

Плановете за повторно използване на активни компоненти на батериите е значителна крачка напред към устойчиво управление на околната среда и на батериите за еднократна употреба, заявяват от компанията.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини