От х:

Днес в x:

24 °C

Нова дарителска сметка за купуването на респиратор, 50 % спад в посещенията на хронично болните

С апел за съпричастност към обществото от болница „Хигия” в Хасково отвориха дарителска сметка за набирането на средства за закупуването на респираторен апарат.

Клиниката е сред частните болници в списъка, посочени от здравния министър за включване в подготовката за прием на пациенти, в това число и в тежко състояние, инфектирани с Ковид-19.

„Уважаеми съграждани, скъпи хора! Изправени сме пред огромно предизвикателство и отговорност към нас като професионалисти в здравните грижи. Призоваваме за съпричастност, единство, сплотеност и отговорност в дните на изпитание и всички граждани на нашето общество и държава.

Болницата ни има спешна нужда от респиратор /апарат за командно дишане/ за тежко болните пациенти, техника, която спасява човешки животи.”, гласи обръщението от екипа на „Хигия”.

В момента  в клиниката разполагат с два респиратора, имат и шест интензивни легла, съобщи административният директор на

„Хигия” Динко Динев. Налице е и обучен медицински персонал,  който да обслужва техниката. Динев съобщи за драстично покачване на цената на респираторите, заради което е отворена и дарителската сметка. Заради огромното търсене в световен мащаб в момента необходимата сума за купуването на апарат за командно дишане, и то китайско производство, надхвърля 40 хил.лева. От друга страна е трудно и снабдяването с тази техника, посочи Динев.

За прием на пациенти с коронавирус  в болницата има обособено отделение, които е с отделен вход. Взети са всички мерки, за да не се пресичат потоците на евентуално заразени и хората, които са с хронични заболявания и идват за проследяване на състоянието им в клиниката. Динев отбеляза, че заради страха от заразяване в момента се отчита спад на посещенията с около 50 % на хронично болните, а това също крие опасност от усложнения за тях. „Хората трябва да са напълно спокойни, че в болницата са взети всички необходими мерки за защита на здравето им и не трябва да отлагат текущите си прегледи”, посочиха от „Хигия”. Засега в клиниката не са имали случай на пациент със съмнения за коронавирус.

Дарителска сметка

МБАЛ „Хигия“ ООД – Хасково

Райфайзенбанк

BIC: RZBBBGSF      

IBAN: BG82RZBB91551006175522

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

 • 1
  Ун
  Уния в народното събрание
  18 -3
  15:27, 6 апр 2020
  си вдигнаха заплатите. Честито на гласувалите за тях
  • Ти
   Тия
   3 -13
   16:06, 6 апр 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 2
  Ба
  баба яна
  15 -2
  15:42, 6 апр 2020
  Браво на ония в нс колко са щастливи
 • 3
  Не
  не ги е срам
  19 -2
  16:07, 6 апр 2020
  Най скъпата аздравна система в ЕС! А къде спахте,че не си купихте до сега?Къде отидоха парите?
  А тези,които даваме под масата?
  • Wh
   WHO
   5 0
   18:58, 6 апр 2020
   Най-скъпата в света.
 • 4
  То
  Тотев
  16 0
  16:21, 6 апр 2020
  Покажи се с лицето Динко Динев иначе си никой .Готов съм да дарят 800 лева но само ако зная кой ще управлява парите ми.
 • 5
  Ди
  Димитрова
  6 -1
  16:40, 6 апр 2020
  Много рано се сетиха ! Къде бяха два месеца ???
 • 6
  Ма
  Макинтауер
  17 0
  16:45, 6 апр 2020
  Динев най напред ти като административен директор дари и после искай от народа Не с тия евтини номера
 • 7
  Хи
  Хигия
  17 -2
  17:02, 6 апр 2020
  За раждане в Хигия ми взеха 2000лв и всеки път за вход по 3 лв при др.Тенев на последния етаж.Сега нямат пари за оборудване 😡Звщото много влачите всички там начело с най главните 🤮
 • 8
  До
  до Динко Динев
  7 -2
  17:09, 6 апр 2020
  Динев, защо имаш обидно отношение към Китай? Какво като е китайски апарата. Телефона, който държиш в ръката си американски ли е. Компютъра ти американски ли е? Телевизора американски ли ти е? Явно си джендър соросоид от Соломон Пасистки вид.
 • 9
  Ми
  Миленов
  19 0
  17:33, 6 апр 2020
  Динев, тези 40000 ги изкрвате за 15 дни. Малко стегнете коланите и вие, голямко ви е шкембето. Знаете ли колко хора работят на частници като вас за по 450 лв? Съпричастност, Динев, трябва винаги. Не само по време на криза. Защото много хора живеят в такава криза вече 30 г. Защото милион живеят с пенсия от 250 лв и когато отидат при такива като вас, им съдират кожата. Кардиолога Попов с едно старо апаратче за 3 минути взема 30 лв за кардиограма. Това нормално ли е. Вземайте скъпо, но заделяйте за апаратура. Повечето от частните доктори освен слушалки, апарат за кръвно и термометър, нямат нищо друго. И когато се появи болен с нетипично заболяване, го разкатават с месеци, докато му установят проблема.
 • 10
  То
  Тони
  12 0
  17:54, 6 апр 2020
  600 лв взвмаше преди години др Бекяров...И пишеха по- скъпа пътека, че после иди доказваи от какво са те оперирали. Ами извадете си парите от дба и си купете!!@
  • ??
   ???
   3 0
   18:33, 6 апр 2020
   600 лв заплата ли?
 • 11
  Гр
  Гражданин
  14 -2
  18:04, 6 апр 2020
  Стига вече сме дарявали! Като нямате респиратори - няма да лекувате. Областната болница е в градинката до вас. Колко болни чакат да ги приемете с корона вирус или пък изобщо сте се докоснали до човек със симптоми???? Спрете с тези дарения!
 • 12
  Ko
  Kostadinov
  6 0
  19:51, 6 апр 2020
  Всички лекари да си бръкнах в джоба и да дарят свои пари. Така ще си купят много консумативи от които имат нужда. Но много са стиснати и едва ли ще го направят. "Истински християни" са.
 • 13
  Ми
  Милена
  6 -1
  20:35, 6 апр 2020
  Понеже спазвам донякъде карантината и гледам, слушам и чета много неща по въпроса. Основното, което ми се набива в главата са многото противоречия от медицинските среди, с други думи – нищо не се знае, но се дават съвети по принципа “ опит-грешка“. Без да съм лекар, аз мисля, че основната причина е липсата на изграден имунитет у нас. В нашия свят прекалено голямо внимание се отделя на хигиената и дезинфекцията, още прекалената употреба на всевъзможни лекарства и антибиотици, волю или неволю разказва играта на нашия природен имунитет! Имунитета се изгражда на слънце, паркове, планини, разходки; но някои хора смятат, че „заключени“ по апартаментите ще се предпазим – пълна простащина, но помага на друг простак да продължава да краде необезпокоявано.
 • 14
  Д.
  Д. Динев
  2 0
  20:49, 6 апр 2020
  Поп Зл.хасковски и той плаче за дарения а с тарикати комунисти бивши военни доносници спечели проект за 130 000 евро уж за църквата.За новата къща и да кара Е320 мерцедес.
  • У1
   у111
   2 0
   23:19, 6 апр 2020
   Нека кара Мерцедес. Той дере и мъртвите.Има пари.
 • 15
  Ба
  Бадема
  1 0
  22:28, 9 апр 2020
  Нямат пари пък докторите си правят частна клиника срещу бензиностанция ЕКО .Най гладните доктори само в ръцете те гледат кво ще им дадеш.Това са Хасковските лекари които си държат на клетвите.Като митничарите да само да вземат са свикнали😡😡😡😡

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини