От х:

Днес в x:

8 °C

Строг филтър за прием на деца в хасковските градини

  Детските градини в Хасково отвориха врати от днес, след пауза от близо два месеца и половина заради коронавируса. Заради пандемията са наложени строги противоепидемични мерки в забавачките.

  Преди отваряне на градините, директорите бяха направили проучване за посещаемостта. До вчера средно 23% от родителите бяха заявили присъствие на децата им.

  Тази сутрин приемът на деца в 18-та детска градина „8-ми март“ в Хасково тръгна нормално. В сградата край улица „Мадара“ беше заявено присъствието на 65 деца от общо 180 във възрастовите групи от втора до четвърта.

  Приемът там беше започнал в 7:30 часа. За около половин час бяха дошли трийсетина деца. Те бяха приемани на два входа без да се допуска струпване. За целта има очертания.

  Още на входа на градината медицински сестри измерваха температурата на всяко дете с дигитален термометър, а данните се водеха в списък. Преглежда се гърлото на детето и се преценява визуално общото му състояние, обясни директорката на градината Гергана Бойчинова. От утре обаче всеки родител ще трябва да измерва температурата на детето си вкъщи, преди да тръгне на градина.

  Днес всяко дете се събуваше на входа, а обувките се поставяха в плик, обуваха пантофи и влизаха по стаите. Оставяйки детето си, родителите напускаха двора от запад. Приемът продължи до 9:00 часа.

  Всички деца ще си бъдат в групите. Няма група с по-малко от 10 деца, а най-много са 19, каза още Бойчинова.

  В другата сграда има две първи групи, две втори и две яслени групи. Там беше заявено присъствие за 45 деца от общо 100.

  "Днес приемът върви регулярно, спазват дистанция, няма проблем. Родителите идват с попълнени декларации за информирано съгласие, но може да го направят на място, защото тръгвайки на градина отговорността е споделена между родителите и нас“, каза Бойчинова. Тя допълни, че от градината са осигурили всички мерки за безопасност – дезинфекция на уреди, площадки и помещения, спазване на хигиена.

  От градината казаха още, че ще бъдат приемани и деца, чиито родители не са заявили предварително присъствието им.

  Родители, оставили децата си на градина днес споделиха, че нямат притеснения от разпространение на коронавирус. „Аз и по време на извънредното положение нямах опасения“, сподели майка на две деца, посещаващи 18-та градина.

  По предварителна заявка най-висок процент на посещаемост са заявили родителите, чиито деца посещават детски градини № 18 „8-ми март“ и №20 „Весели очички“- 39%, уточниха от община Хасково. Най-нисък процент на посещаемост е заявен в градина № 21 „Вихрогонче“- 6%. Градина „Вихрогонче“ обединява всички 12 забавачки в селата от община Хасково. В 10 от селата градините днес не отварят. Само в Малево и Конуш работят с групи от по десетина деца. Останалите детски градини в селата са заявили, че ще започнат занятия от 1 юни.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
   X
   X
   19 -2
   10:16, 27 май 2020
   Защо децата са със маски?
  • 3
   Ст
   Стивън
   18 -2
   10:26, 27 май 2020
   Светльо, престани да се излагаш бе алко, кво като си в лондон, голям праз и да кажеш на батю си да ми изплати лихвите по кредита, който взех, за да го пратя на езиков курс в англия и сега се крие като мишка там
  • 4
   ..
   ....
   16 -2
   10:59, 27 май 2020
   Защо измерват температурата с безконтактен термометър, след като беше заявено, че трябва да е електронен контактен?
  • 5
   Уж
   ужас
   9 0
   14:09, 27 май 2020
   Отидете в 20 градина,сградата на яслата и вижте как се стресират децата като ги приемат сутрин и часовия диапазон на прием е половин час.Никаква организация от оправната директорка.
   • Не
    Неадекватни действия
    8 -1
    18:21, 27 май 2020
    Що за глупост децата да се вземат в часови диапазон до 17:00 часа. Нали има родители които са на работа до 17:30ч., а градината е с работно време до 18:00??? Къде е общината да провери как и защо поставят родителите в затруднено положение.
  • 6
   Ба
   Бай Иван халтавия
   4 0
   14:43, 27 май 2020
   Всичко това е един КьОРФИШЕК и последствията от него
  • 7
   Гл
   Глей Ко стана ся
   6 -3
   16:23, 27 май 2020
   Ши има много болни деца и персонал, защото мерките са неадекватни и смешни. Глупост е да събираш деца затворени цял ден в една стая и да казваш, че нямало да се заразят.
   • X
    X
    4 -3
    16:45, 27 май 2020
    Мозъкът ти е заразен, децата са безопасни! А учителките като астронавти и звънземни!
  • 8
   Ва
   Васко
   4 -3
   21:52, 27 май 2020
   С малко деца много пари Раздут персонал отвсякъде
  • 9
   Ро
   Росен
   2 0
   09:08, 28 май 2020
   А защо не се казва, че децата трябва да пият от чешмата, понеже водата в Хасково вече била годна за пиене и скоро очаквайте 3,50лв/кубик

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини