От х:

Днес в x:

Парламентът избра Диана Ковачева за омбудсман

Парламентът избра Диана Ковачева за национален омбудсман. Тя беше единственият кандидат за поста.

Васил Антонов от БСП декларира, че левите ще подкрепят кандидатурата й. Социалистите щели да държат на експертността и надпартийността в работата й. Червените искат съкратени срокове при движение на документацията. Ще разчитаме на вас при борбата с монополите, каза още Антонов. От БСП се надяват на консенсус между партии при избора на заместник-омбудсман. Това бе и единственото изказване по избора на обществен защитник.

Ковачева получи подкрепата на 173 депутати, а трима гласуваха въздържал се. Благодаря ви за подкрепата и доверието, което ми гласувахте, заяви сама Диана Ковачева. Такова доверие задължава, сподели тя. Доверие, опит, съпричастност, настойчивост и кураж да осъзнаваш справедливи каузи, според нея, са качествата, които трябва да притежава общественият защитник.

Истината, както и справедливостта винаги намират своя път, убедена е Ковачева. Вратата й винаги щяла да е отворена за хората, чиито права са нарушени, а намерението й е да доказва всеки ден, че е добър омбудсман.

Диана Ковачева изпълняваше длъжността национален омбудсман след като предишния - Мая Манолова, подаде оставка, за да се включи в надпреварата за кметския стол в столицата.

Диана Ковачева бе министър на правосъдието в първия кабинет на Бойко Борисов. Член на Ордена на Британската империя от 2014 г. заради приноса ѝ в борбата срещу корупцията, за работата ѝ за създаване на по-прозрачна и независима съдебна система и стремежа ѝ да гарантира върховенството на закона.

Редовен преподавател е към катедра "Международно право и право на Европейския съюз" при Юридическия факултет на УНСС. Диана Ковачева е доцент по международно право и международни отношения. Автор е на редица статии и на монографиите: "Противодействие на корупцията. Международноправни аспекти" (2016), "Международният наказателен съд: учредяване и юрисдикция" (2018), "Индивидът в международното право. Правосубектността на физическите лица в контекста на международното хуманитарно право и международното хуманитарно право и международното право за защита на правата на човека" (2018), "Националните институции за защита на правата на човека: международноправни стандарти и предизвикателства" (2019).

През 2002 г. става изпълнителен директор на българския клон на международната неправителствена организация "Прозрачност без граници". Владее английски, френски и руски език

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    На оръжие
    1 0
    12:27, 21 май 2020
    Ужас! Няма оправия! Та тя е от Хунтата?!
    България върви от зле към по-зле!
    Само въоражена борба, това е изхода!
Последни новини