От х:

Днес в x:

11 °C

Френски католици участваха от автомобилите си в неделна служба

Изображение 1 от 3

    Католици в Шалон-ан-Шампан, източна Франция, участваха в страната църковна служба от автомобилите си, съобщи Ройтерс.
    Това е първата подобна религиозна служба в страната, в която преди осем седмици бяха въведени строги ограничителни мерки срещу разпространението на новия коронавирус.

    В началото на службата свещеници в бели роби и с маски на лицата минаха в процесия между автомобилите, докато паркингът се огласяваше от църковен химн, а богомолците натискаха клаксоните на автомобилите си.

    Епископ Франсоа Туве водеше литургията от подиум пред автомобилите. Свещеници раздаваха нафора на вярващите, които седяха в колите си.

    Ограничителните мерки принуждават всички да търсят иновативни начини д апродължат дейността и живота си. "Много бързо се роди идеята за тази формула за провеждане на службата", каза епископ Туве. "Хората са в собствените си автомобили, идват от домовете си, носят маски и дезинфектант. Колите са на метър разстояние една от друга, а след като дадем нафора, измиваме ръцете си", пояснява Туве.

    На богомолците е забранено да напускат автомобилите и е позволено на максимум четирима души само от едно домакинство да идват с една кола на службата. Вярващата Мишел е щастлива, че отново може да ходи на църква. "Имаше литургия по телевизията, но не е същото като да бъдеш с енорията на неделната служба", каза тя.

    Подобни служби с автомобили се провеждат и в други страни, в Полша например свещеник започна да дава опрощения за грехове на вярващите на паркинга на църквата, в която служи във Варшава.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини