От х:

Днес в x:

Близо 130 души са били контактни със заразени в Плевен

Двамата пациенти, настанени с коронавирус в университетската болница в Плевен, са в добро състояние. Очакват се окончателните резултати от пробите на контактните с тях лица. РЗИ в Плевен са установили, че това са общо 130 души, съобщи bTV.

Ситуацията в болницата е спокойна от началото на деня.

В аптеките в Плевен пациентите влизат по един, за да се ограничи струпване на хора в помещенията. Хората се запасявали с ръкавици и спирт.

"Основно недостигат маски, но имаме уверение, че в бъдеще ще се осигурят количества. На този етап спирт и ръкавици в аптеките има", обясни Любомир Панов, магистър-фармацевт и председател на РФК-Плевен.

До момента са установени общо 130 контактни лица със заразените пациенти в Плевен. Сред тях са семейството им, съседи, колеги и студенти по медицина, които са били на стаж в болницата.

Проби за коронавирус днес се вземат и от италианските работници по строежа на газопровода "Балкански поток", нищо че нямат симптоми.

"В града се получи безпокойство във връзка с контингента от италиански работници. Искам да успокоя хората, те са обхванати, не се разхождат безконролно", отбеляза д-р Николай Деков, РЗИ-Плевен.

Все още не е ясно кой е първоизточник на заразата в града.

"Учат студенти от над 40 държави в Медицинския университет, има чуждестранни фирми, не само италиански, а и френски, турски, гръцки, немски. Ние не сме откъснати от света. Въпросът е да се вземат да се профилактират рисковите групи", заяви кметът на Плевен Георг Спартански.

Училища, детски градини и университета остават затворени. Поетапно се дезинфекцират обществените сгради и градския транспорт. Най-вероятно ученическата грипна ваканция в града ще бъде удължена след 11 март.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини