От х:

Днес в x:

9 °C

Коронавирусът заплашва една от най-големите сделки в историята

Глобалната пандемия от коронавирус може да сложи неочакван край на една от най-големите сделки в света на автомобилостроенето. Планираното сливане между Groupe PSA и Fiat Chrysler е заплашено от невидим противник.

Сливането щеше да създаде четвъртата най-голяма автомобилна компания в света, под шапката на която попадат 14 световноизвестни марки, сред които Peugeot, Citroen, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Mazerati и Jeep. Според АFР обаче компаниите ще трябва да преценят отново икономическата ситуация, защото голяма част от техните планове, инвестиции и производство ще се променят драстично през 2020 г. Всичко от пазарната оценка на компаниите до техните продажби за тази и следващата година ще трябва да бъде изчислено наново в светлината на глобалната пандемия.

Първоначално сливането бе обявено през октомври 2019 г., като целта бе то да бъде финализирано до началото на 2021 г.

Един от страничните ефекти при провалено сливане ще бъде понижаването на приоритета, който новата гигантска компания щеше да постави върху електрическите модели. Конкретно Fiat Chrysler няма сериозни планове за е-коли към момента и разчита на закупуването на кредити от Tesla, за да отговори на екологичните изисквания на регулаторите в ЕС.     

Ето защо се очакваше, че сливането с PSA теоретично щеше да бъде голяма крачка напред за производството на е-коли и батерии.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини