От х:

Днес в x:

33 °C

Въглеродни емисии от Луната ни карат да преразгледаме модела за формирането на спътника

Космически кораб, орбитиращ около Луната, засече нещо странно. Спътникът ни излъчва постоянен поток от въглеродни йони от почти цялата си повърхност, противно на дългогодишните схващания, че Луната не съдържа въглерод и други летливи елементи.

Всъщност, изглежда че въглеродът присъства от формирането на Луната или малко след това – преди около 4.5 милиарда години. Това означава, че теорията за формирането на Луната, основаваща се до голяма степен на липсата на летливи вещества, ще трябва да бъде преразгледана.

Резултатите са от апарат на Японската агенция за космически изследвания, известен като Кагуя. Преди десетилетие, той прекара близо година и половина в орбита около Луната.

Един от инструментите на борда му бе йонен масспектрометър, който засече и картографира лунните йони, включително въглеродните – данни, липсващи при мисията Аполо, което на свой ред доведе до убеждението, че Луната не съдържа почти никакъв въглерод.

Скорошни анализи откриха следи от въглерод и летливи вещества във вулканични проби от Луната, което поставя под съмнение модела за формирането на спътника. Затова учени от мисията Кагуя опитали да разберат откъде се е взел въглеродът.

Емисиите били разпределени върху почти цялата лунна повърхност, но количествата варирали из различните географски региони.

И все пак концентрациите на въглеродни йони не биха могли да бъдат обяснени само със соларния вятър или сблъсъците с микрометеорити.

По-младите вулканични базалтови равнини в осветената част на Луната излъчвали повече въглеродни йони, в сравнение с по-старите и по-издигнати райони. Това подсказва, че въглеродът е вграден в луната.

Причината, поради която това създава проблем с настоящия модел за формиране на спътника, според който планетата Тея се е сблъскала със Земята в ранните години след формирането на Слънчевата система, а откъснала се гигантска отломка останала в орбита около Земята, е че летливите вещества имат ниска точка на кипене.

Сблъсъкът с Тея вероятно е генерирал изключително висока температура – от около 4 000 – 6 000 Келвина, която би трябвало да е изпарила поне частично отломките и напълно летливите вещества.

Наблюденията на Кагуя разкриват една богата на летливи вещества Луна, което означава, че или генерираната в резултат на сблъсъка температура е била по-ниска, или че е нужно да преразгледаме модела за формирането на Луната.

Инструментите на борда на бъдещите лунни орбитъри и дори планирата пилотирана мисия на НАСА трябва да разрешат мистерията.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020

Случаен виц

Последни новини