От х:

Днес в x:

Паси докара европейската сигурност в Хасково

Делегацията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще следи за коректността на изборите в региона. Това обясни посланникът на ОССЕ в България Колин Монро докато обядваше в хасковска пицария, 11 дни преди изборния ден. Монро заедно със своята асистентка Таня Шишманова бе в областния град по покана на мажоритарния кандидат за народен представител Соломон Паси. Монро и Паси са колеги още от времето когато екс-външния министър на България бе председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Визитата на "Европейската съвест" бе по покана на Соломон Паси, който освен бивш колега е и близък приятел с европейските специалисти по сигурността в Европа.



Мажоритарния кандидат на НДСВ посети хасковската езикова гимназия "Проф.доктор Асен Златаров" за да се запознае с проблемите на учителското съсловие в региона. А те както се оказаха са много. "Защо най елитните училища получават най малка издръжка?". С този конкретен въпрос директорът Пенка Делиева попита представителятп на НДСВ. Както е известно министърът на образованието Даниел Вълчев е от квотата на НДСВ. Суперлативите за реформите провокирани от неговия мандат се кръстосаха с въпросите "Защо училищата които подготвят елитните кадри на България са финансирани с 1/3 по-малко от професионалните гимназии". Конкретния пример е 1070 те лева издръжка за деца в езикови гимназии към 1400-те в професионални в Хасково. Реализацията на възпитаниците в езикови гимназии е много по-голяма, подчертаха преподавателите от ЕГ "Асен Златаров". Системата в образованието тярбваше да се промени. Вълчев се справи с това. Трябваше известен период за да се откроят успешните училища спрямо средностатистическите, конкретизира Паси.



Бонуси за училищата лансирали успешно възпитаниците на национални и международни конкурси има и сега, подчерта кандидат депутатът визирайки програмата на министерството на образованието за финансова подкрепа на талантливи деца. "За нас е важно учителите да са оценени по достойнство и в това са съсредоточени нашите усилия. Въвеждането на делегираните бюджети е стъпка в тази насока посочи Соломон Паси. За финансовата стабилност на българското образование говори и системата за диференцирано заплащане, външно оценяване и резултати от матурите. Всичко това е видимо и илюстрова желанието ни да променим ситемата" уточниха кандидатите от листата на НДСВ. Заедно със Соломон Паси на среща с колегите си бе и учителката по английски от хасковското средно-общообразователно училище "Васил Левски", Веселина Козалиева. "Тя е гаранция че вашите проблеми ще са приоритет за нас", подчерта Соломон Паси. Козалиева е местния кандидат на избираемо място в листа номер 8 в интегралната бюлетина.



Мултифункционален компютър за нуждите на училището, оставиха като армаган кандидатите от НДСВ. Политиката си е политика, но работата трябва да върви. С това, надявам се по-лесно, с усмивка отбеляза Соломон Паси. Обиколката из хасковските училища, мажоритарния кандидат на Хасково продължи в гимназията по лека промишленост.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини