От х:

Днес в x:

Детските градини няма да отворят до 2 седмици, малките класове излизат във ваканция скоро (видео)

Рискът от отваряне на детските градини се оценя като голям. Ако коефициентът на заразяване в момента е 1.5, то при ежедневно взаимодействие многочасово взаимодействие на множество деца в група, той може да бъде над 10. Това заяви министър Вълчев на брифинг в Министерски съвет. 

Между 30 и 40% от родителите биха си пуснали децата на детска градина, цитира той непредставително проучване на министерството. Това означава 70-80 хиляди деца, които ежедневно се водят до детската градина от родителите и взаимодействат в група, дори тези групи да са до 10 деца. Считаме, че тази и следващата седмица мерките не трябва да се променят, но това е въпрос на ежеседмичен анализ на епидемиологичната ситуация.

Надяваме се, през лятото, когато вирусът позатихне, да можем да осигурим повече дейности в детските градини и в учлищата, каза министър Вълчев, включително дейности по интереси. Планирани са множество такива за юни месец. Те ще се провеждат присъствено, само ако е подходящо. Учениците от 1 до 3 клас приключват учебната година в края на май и са водени разговори със синдикатите да се провеждат такива занимания, макар и за два часа дневно. Дали ще е присъствено, в малки групи, или по електронен път, ще зависи от ситуацията. Голяма част от дейностите могат да се провеждат и на открито.

Проблемът е най-вече с детските градини, поради невъзможността да се придобиват компетентностите, предвидени в наредбата за предучилищното образование, посочи Вълчев, и с изчерпването на отпуските на педагогическия и непедагогическия персонал. Министерството подкрепя предложението за учеличаване отпуските на непедагогическия персонал и вероятно ще бъде сключен анекс към колективния трудов договор.

Детските градини в момента работят частично, по решение на съответната община. Министерството е изпратило указание за взаимодействие с децата чрез родителите. Дистанционното обучение на малките не е уместно, тъй като не се препоръчва те да прекарват продължително време пред екраните, а и не е възможно да остават в течение на часове пред електронните устройства без участието на родителите. Препоръката е за до половин час пред екран, останалото време - с родителите. Кудето учителите участват в такава форма на обучение, им се признават дни за работни

Всички деца, които са записани в детска градина, в четвърта група ще си получат удостоверенията, каза той.

Въпреки, че е задължителна подготовката на деца на 5 и 6 години, има деца, които не са обхванати в системата на предучилищното образование. Те също се записват в първи клас.

А в първи клас започват с усвояването на базовите компетентности отначало. Да, те ще бъдат по-малко подготвени, каза Вълчев, голяма е разликата между децата, които са били обхванати в задължителна предучилищна подготовка и тези, които не са били обхванати.

През следващите месеци и това ще бъде тема - изменението на закона за предучилищното образование за въвеждане на задължителната подготовка на децата на 4 години.

Ако детските градини отворят през лятото, ще има сборни групи, каза министър Вълчев, в отговор на въпрос за родителите, които са изчерпали отпуските си.

.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Чи
    Чичо Султан
    1 -6
    21:41, 5 май 2020
    На тоя велосипедист , ке му вкарам Железен Светилн... Виж коментара
    • 33
      333
      3 -1
      22:55, 5 май 2020
      Наркоман!
  • 2
    Ев
    Европеец
    2 0
    10:48, 7 май 2020
    Едно швейцарско изследване твърди, че децата под 10 години нито се разболяват от COVID-19, нито пренасят заразата. Във връзка с това швейцарската Федерална здравна служба съобщи, че няма никакви пречки пред отварянето на основните училища и детските градини.
Последни новини