От х:

Днес в x:

24 °C

Светлозар Недев: Няма пенсиониран художник. Изкуството е до гроб

Светлозар Недев е авторът, който гостува в момента в галерия „Форум“ в Хасково. Той е представен от Института за културно наследство България-Италия с изложбата "Безвремие".

Авторът абстракционист от Стара Загора представя показва последните си работи от цикъла „Зима“. Част от изложбата са и няколко от по-старите му работи, изобразяващи "безвремието" в различни варианти, пречупено през призмата на художника-фотограф.

Години от живота си Светлозар Недев е посветил на журналистиката, като фоторепортер.

Възпитаник е на ССУ „Юлиус Фучик“, сега Национална гимназия по полиграфия и фотография в София. Висшето си образование завършва във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, специалност „Културология“. През 2003 г. защитава магистърска степен в същия университет, специалност „Мениджмънт в художествената култура“. Автор е на над 30 самостоятелни изложби и участник в множество общи изложби, живопис и фотография в България и чужбина.

От няколко години менажира собствена галерия в Стара Загора, организатор е и на художествен пленер с участието на автори от много европейски държави.


-Светлозар, бихте ли споделил защо сложихте чертата на фотожурналистиката след дълги години опит в тази сфера?

-Не бих казал, че става въпрос за черта, вече нямам ангажимент да снимам за определена медия, за която дълго работих, но пък все още работя като фотограф за Тракийския университет. А и снимам всичко, което ме впечатлява и днес. Но сега имам повече ангажименти и в арт галерията, която открих преди няколко години в Стара Загора.

-Плавен или по-скоро бурен беше преходът от една динамична професия, каквато е  фотожурналистиката, където това, което се случва на терен е често непредвидимо, към руслото на изкуството, в което, ако взема повод от името на изложбата ви, често е „безвремие“?

-Преходът изглежда категоричен, но той е плавен. Защото всъщност нищо не е от днес за утре. Аз рисувам от много, много години, може би от 30 години, но доскоро не бях показвал картините си в изложби, дори не съм си представял, че ще започна да правя самостоятелни изложби. А с настоящата в Хасково те вече са 32.

Имам много общи изложби, организатор съм на арт пленера „Безгранично изкуство“, а също и на уоркшопа „Обединени художници за обединена Европа“ в Стара Загора.

-Картини, които са останали запечатани от обектива ви, намират ли място на платната след време?

-Не. Знаете във фото журналистиката какви са темите-свързани с политика, с напрежение, с инциденти...

-В този смисъл изкуството отърсване ли е от това злободневие, за което говорите?

-То е да забравя каквото е било, свързано с фотокореспондентската работа... и почти всичко съм забравил вече, в това ми помогна живопистта.


-Светлозар, разкажете повече за изложбата си в Хасково, това е първото ви гостуване като художник тук?

-В нея всичко е ново, рисувано през последната година, през зимата. Тези платна са правени в зимния период -от септември до сега. Експозицията не е показвана дори в галерията ми в Стара Загора, като изключим няколко неща, които съм донесъл и в Хасково от изложбата “Адаптивна реалност“. Цикълът „Зима“, който е тук, е със съвършено нови неща. Някои бяха мокри само няколко дни преди изложбата в Хасково. Работя смесена техника -акрил на платно. Смесвам и акрил с масло, ползвам различни материали, пасти.

-Разкажете ми за стенописите у дома ви, сред които сте израснал като малък.

-А! Това е интересен въпрос... знаете за тях ?! Баба ми беше учителка по рисуване и пеене, а майка ми беше непрофесионален художник, тя беше медицинска сестра. Но да рисува беше нейна страст. Искала е да учи в академията, искала е да стане и лекар, но не е била приета нито за едното, нито за другото по политически причини. Така че тя през целия си живот, рисувайки, сбъдваше мечтата си.

-Тоест при вас решението да се установите в изкуството не е било спонтанно, имало е среда, в която се е случило наслагването в посока на изкуството, което в един момент е трябвало да намери показност. Това, което се случва сега, е логичен завършек на натрупванията?

-Това е логичният завършек на натрупванията-последните ми работи. Та за стенописите у дома...Майка ми беше изрисувала цялата къща-стените на шест стаи. Във всяка от тях имаше по два стенописа-от ръб до ръб.

Бяха отделни картини, нямаха свързаност. Тя рисуваше пейзажи, в стил Айвазовски. Имаше и много платна. Аз харесвах рисунките й.

Дори, когато тя беше на преклонна възраст, почти невиждаща вече, направихме в моята галерия съвместна изложба - „Три валета и една дама“. И любопитното е, че тя продаде тогава повече картини от мен. Сега готвя нейна самостоятелна изложба с картини, които са при мен и при сестра ми.

-Това е наистина любопитно. А на общата ви изложба майка ви трудно ли се раздели с картините си? Изобщо как един художник се разделя с картините си?

-Нормално е това. Картините са за хората. Не смятам, че моите картини трябва да стоят вкъщи, не съм ревнив към тях. Подарявам и продавам.

-В България лесно ли се случва изкуство?

-Много трудно.

-Къде най-много сте показвал картините си извън България?

-В Турция имам участия в четири пленера, самостоятелна и участие в обща изложба. Турците са много модерни, много са напред в изобразителното изкуство, правят много модерни неща. Но най-много изложби имам в Русия. Там съм бил пет пъти.

- А как ви се получава това, което правите в Стара Загора?

-За съжаление Стара Загора не е това мястото, което исках да бъде и се стремя да направя, което е готово да поеме, това което аз правя.

-Как публиката възприема изкуството, изградил ли е сетивност българинът вече?

-Смятам, че не. Публиката не мога да кажа, че е свободна във възприятията си, дори твърдя, че не се интересува много от живопис. Има определен кръг от хора, които са с отношение и необходимост, и ходят по изложби, но за един 160 хиляден град като Стара Загора 100 души са буквално една шепа.

-Как трябва да се култивира вкусът към изкуството?

-От малки децата трябва да виждат, да участват в него. Сега ги е страх да влязат в галерията...

-Когато говорим за култивиране на вкус и за познания, вие имате ли намерение да се занимавате с деца?

-Аз всъщност го правя, но не пряко. Участвам в майсторски класове в няколко училища заедно с фондация „Темида арт“. Но изришно -не бих казал...аз се стремя възрастните да ограмотя, ако мога така да се изразя...извинявам се.

-Кои са  любимите ви  автори?

-Моят любимец е Анастас Константинов от Пловдив, но за съжаление той вече не е сред живите. Любим ми е и Петър Мичев.

-Има ли момент, в който художникът усеща, че трябва да спре това, което прави?

-Няма такъв момент. Това е до гроб, ако е истинско.

Питаш ме дали художникът трябва да се пенсионира? Аз пенсионирани художници не съм виждал! Познавам художници 83-84-годишни, които продължават да носят рисунки за изложби.

-Говоря по-скоро за  предел на отдаването и споделянето, защото смятам, че изкуството е това. И сигурно е изморително.

-Художникът може да ограничи изявите си в един момент, защото това понякога натежава, но да спре да рисува...това е в душата и сърцето. До гроб е!


 

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  12345
  0 0
  04:06, 9 май 2020
  няма пенсиониран, има некадърен

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини