От х:

Днес в x:

25 °C

Не пипайте тези неща: къде се крие опасният коронавирус

Кoрoнaвируcът мoжe да oцeлее във въздухa не особено дълго, но нa някoи пoвърхнocти и дo три дни, пoкaзвa прoучвaнe, цитирaнo oт Dаily Tеlеgrаph. Изcлeдвaнeтo e дeлo нa Нaциoнaлния инcтитут зa aлeргии и инфeкциoзни зaбoлявaния и Нaциoнaлнитe инcтитути пo здрaвeoпaзвaнe в CAЩ. В публикувaнoтo тaзи ceдмицa изcлeдвaнe в mеdRxiv aмeрикaнcки учeни пишaт, чe вируcът e уcтoйчив във въздухa в прoдължeниe нa 2 до 3 чaca. Учeнитe cъщo ca уcтaнoвили, чe вируcът мoжe дa oцeлee дo 4 чaca върху пoвърхнocти oт мeд, дo 24 чaca върху кaртoн, дo 2-3 дни върху плacтмaca и нeръждaeмa cтoмaнa.

"Новият коронавирус живее върху човешката кожа 10 минути, но на гладки повърхности може да се задържи до 24 часа", коментира пред Би Ти Ви вирусологът проф. Радка Аргирова. "Повърхностите - металните, стъклените и пластмасовите, трябва редовно да се почистват. Трябва да се работи само с ръкавици, с тях трябва да се пипа и телефон, компютър, лаптоп", обясни тя.

"Коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Върху гладките повърхности, като стъкло обаче остава около 4-5 часа. Най-много се задържа по металните елементи – дръжки, парапети, входните врати са най-опасни", заяви пред Нова ТВ проф. Емил Воденичаров от катедра "Хигиена" в Медицинския университет в София.

Вече всички знаем, че вирусът навлиза в тялото през очите, носа и устата, което категорично означава, че трябва да се избягва докосването им с немити ръце. Нещата, които трябва да избягвате да пипате с голи ръце, са брави, парапети, вендинг машини, банкомати, бутони в асансьора, дръжки на кошници и колички за пазаруване и всичко друго, което е в пряк контакт с ръцете на граждани и служители.

Заповеди за регулярна дезинфекция на всичко посочено по-горе вече има в Пазарджик, Монтана, Казанлък и други общини. От днес в Габрово със заповед на РЗИ преустановяват работа топлите витрини и вендинг машините на открито. Преустановяват работа и кафе автоматите във Варна, Враца, Девня.

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Не случайно медиците не спират да обясняват, че ръцете трябва да се мият често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, може да използва дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ти
  тиква
  0 0
  22:08, 19 мар 2020
  Къде е на адаша спирта,нали резерва беше пълен с тонове... И самодоволно тръбеше,че всичко има...

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини