От х:

Днес в x:

865 са потвърдените случаи на COVID-19, двумесечно бебе заразено (видео)

Общо 865 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в събота сутрин, 18 април. 

Новите случaи са 40 за денонощието, 16 от тях са хоспитализирани. Бебе на два месеца е заразено в Бургас. Още едно дете на 9 години с установен COVID-19 през денонощието.

По области новоустановените случаи са в София - 15 случая, Видин - 9 случая, Хасково - 3, Стара Загора - 5, Бургас - 4, Благоевград ,Габрово, Сливен, Русе - по 1 случай. 

Новите случаи на COVID-19 при медицински служители са 9. Общият брой на потвърдените случаи  при медицински служители е 66.

Най-много заразени до момента има в София – 510 души.

244 с потвърден COVID-19  под лекарско наблюдение в болнични условия, 34 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 41.

153 са излекуваните, 8 са деца.

Паничерево общо 13 са установени с COVID-19.

Няма разделение на осигурени и неосигурени при приемането в болница в условията на епидемия, каза ген. Мутафчийски. Дори да не достигат легла, което засега не се е случило, ще се търсят решения.

Причината за бума във Видин. Неврологичното отделение там е затворено, пациентите се пренасочват към други отделения. При недостиг на медици там, ще бъдат изпратени. Заразяванията на медици са най-големия проблем в световен мащаб, защото се изчерпва възможността да бъдат лекувани пациентите.

Леглата за лечение на заразени с коронавирус в страната не са изчерпани. Най-опасното в тази ситуация е изчерпването на лекарите, които да обслужват болните, заяви началникът на Националния оперативен щаб.

Огнището в Хасково. Трима са от медицинския персонал, продължава активното търсене на всички контакти, за да се ограничи заразата. Засега отделението се справя.

Двата квартала в София. Жандармерията и полицията продължават да изпълняват задълженията си. Събиранията са забранени. Защитните средства са достатъчни. Служителите на реда не са в пряк контакт с протестиращите, за да носят защитни костюми, поясни генералът.

Разхлабването на мерките. Има план при нас, щабът следи внимателно какви са тенденциите в света. Много динамично се променя ситуацията, държави, които обявиха, че са се справили, сега връщат мерки. В Европа се говори за възобновяване на работа на някои сектори в условията на COVID-19. Ние не сме спирали тези сектори.

Пристигналите от Банско (в София). Те не се карантинират, но са нарушители на мерките и ще бъдат обект на правоохранителните органи.

Движението в България без повод (работа или медицински нужди) не е разрешено. Затова, за всички софиянци, които сега са по курортите, по Черноморието, правоохранителните органи ще вземат мерки, посочи началникът на оперативния щаб, като допусна, че те са изтъкнали фиктивен повод за пътуването си.

Заразените медици са в добро състояние, няма тежки случаи. Повечето от тях не са в COVID-19 отделения и са били в контакт с пациенти, за които не се е знаело, че са заразени.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Тт
    Тт
    6 0
    09:24, 18 апр 2020
    Какви огнища,какви взривове,не е ли повече от логично като започнеш масово тестване на голяма група хора заразените да бъдат повече,пример Банско и софийските махали.Доколкото съобщават на тези места са направени няколко стотин теста и съответно има най много положителни
  • 2
    Аз
    Аз
    4 0
    10:01, 18 апр 2020
    До 2022 ще има вирус и над 60% ще го изкарат знайно и незнайно... С паника или без..... Ще трябва да живеем с вируса... Повечето няма да разберат че са го преболедували..
    • Fu
      future
      5 0
      11:37, 18 апр 2020
      Икономиката ще е абсолютна катастрофа, половината от българите ще живеят като животни след две години.
  • 3
    Гг
    Ггггии
    5 0
    11:46, 18 апр 2020
    Вината за заразените медици трябва да се поеме от щаба тъй като явно не са им осигурили достатъчно предпазни средства.
Последни новини