От х:

Днес в x:

12 °C

Охлювен инсулин лекува захарен диабет по-бързо и ефективно

Инсулин, получен от отровата на хищен морски охлюв, ще бъде използван като по-ефективно и безопасно средство за лечение на диабет, твърдят изследователи.

Той ще имитира бързодействащите свойства на инсулина от морския охлюв и ще понижава стойностите на кръвна захар, без дългосрочните странични ефекти на останалите терапии.

Учени от Университета в Юта разработили най-малката в света, напълно функционална версия на хормона инсулин от отрова.

Надеждите са откритието да подобри качеството на живот на страдащите от диабет.

Хищните морски охлюви живеят из кораловите рифове и постоянно търсят плячка, като един представител на вида отделя отрова.

Отровата на конусовидния морски охлюв съдържа уникална форма на инсулина.

Създанието отделя отровата във водата, а това кара стойностите на глюкозата в кръвта на близките риби да се сринат, което временно ги парализира.

Охлювът излиза от черупката си и поглъща безпомощните жертви.

Учените открили, че охлювеният инсулин има сходни характеристики с човешкия и работи по-бързо.

Бързодействащият инсулин би намалил риска от хипергликемия и други сериозни усложнения от диабета и би подобрил работата на инсулиновите помпи или изкуствените панкреаси.

Учените установили, че охлювеният инсулин не съдържа свързващ агент, за разлика от човешкия. Струпванията на молекули при човешкия инсулин трябва да се разпаднат, за да повлияят на стойностите на кръвна захар, а този процес отнема близо час.

Молекулите на охлювения инсулин не се струпват, затова ефектът му върху човешкото тяло е почти мигновен.

Учените искали да разработят средство, което страдащите от диабет тип 1 да използват, за да възстановят бързо стойностите на инсулин в кръвта си.

Решили да вземат част от свойствата на охлювения инсулин и да ги пренесат в човешкия.

Това е възможно, защото охлювеният инсулин се отличава със същата базова структура, като човешкия.

Въпреки бързите му свойства, екипът бил изправен пред дилема: охлювеният инсулин далеч, не бил толкова мощен, колкото човешкия.

Всъщност, учените смятат, че хората ще се нуждаят от около 20-30 пъти повече охлювени инсулин , за да намалят стойностите си на кръвна захар.

Изследователите използвали различни техники, за да решат този проблем. Изолирали 4 аминокиселини, които помогат на охлювения инсулин да се свърже към инсулиновите рецептори.

След това създали подобрена версия на молекулата на човешкия инсулин, без региона, отговорен за струпването.

Екипът интегрирал модифицираната версия на тези аминокиселини в човешката молекула, с надеждата да създаде хибрид, който не се струпва и се свързва по-здраво с инсулиновите рецептори при хората.

Тестовете с мишки се оказали обнадеждаващи.

Полученият инсулин бил наречен мини инсулин, потентността му била същата като на човешкия инсулин.

И тъй като се синтезира лесно, той е обещаващ кандидат за разработване на ново поколение терапии за хора, страдащи от диабет.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
13 май 2021
Последни новини