От х:

Днес в x:

34 °C

Охлювен инсулин лекува захарен диабет по-бързо и ефективно

Инсулин, получен от отровата на хищен морски охлюв, ще бъде използван като по-ефективно и безопасно средство за лечение на диабет, твърдят изследователи.

Той ще имитира бързодействащите свойства на инсулина от морския охлюв и ще понижава стойностите на кръвна захар, без дългосрочните странични ефекти на останалите терапии.

Учени от Университета в Юта разработили най-малката в света, напълно функционална версия на хормона инсулин от отрова.

Надеждите са откритието да подобри качеството на живот на страдащите от диабет.

Хищните морски охлюви живеят из кораловите рифове и постоянно търсят плячка, като един представител на вида отделя отрова.

Отровата на конусовидния морски охлюв съдържа уникална форма на инсулина.

Създанието отделя отровата във водата, а това кара стойностите на глюкозата в кръвта на близките риби да се сринат, което временно ги парализира.

Охлювът излиза от черупката си и поглъща безпомощните жертви.

Учените открили, че охлювеният инсулин има сходни характеристики с човешкия и работи по-бързо.

Бързодействащият инсулин би намалил риска от хипергликемия и други сериозни усложнения от диабета и би подобрил работата на инсулиновите помпи или изкуствените панкреаси.

Учените установили, че охлювеният инсулин не съдържа свързващ агент, за разлика от човешкия. Струпванията на молекули при човешкия инсулин трябва да се разпаднат, за да повлияят на стойностите на кръвна захар, а този процес отнема близо час.

Молекулите на охлювения инсулин не се струпват, затова ефектът му върху човешкото тяло е почти мигновен.

Учените искали да разработят средство, което страдащите от диабет тип 1 да използват, за да възстановят бързо стойностите на инсулин в кръвта си.

Решили да вземат част от свойствата на охлювения инсулин и да ги пренесат в човешкия.

Това е възможно, защото охлювеният инсулин се отличава със същата базова структура, като човешкия.

Въпреки бързите му свойства, екипът бил изправен пред дилема: охлювеният инсулин далеч, не бил толкова мощен, колкото човешкия.

Всъщност, учените смятат, че хората ще се нуждаят от около 20-30 пъти повече охлювени инсулин , за да намалят стойностите си на кръвна захар.

Изследователите използвали различни техники, за да решат този проблем. Изолирали 4 аминокиселини, които помогат на охлювения инсулин да се свърже към инсулиновите рецептори.

След това създали подобрена версия на молекулата на човешкия инсулин, без региона, отговорен за струпването.

Екипът интегрирал модифицираната версия на тези аминокиселини в човешката молекула, с надеждата да създаде хибрид, който не се струпва и се свързва по-здраво с инсулиновите рецептори при хората.

Тестовете с мишки се оказали обнадеждаващи.

Полученият инсулин бил наречен мини инсулин, потентността му била същата като на човешкия инсулин.

И тъй като се синтезира лесно, той е обещаващ кандидат за разработване на ново поколение терапии за хора, страдащи от диабет.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини