От х:

Днес в x:

Гърция е отблъснала ново мащабно настъпление на мигрантите

Гръцката полиция и армия са използвали сълзотворен газ и шокови мигранти в сряда преди обяд, когато хиляди мигранти са направили нов опит да преминат границата от Турция в Гърция, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от Фокус.

Хвърлените и от гръцка, и от турска страна на граничния пункт Кастани гранати със сълзотворен газ направиха въздуха непрогледен, а пожарни машини също пристигнаха на мястото, за да потушат пламъците по земята. Кастани е сцена на понякога жестоки сблъсъци между гръцките сили за сигурност и мигрантите от миналия петък, въпреки че напрежението бе намалено във вторник, тъй като някои от мигрантите напуснаха непосредствената зона на граничния пункт.

Повече от 10 хиляди мигранти се опитват да преминат границата, след като миналия четвъртък Турция заяви, че повече няма да спазва мигрантската сделка с ЕС от 2016 г., според която трябва да спира нелегалните миграционни потоци към Европа в замяна на милиарди евро помощ.

Гърция, подкрепена от ЕС, и Турция си разменят ежедневно обвинения за малтретиране на мигрантите. Атина засили сигурността по границата, като войските и армейските джипове патрулират района.

Руските военни заявиха, че турските власти са насочили около 130 хиляди мигранти към гръцката граница, предава в същото време Интерфакс.

"В момента властите на Република Турция изтласкват около 130 хиляди бежанци, които преди това са били във временни лагери към турско-гръцката граница", каза на брифинг контраадмирал Олег Журавльов, ръководител на руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия, който е част от руското министерство на отбраната.

"Две трети от тях не са сирийски граждани. Те са афганистанци, иракчани, граждани на африкански страни. Турция притиска тези хора към Гръцката република", заяви Журавльов.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини Турция, че използва бежанците за "промотиране на геополитическите интереси". "Десетки хиляди хора, които се опитаха да проникнат в Гърция през последните няколко дни, не са от Идлиб. Те са в безопасност от дълго време и повечето от тях владеят свободно турски език", каза премиерът.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини