От х:

Днес в x:

Нови 24 с COVID-19, общо 565 потвърдени случаи (видео)

Общо 565 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг във вторник сутринта, 7 април. Той честити празника на всички работещи в здравната система.

Новите случaи са 24 за денонощието, 16 са в болница. 

В Хасково са регистрирани двама пациенти - брат и сестра. В София са установени 15 случая, в "Пирогов" има 4 души нови постъпили, в Александровска болница - 1, Центъра за спешна медицинска помощ - 1 установен случай, "Токуда" - 3 души, амбулаторни - 8.

Броят на обработените проби за последните 24 часа е 209.

Към момента 201 се намират под лекарско наблюдение в болнични условия, 26 от тях са в интензивни структури.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 31 - 5.3% от заразените. От тях лекарите са 17, медицинските сестри са 8, друг медицински персонал – 5. Работещите в Центровете за спешна медицинска помощ с доказан COVID-19 са 8 души.

Общо починалите са 22.

42 са излекуваните.

Не е доказана връзка между COVD-19 и сенната хрема, заяви ген. Мутафчийски. Въпросът има ли пациентът алергии при приемането му за лечение в боница е стандартен.

Недосигът на тестове. Има система за снабдяване, в случай че не достигат тестове, те могат да бъдат предоставени от други лаборатории, където има.

Интубирането скоро след приемане в болница е тенденция навсякъде. Ген. Мутафчийски обясни, че бързото влошаване е характерно за COVID-19, като посочи примера с приемането на Борис Джонсън в интензивно отделение. Той също отначало беше с леки симптоми на домашно лечение. Скоро след приемането му в болница, състоянието му се влоши.

Тестването на медиците. В отделенията, където се лекуват пациенти с коронавирус, то е на 15 дни. Когато в друго отделение бъде установен заразен, се изследват контактните и тези, които имат симптоми. Спешните медици трябва да гледат на всяко повикване като на потенциални заразен и да вземат съответните предпазни мерки, припомни ген. Мутафчийски.

Всяко изследване с PCR тест се заплаща в размер на 60 лв. от НЗОК, ако лечебното заведение има договор с Касата, посочи още ген. Мутафчийски.

Затварянето на границите. То се отнася за чужди граждани. Не се спира движението на превозвачите, доставките трябва да продължат.

Със сигурност мерките не могат да се облекчат до Великден, отново зави ген. Мутафчийски. В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитие на болестта, каза още проф. Мутафчийски. По думите му такава тенденция се отчита в Италия, а през последното денонощие в Китай не е загинал нито един. Намалява броят на загиналите и в Испания. В САЩ обаче ситуацията се развива много бързо. В България нещата като че ли се задържат, добави той, но подчерта, че все още е рано за генерални изводи. До Великден ограничителните мерки в страната трябва да останат такива, подчерта ген. Мутафчийски.

Пушачите са по-уязвима група, поради това, че имат други заболявания. Уязвими групи са хората с диабет, сърдечно-съдови заболявания, астма. 

17-годишният младеж, за когото преди дни беше съобщено, че е заболял от коронавирус, е заразил 7 свои съученици. Вече се вижда, че тези младежи, които се събират на тумби в София, са рискова група, добави ген. Мутафчийски.

Новото лекарство. Ефектът му се изследва в Австралия в момента, на клетъчни култури. Унищожава много голяма част от коронавируса за 24 часа, но проучването е в начални фаза.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини