От х:

Днес в x:

Не пипайте тези неща: къде се крие опасният коронавирус

Кoрoнaвируcът мoжe да oцeлее във въздухa не особено дълго, но нa някoи пoвърхнocти и дo три дни, пoкaзвa прoучвaнe, цитирaнo oт Dаily Tеlеgrаph. Изcлeдвaнeтo e дeлo нa Нaциoнaлния инcтитут зa aлeргии и инфeкциoзни зaбoлявaния и Нaциoнaлнитe инcтитути пo здрaвeoпaзвaнe в CAЩ. В публикувaнoтo тaзи ceдмицa изcлeдвaнe в mеdRxiv aмeрикaнcки учeни пишaт, чe вируcът e уcтoйчив във въздухa в прoдължeниe нa 2 до 3 чaca. Учeнитe cъщo ca уcтaнoвили, чe вируcът мoжe дa oцeлee дo 4 чaca върху пoвърхнocти oт мeд, дo 24 чaca върху кaртoн, дo 2-3 дни върху плacтмaca и нeръждaeмa cтoмaнa.

"Новият коронавирус живее върху човешката кожа 10 минути, но на гладки повърхности може да се задържи до 24 часа", коментира пред Би Ти Ви вирусологът проф. Радка Аргирова. "Повърхностите - металните, стъклените и пластмасовите, трябва редовно да се почистват. Трябва да се работи само с ръкавици, с тях трябва да се пипа и телефон, компютър, лаптоп", обясни тя.

"Коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Върху гладките повърхности, като стъкло обаче остава около 4-5 часа. Най-много се задържа по металните елементи – дръжки, парапети, входните врати са най-опасни", заяви пред Нова ТВ проф. Емил Воденичаров от катедра "Хигиена" в Медицинския университет в София.

Вече всички знаем, че вирусът навлиза в тялото през очите, носа и устата, което категорично означава, че трябва да се избягва докосването им с немити ръце. Нещата, които трябва да избягвате да пипате с голи ръце, са брави, парапети, вендинг машини, банкомати, бутони в асансьора, дръжки на кошници и колички за пазаруване и всичко друго, което е в пряк контакт с ръцете на граждани и служители.

Заповеди за регулярна дезинфекция на всичко посочено по-горе вече има в Пазарджик, Монтана, Казанлък и други общини. От днес в Габрово със заповед на РЗИ преустановяват работа топлите витрини и вендинг машините на открито. Преустановяват работа и кафе автоматите във Варна, Враца, Девня.

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Не случайно медиците не спират да обясняват, че ръцете трябва да се мият често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, може да използва дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ти
    тиква
    0 0
    22:08, 19 мар 2020
    Къде е на адаша спирта,нали резерва беше пълен с тонове... И самодоволно тръбеше,че всичко има...
Последни новини