От х:

Днес в x:

Вариант: Отварят 1/2 или 1/3 от градините, по-младите учители ще гледат децата

Вицепремиерът Томислав Дончев разкри какъв вариант обмислят управляващите за отварянето на детските градини след извънредното положение.

„Обсъждаме да се отвори всяка втора или всяка трета градина, с по-строги мерки за дезинфекция. Включително и персоналът, който работи там, да е по-млад, за да генерираме по-малко риск“, коментира той в интервю за сутрешния блок на bTV.

Дончев уточни, че все още е рано да се посочи дата за детските заведения. Решението ще бъде отложено поне до края на тази седмица, като през нея ще се наблюдават епидемичните данни. По-рано премиерът също съобщи, че тази седмица щабът ще наблюдава как се развива ситуацията в държави, които сега отварят градините.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира тази сутрин, че градините няма да заработят в близките две седмици. "Ако ги отворим, около 30-40% от родителите имат готовност да си пуснат децата. Това обаче се равнява на 75 000-80 000 деца. Смята се, че рискът от събирането на множество деца в група е голям", посочи министърът.

И през това лято, както досега, ще работят сборни групи в градините, стана ясно от брифинга.

Всички деца от четвърта група ще получат удостоверения за завършена предучилищна, за да могат да бъдат записани в първи клас.

Постъпило е предложение от синдиката на учителите да има удължаване на платения отпуск на непедагогическия персонал, за да може да има някакви доходи. Това може да стане с анекс към колективния трудов договор и сега се мисли в тази насока, обяви още Вълчев. Настоящият колективен трудов договор изтича на 11 юни. Решение за платените отпуски на учителите ще се мисли за следващия колективен трудов договор.

"Не би трябвало да има учители без заплати, средствата по бюджетите на училищата и детските градини не са намалени", заяви министърът.

Кина и театри

При траен спад на заболелите правителството е готово да даде зелена светлина и за отварянето на кината и театрите, каза още Томислав Дончев.

Край на извънредното положение

Вицепремиерът коментира, че очаква всички депутати да подкрепят прекратяването на извънредното положение след 13 май.

„Политически спекулации има всякакви. В криза неуместната критиката има статута на стари градски песни по време на кандидатстудентски изпит – всички чуват, но никой не ги слуша. Ние не искаме и да тревожим хората. Самият термин „извънредно“ генерира душевно безпокойство“, заяви той.

„В други страни големият проблем беше при първия удар, невъзможността на здравната система да поеме всички болни. За този месец и половина ние извървяхме дълъг път – от това да се подготвим – внос на предпазни облекла, научихме се да произвеждаме, разширихме капацитета на болниците, а обществото ни се научи какво да прави в тази ситуация“, каза Дончев.

Животът след ограниченията

„Приближаваме се повече до живота, който познавахме преди пандемията. Ако са необходими ограничителни мерки, те ще се регулират с акт, издаден от здравния министър. По отношение на всичко останало ще се опитаме да върнем към нормалния социален и стопански живот, какъвто го познавахме“, посочи Томислав Дончев.

По думите му никой не знае как ще се развие пандемията, има разработени няколко сценария. Очаква се през лятото темповете на заразата да са по-бавни, предвижда се да има още няколко пика - един през есента и през зимата. „Най-много ми харесва сценарият, че заразата ще изчезне тази година през лятото. Третата група сценарии предвижда, че ние ще живеем с това заболяване, както живеем с грипа“, допълни той.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ст
    Странен
    5 -2
    10:52, 5 май 2020
    Значи на тях да им удължат платения отпуск, за да имат доходи, а на родители не.... Страшна логика
    • Аз
      Аз
      6 0
      12:38, 5 май 2020
      Това е решение на работодателя. Работещите в сферата на образованието са държавни/общински служители. В частния сектор нещата стоят по друг начин. Няма място за сравнение.
Последни новини