От х:

Днес в x:

25 °C

Валери Симеонов предлага безплатно море за почти 3 млн. българи

Ваучери за вътрешен туризъм, безплатни чадъри и шезлонги...са част от идеите на НФСБ

Въпреки че дълго време отричаше да има сериозна криза в туристическия бранш, сега заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, както и някои от неговите депутати са направили предложение за изменение в извънредния закон, за да го подпомогнат. Мерките на Симеонов обаче са, меко казано, спорни и за изпълнението им ще трябва да бъде мобилизиран огромен финансов ресурс - само за една от тях - над половин милиард лева.

Предложенията включват - задължителна програма за изплащане на заплатите на служителите в бранша по схемата 60/40; безплатни ваучери за почивка за всички близо 3 милиона осигурени лица; намаляване на концесионните такси за плажовете, както и удължаване на срока, в който туроператорите могат да не връщат пари за нереализирани, но платени почивки.

Всичко това на "скромната" сума от близо 700 млн. лв.

Заплатите

Според предложенията на Симеонов и колегите му за времето на действието на този закон, но не повече от три месеца, НОИ ще изплаща по 60% от заплатите на служителите в браншовете хотелиерство, ресторантьорство, както и на турпеопаторите и туристически агенти. Поемат се и 60% от дължимите от работодателя осигуровки. 

Така представената схема е пълно копие на известната вече схема 60/40, по която и в момента тези бизнеси могат да кандидатстват. Има обаче няколко важни разлики. Лидерът на НФСБ предлага сумите да се изчисляват спрямо размера на средномесечния осигурителен доход за месеците юни, юли и август на миналата година. Тоест в силните месеци на сезона. А самото изплащане да е задължение, а не след кандидатстване.

Всъщност бизнесът настоява сегашната мярка 60/40 да влезе в сила за него след отпадането на извънредното положение с мотива, че сега не генерира никакви приходи и съответно няма как да изплаща тези 40 на сто от възнагражденията.

От НФСБ обаче предлагат още мярката да важи само за до 30% от средносписъчния състав на комапниите. Освен това фирмите, които се възползват от схемата да гарантират, че няма да уволняват служителите до една година след последно получената помощ, а ако го направят предсрочно - да върнат взетите пари за съответното лице.

В момента 60/40 предполага, че работодателите трябва да се задължат да задържат на работа служителите до 3 месеца след помощта. 

Ваучери за (почти) всички

Най-амбициозното предложение е следното - министърът на туризма да издава ваучери за настаняване в категоризирани или регистрирани туристически обекти за не по-малко от седем дни престой. Ваучерите да се ползват само за вътрешен туризъм - тоест само за територията на страната. 

Условията - да сте физическо лице, което е осигурено във фонд "Пенсии" най-малко 12 месеца от последните 18. Специално са упоменати и директорите на предучилищни и училищни заведения, които организират туристически пакети. Или просто казано - ваучери ще има и за организираните от училищата лагери. 

Конкретното предложение е 210 лв. за възрастен човек и 100 лв. за дете. Това е стойността на ваучерите, които министерството на туризма ще може да издава, предлага Симеонов. В текста са разписани и правилата, по които ще става издаването на ваучерите, като се предполага, че това може и да става електронно. 

Концесии

До края на годината, предлага още Симеонов, се намаляват с 50% концесионните такси на морските плажове, дължими от стопанисващите ги към държавата. Освен това концесионерите ще се задължат да предоставят на посетителите си безвъзмездно плажни принадлежности, т.е. чадъри и шезлонги. Не става ясно всички или само част от тях.

Идеите на Симеонов обаче не свършват дотук. Той предлага и мечтаното от ресторантьорите намаление на ДДС до края на 2021 година. Разликата е, че в проекта е записана ставка от 9%, а не от 5%, както искат от бизнеса. Всъщност оттам първо поискаха 9 на сто, а на следващия ден се обявиха за 5 на сто.

Освен това се предлага общинските съвети да могат да приемат решения за намаляване на размера на туристическия данък или за нулева ставка на същия. 

Идеите включват и промяна на единствената реално обявена мярка за помощ на турператорите от Министерството на туризма. Тя казва, че компаниите имат право да не изплащат обезщетения за платени, но неслучили се почивки заради пандемията на своите клиенти. Според предложенията на Симеонов този срок се удължава на една цяла година.

Накрая депутатите са записали, че при всички безвъзмездни финансови схеми за подпомагане на бизнеса туристическият бранш трява да се ползва с предимство. 

Кой ще ни даде пари

В мотивите си от НФСБ говорят за "крайно негативното влияние на пандемията върху икономическото развитие на страната", за безспорно най-засегнатия отрасъл - туризма, за неясната съдба на летния сезон. 

По-интересни обаче са сметките, които изчисляват колко пари са нужни за финансирането на предложените мерки. 

Така виждаме, че според вносителите мярката за помощ при изплащането на заплатите ще струва на хазната малко над 46 млн. лв. Според НФСБ при около 300 000 души, заети в туристическия отрасъл, помощта може да стигне до максимум 100 000 от тях. Това, умножено по 769 лв., колкото е средноаритметичният им осигурителен доход за юни, юли и август на миналата година, е равно на 76 млн. лв. От тях 60% са тези 46 млн. лв. 

Финансирането ще дойде от фонд "Безработица". Припомняме, че фондът беше капитализиран с допълнителни 1,5 млрд. лв. при последната актуализация на републиканския бюджет. Той ще изплаща и обезщетенията по действащата мярка 60/40. 

Колко ще струват обаче безплатните ваучери? - Почти 660 млн. лв. Такива са сметките на Симеонов и те се базират на данните от НСИ, които казват, че почти 2,8 милиона българи си плащат редовно осигурителните вноски. Те ще акумулират ваучери на стойност от 587 млн. лв., но като към тях прибавим и нужните пари за 700 000 ученици и деца в детските градини, получаваме именно 660 млн. лв. Число, на което финансовият министър обаче едва ли ще се зарадва. Откъде ще дойдат средствата - не е посочено. 

Намаляването на коценсионните такси пък щяло да ощети бюджета само с 4,5 млн. лв. до края на годината.

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Кр
  Крум
  8 -1
  17:37, 27 апр 2020
  пак глупости, пак бюрокрация, пак КОРУПЦИЯ за помощи. Абе намалете данъците и оставете хората да работят. Стига с тези схеми и комисионни за 'ваучъри'
  • Па
   Патриот
   3 0
   22:14, 27 апр 2020
   Този пак се събуди с безумята си. Или неговия хотел вече не настанява гранични полицаи и нещо е притеснен. Виж господине вие нали ползвате безплатни почивки от Народното събрание за работещите не бери кахър те са свикнали да си плащат или въобще да не ходят.
   Тия ваучери, който говориш нещо ми замирасва непрятно. Или ще ми излезнат през носа или схема за далавера за теб.
   Ооо да не забравяме идат избори хахаха да но ти вече няма как да си депутат, много се о. .а
 • 2
  Ne
  nelicha - нелича
  4 0
  00:50, 28 апр 2020
  Е, да . Това е начин да се спаси бранша . По всяка вероятност в условията на пандемия . Чужденците ще откажат да почиват в чужбина . Как обаче Българските граждани ще бъдат предпазени ?
 • 3
  Ва
  Ванката
  2 0
  06:37, 28 апр 2020
  Предлагам в хотела на В. Симеонов в Малко Търново да настаняват с ваучери и пр. облекчения български граждани от Факултето, Столипиново, Комлука, Република, Лагера и пр. на смени от по 10 дни и семейно. Транспорта да се поеме от Юнион-Ивкони, съвместно с Арда тур.

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
06 юли 2020
Последни новини