От х:

Днес в x:

Строг филтър за прием на деца в хасковските градини

    Детските градини в Хасково отвориха врати от днес, след пауза от близо два месеца и половина заради коронавируса. Заради пандемията са наложени строги противоепидемични мерки в забавачките.

    Преди отваряне на градините, директорите бяха направили проучване за посещаемостта. До вчера средно 23% от родителите бяха заявили присъствие на децата им.

    Тази сутрин приемът на деца в 18-та детска градина „8-ми март“ в Хасково тръгна нормално. В сградата край улица „Мадара“ беше заявено присъствието на 65 деца от общо 180 във възрастовите групи от втора до четвърта.

    Приемът там беше започнал в 7:30 часа. За около половин час бяха дошли трийсетина деца. Те бяха приемани на два входа без да се допуска струпване. За целта има очертания.

    Още на входа на градината медицински сестри измерваха температурата на всяко дете с дигитален термометър, а данните се водеха в списък. Преглежда се гърлото на детето и се преценява визуално общото му състояние, обясни директорката на градината Гергана Бойчинова. От утре обаче всеки родител ще трябва да измерва температурата на детето си вкъщи, преди да тръгне на градина.

    Днес всяко дете се събуваше на входа, а обувките се поставяха в плик, обуваха пантофи и влизаха по стаите. Оставяйки детето си, родителите напускаха двора от запад. Приемът продължи до 9:00 часа.

    Всички деца ще си бъдат в групите. Няма група с по-малко от 10 деца, а най-много са 19, каза още Бойчинова.

    В другата сграда има две първи групи, две втори и две яслени групи. Там беше заявено присъствие за 45 деца от общо 100.

    "Днес приемът върви регулярно, спазват дистанция, няма проблем. Родителите идват с попълнени декларации за информирано съгласие, но може да го направят на място, защото тръгвайки на градина отговорността е споделена между родителите и нас“, каза Бойчинова. Тя допълни, че от градината са осигурили всички мерки за безопасност – дезинфекция на уреди, площадки и помещения, спазване на хигиена.

    От градината казаха още, че ще бъдат приемани и деца, чиито родители не са заявили предварително присъствието им.

    Родители, оставили децата си на градина днес споделиха, че нямат притеснения от разпространение на коронавирус. „Аз и по време на извънредното положение нямах опасения“, сподели майка на две деца, посещаващи 18-та градина.

    По предварителна заявка най-висок процент на посещаемост са заявили родителите, чиито деца посещават детски градини № 18 „8-ми март“ и №20 „Весели очички“- 39%, уточниха от община Хасково. Най-нисък процент на посещаемост е заявен в градина № 21 „Вихрогонче“- 6%. Градина „Вихрогонче“ обединява всички 12 забавачки в селата от община Хасково. В 10 от селата градините днес не отварят. Само в Малево и Конуш работят с групи от по десетина деца. Останалите детски градини в селата са заявили, че ще започнат занятия от 1 юни.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      X
      X
      19 -2
      10:16, 27 май 2020
      Защо децата са със маски?
    • 3
      Ст
      Стивън
      18 -2
      10:26, 27 май 2020
      Светльо, престани да се излагаш бе алко, кво като си в лондон, голям праз и да кажеш на батю си да ми изплати лихвите по кредита, който взех, за да го пратя на езиков курс в англия и сега се крие като мишка там
    • 4
      ..
      ....
      16 -2
      10:59, 27 май 2020
      Защо измерват температурата с безконтактен термометър, след като беше заявено, че трябва да е електронен контактен?
    • 5
      Уж
      ужас
      9 0
      14:09, 27 май 2020
      Отидете в 20 градина,сградата на яслата и вижте как се стресират децата като ги приемат сутрин и часовия диапазон на прием е половин час.Никаква организация от оправната директорка.
      • Не
        Неадекватни действия
        9 -1
        18:21, 27 май 2020
        Що за глупост децата да се вземат в часови диапазон до 17:00 часа. Нали има родители които са на работа до 17:30ч., а градината е с работно време до 18:00??? Къде е общината да провери как и защо поставят родителите в затруднено положение.
    • 6
      Ба
      Бай Иван халтавия
      4 0
      14:43, 27 май 2020
      Всичко това е един КьОРФИШЕК и последствията от него
    • 7
      Гл
      Глей Ко стана ся
      6 -3
      16:23, 27 май 2020
      Ши има много болни деца и персонал, защото мерките са неадекватни и смешни. Глупост е да събираш деца затворени цял ден в една стая и да казваш, че нямало да се заразят.
      • X
        X
        4 -3
        16:45, 27 май 2020
        Мозъкът ти е заразен, децата са безопасни! А учителките като астронавти и звънземни!
    • 8
      Ва
      Васко
      4 -3
      21:52, 27 май 2020
      С малко деца много пари Раздут персонал отвсякъде
    • 9
      Ро
      Росен
      2 0
      09:08, 28 май 2020
      А защо не се казва, че децата трябва да пият от чешмата, понеже водата в Хасково вече била годна за пиене и скоро очаквайте 3,50лв/кубик
    Последни новини