От х:

Днес в x:

28 °C

За пръв път откриха фиксиран азот в марсиански метеорит

Нов поглед върху марсиански метеорит на 4 милиарда години, разкри азотсъдържащи органични вещества - първите истински доказателства за фиксирани азотни молекули на Червената планета.

Азотът е жизненоважен за всички познати ни форми на живот, и макар засега да липсват доказателства, че откритието е създадено от биологична единица, все пак допуска вероятността преди много време Марс да е бил влажна и богата на органични материали планета – иделно място за появата на живот.

“В ранните етапи от историята на Слънчевата система, Марс най-вероятно се е отличавал със значително количество органични материали, например, богати на въглерод метеорити, комети и прахови частици”, казва химикът Атсуко Кобаяши от Технологичния институт в Токио. “Част от тях може да са се разтворили и да са попаднали в карбонатите”.

Трудно е да се каже как са възникнали азотсъдържащите органични вещества, но каквото и да е обяснението, резултатите подсказват, че някога Марс е бил значително по-гостоприемен за живот, отколкото сега. Възможно е преди много години да е имал и собствен азотен кръговрат.

Въпросният метеорит се откъснал от Марс преди приблизително 16 милиона години.

Наречен ALH84001, той е открит в района Алън Хилс в Антарктида през 1984 и доби популярност в научните следи. Метеоритът съдържа оранжеви въглеродни материали, вероятно от някаква солена течност на Марс, от преди близо 4 милиарда години.

През годините, някои учени твърдяха, че са намирали вкаменелости, подобни на бактерии в скалата, но съществуват и други необиологични обяснения за съществуването им.

Марсианските метеорити са едни от най-добрите възможности за изследване историята на Червената планета, но след падането им на Земята е трудно да се определи доколко са “марсиански”.

Неизбежното замърсяване бе сериозен проблем в миналото, но сега с помощта на най-съвременни технологии, изследователите са убедени, че откритите азотсъдържащи органични материали “са най-вероятно с марсиански произход”.

Азот не бил открит в проби от околните скали, което подсказва, че органичните молекули се съдържат единствено в карбонатите на метеорита.

Макар роувърът Кюриосити на НАСА да откри форма на азот на Марс, наред с няколко други органични съединения, е трудно тези резултати да бъдат потвърдени от такова разстояние. На Земята могат да се проведат по-внимателни анализи върху определени участъци от метеорита, нещо на което марсианският роувър е неспособен.

По тази причина ALH84001 е реална алтернатива, която дава възможност на учените да изследват историята на Червената планета и потенциала ѝ за живот и без да се налага да ходят там.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
10 юли 2020
Последни новини