От х:

Днес в x:

13 °C

Светлозар Недев: Няма пенсиониран художник. Изкуството е до гроб

Светлозар Недев е авторът, който гостува в момента в галерия „Форум“ в Хасково. Той е представен от Института за културно наследство България-Италия с изложбата "Безвремие".

Авторът абстракционист от Стара Загора представя показва последните си работи от цикъла „Зима“. Част от изложбата са и няколко от по-старите му работи, изобразяващи "безвремието" в различни варианти, пречупено през призмата на художника-фотограф.

Години от живота си Светлозар Недев е посветил на журналистиката, като фоторепортер.

Възпитаник е на ССУ „Юлиус Фучик“, сега Национална гимназия по полиграфия и фотография в София. Висшето си образование завършва във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, специалност „Културология“. През 2003 г. защитава магистърска степен в същия университет, специалност „Мениджмънт в художествената култура“. Автор е на над 30 самостоятелни изложби и участник в множество общи изложби, живопис и фотография в България и чужбина.

От няколко години менажира собствена галерия в Стара Загора, организатор е и на художествен пленер с участието на автори от много европейски държави.


-Светлозар, бихте ли споделил защо сложихте чертата на фотожурналистиката след дълги години опит в тази сфера?

-Не бих казал, че става въпрос за черта, вече нямам ангажимент да снимам за определена медия, за която дълго работих, но пък все още работя като фотограф за Тракийския университет. А и снимам всичко, което ме впечатлява и днес. Но сега имам повече ангажименти и в арт галерията, която открих преди няколко години в Стара Загора.

-Плавен или по-скоро бурен беше преходът от една динамична професия, каквато е  фотожурналистиката, където това, което се случва на терен е често непредвидимо, към руслото на изкуството, в което, ако взема повод от името на изложбата ви, често е „безвремие“?

-Преходът изглежда категоричен, но той е плавен. Защото всъщност нищо не е от днес за утре. Аз рисувам от много, много години, може би от 30 години, но доскоро не бях показвал картините си в изложби, дори не съм си представял, че ще започна да правя самостоятелни изложби. А с настоящата в Хасково те вече са 32.

Имам много общи изложби, организатор съм на арт пленера „Безгранично изкуство“, а също и на уоркшопа „Обединени художници за обединена Европа“ в Стара Загора.

-Картини, които са останали запечатани от обектива ви, намират ли място на платната след време?

-Не. Знаете във фото журналистиката какви са темите-свързани с политика, с напрежение, с инциденти...

-В този смисъл изкуството отърсване ли е от това злободневие, за което говорите?

-То е да забравя каквото е било, свързано с фотокореспондентската работа... и почти всичко съм забравил вече, в това ми помогна живопистта.


-Светлозар, разкажете повече за изложбата си в Хасково, това е първото ви гостуване като художник тук?

-В нея всичко е ново, рисувано през последната година, през зимата. Тези платна са правени в зимния период -от септември до сега. Експозицията не е показвана дори в галерията ми в Стара Загора, като изключим няколко неща, които съм донесъл и в Хасково от изложбата “Адаптивна реалност“. Цикълът „Зима“, който е тук, е със съвършено нови неща. Някои бяха мокри само няколко дни преди изложбата в Хасково. Работя смесена техника -акрил на платно. Смесвам и акрил с масло, ползвам различни материали, пасти.

-Разкажете ми за стенописите у дома ви, сред които сте израснал като малък.

-А! Това е интересен въпрос... знаете за тях ?! Баба ми беше учителка по рисуване и пеене, а майка ми беше непрофесионален художник, тя беше медицинска сестра. Но да рисува беше нейна страст. Искала е да учи в академията, искала е да стане и лекар, но не е била приета нито за едното, нито за другото по политически причини. Така че тя през целия си живот, рисувайки, сбъдваше мечтата си.

-Тоест при вас решението да се установите в изкуството не е било спонтанно, имало е среда, в която се е случило наслагването в посока на изкуството, което в един момент е трябвало да намери показност. Това, което се случва сега, е логичен завършек на натрупванията?

-Това е логичният завършек на натрупванията-последните ми работи. Та за стенописите у дома...Майка ми беше изрисувала цялата къща-стените на шест стаи. Във всяка от тях имаше по два стенописа-от ръб до ръб.

Бяха отделни картини, нямаха свързаност. Тя рисуваше пейзажи, в стил Айвазовски. Имаше и много платна. Аз харесвах рисунките й.

Дори, когато тя беше на преклонна възраст, почти невиждаща вече, направихме в моята галерия съвместна изложба - „Три валета и една дама“. И любопитното е, че тя продаде тогава повече картини от мен. Сега готвя нейна самостоятелна изложба с картини, които са при мен и при сестра ми.

-Това е наистина любопитно. А на общата ви изложба майка ви трудно ли се раздели с картините си? Изобщо как един художник се разделя с картините си?

-Нормално е това. Картините са за хората. Не смятам, че моите картини трябва да стоят вкъщи, не съм ревнив към тях. Подарявам и продавам.

-В България лесно ли се случва изкуство?

-Много трудно.

-Къде най-много сте показвал картините си извън България?

-В Турция имам участия в четири пленера, самостоятелна и участие в обща изложба. Турците са много модерни, много са напред в изобразителното изкуство, правят много модерни неща. Но най-много изложби имам в Русия. Там съм бил пет пъти.

- А как ви се получава това, което правите в Стара Загора?

-За съжаление Стара Загора не е това мястото, което исках да бъде и се стремя да направя, което е готово да поеме, това което аз правя.

-Как публиката възприема изкуството, изградил ли е сетивност българинът вече?

-Смятам, че не. Публиката не мога да кажа, че е свободна във възприятията си, дори твърдя, че не се интересува много от живопис. Има определен кръг от хора, които са с отношение и необходимост, и ходят по изложби, но за един 160 хиляден град като Стара Загора 100 души са буквално една шепа.

-Как трябва да се култивира вкусът към изкуството?

-От малки децата трябва да виждат, да участват в него. Сега ги е страх да влязат в галерията...

-Когато говорим за култивиране на вкус и за познания, вие имате ли намерение да се занимавате с деца?

-Аз всъщност го правя, но не пряко. Участвам в майсторски класове в няколко училища заедно с фондация „Темида арт“. Но изришно -не бих казал...аз се стремя възрастните да ограмотя, ако мога така да се изразя...извинявам се.

-Кои са  любимите ви  автори?

-Моят любимец е Анастас Константинов от Пловдив, но за съжаление той вече не е сред живите. Любим ми е и Петър Мичев.

-Има ли момент, в който художникът усеща, че трябва да спре това, което прави?

-Няма такъв момент. Това е до гроб, ако е истинско.

Питаш ме дали художникът трябва да се пенсионира? Аз пенсионирани художници не съм виждал! Познавам художници 83-84-годишни, които продължават да носят рисунки за изложби.

-Говоря по-скоро за  предел на отдаването и споделянето, защото смятам, че изкуството е това. И сигурно е изморително.

-Художникът може да ограничи изявите си в един момент, защото това понякога натежава, но да спре да рисува...това е в душата и сърцето. До гроб е!


 

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  12345
  0 0
  04:06, 9 май 2020
  няма пенсиониран, има некадърен

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини