От х:

Днес в x:

33 °C

Строг филтър за прием на деца в хасковските градини

  Детските градини в Хасково отвориха врати от днес, след пауза от близо два месеца и половина заради коронавируса. Заради пандемията са наложени строги противоепидемични мерки в забавачките.

  Преди отваряне на градините, директорите бяха направили проучване за посещаемостта. До вчера средно 23% от родителите бяха заявили присъствие на децата им.

  Тази сутрин приемът на деца в 18-та детска градина „8-ми март“ в Хасково тръгна нормално. В сградата край улица „Мадара“ беше заявено присъствието на 65 деца от общо 180 във възрастовите групи от втора до четвърта.

  Приемът там беше започнал в 7:30 часа. За около половин час бяха дошли трийсетина деца. Те бяха приемани на два входа без да се допуска струпване. За целта има очертания.

  Още на входа на градината медицински сестри измерваха температурата на всяко дете с дигитален термометър, а данните се водеха в списък. Преглежда се гърлото на детето и се преценява визуално общото му състояние, обясни директорката на градината Гергана Бойчинова. От утре обаче всеки родител ще трябва да измерва температурата на детето си вкъщи, преди да тръгне на градина.

  Днес всяко дете се събуваше на входа, а обувките се поставяха в плик, обуваха пантофи и влизаха по стаите. Оставяйки детето си, родителите напускаха двора от запад. Приемът продължи до 9:00 часа.

  Всички деца ще си бъдат в групите. Няма група с по-малко от 10 деца, а най-много са 19, каза още Бойчинова.

  В другата сграда има две първи групи, две втори и две яслени групи. Там беше заявено присъствие за 45 деца от общо 100.

  "Днес приемът върви регулярно, спазват дистанция, няма проблем. Родителите идват с попълнени декларации за информирано съгласие, но може да го направят на място, защото тръгвайки на градина отговорността е споделена между родителите и нас“, каза Бойчинова. Тя допълни, че от градината са осигурили всички мерки за безопасност – дезинфекция на уреди, площадки и помещения, спазване на хигиена.

  От градината казаха още, че ще бъдат приемани и деца, чиито родители не са заявили предварително присъствието им.

  Родители, оставили децата си на градина днес споделиха, че нямат притеснения от разпространение на коронавирус. „Аз и по време на извънредното положение нямах опасения“, сподели майка на две деца, посещаващи 18-та градина.

  По предварителна заявка най-висок процент на посещаемост са заявили родителите, чиито деца посещават детски градини № 18 „8-ми март“ и №20 „Весели очички“- 39%, уточниха от община Хасково. Най-нисък процент на посещаемост е заявен в градина № 21 „Вихрогонче“- 6%. Градина „Вихрогонче“ обединява всички 12 забавачки в селата от община Хасково. В 10 от селата градините днес не отварят. Само в Малево и Конуш работят с групи от по десетина деца. Останалите детски градини в селата са заявили, че ще започнат занятия от 1 юни.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
   X
   X
   19 -2
   10:16, 27 май 2020
   Защо децата са със маски?
  • 3
   Ст
   Стивън
   18 -2
   10:26, 27 май 2020
   Светльо, престани да се излагаш бе алко, кво като си в лондон, голям праз и да кажеш на батю си да ми изплати лихвите по кредита, който взех, за да го пратя на езиков курс в англия и сега се крие като мишка там
  • 4
   ..
   ....
   16 -2
   10:59, 27 май 2020
   Защо измерват температурата с безконтактен термометър, след като беше заявено, че трябва да е електронен контактен?
  • 5
   Уж
   ужас
   9 0
   14:09, 27 май 2020
   Отидете в 20 градина,сградата на яслата и вижте как се стресират децата като ги приемат сутрин и часовия диапазон на прием е половин час.Никаква организация от оправната директорка.
   • Не
    Неадекватни действия
    8 -1
    18:21, 27 май 2020
    Що за глупост децата да се вземат в часови диапазон до 17:00 часа. Нали има родители които са на работа до 17:30ч., а градината е с работно време до 18:00??? Къде е общината да провери как и защо поставят родителите в затруднено положение.
  • 6
   Ба
   Бай Иван халтавия
   4 0
   14:43, 27 май 2020
   Всичко това е един КьОРФИШЕК и последствията от него
  • 7
   Гл
   Глей Ко стана ся
   6 -3
   16:23, 27 май 2020
   Ши има много болни деца и персонал, защото мерките са неадекватни и смешни. Глупост е да събираш деца затворени цял ден в една стая и да казваш, че нямало да се заразят.
   • X
    X
    4 -3
    16:45, 27 май 2020
    Мозъкът ти е заразен, децата са безопасни! А учителките като астронавти и звънземни!
  • 8
   Ва
   Васко
   4 -3
   21:52, 27 май 2020
   С малко деца много пари Раздут персонал отвсякъде
  • 9
   Ро
   Росен
   2 0
   09:08, 28 май 2020
   А защо не се казва, че децата трябва да пият от чешмата, понеже водата в Хасково вече била годна за пиене и скоро очаквайте 3,50лв/кубик

  Хороскоп за 06.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
  06 юли 2020
  Последни новини