От х:

Днес в x:

15 °C

Искат намаляване на таксите за административни услуги в Хасково

За намаляване на таксите за административните услуги в община Хасково призова общинският съветник Йозджан Мехмед от ДПС. Той заяви искането си в края на днешното заседание на Общинския съвет и отправи питане към кмета на община Хасково.

Йозджан Мехмед заяви, че за високите цени на услугите е уведомен от граждани. Той даде и пример за скъпа услуга - таксата за легализация на документи по гражданско състояние е 20 лева за бърза, обикновена и експресна поръчка. "Тази такса от 20 лева не отразява достоверно преките и непреки разходи по предоставяне на услугата", заяви Мехмед. Той допълни, че вероятно размерът й е бил определен още преди години, при предходно общинско ръководство, но беше категоричен, че трябва да бъде намален. "Адекватната такса за тази услуга е 5 лева, колкото е и държавната такса за подобен вид заверки на документи", заяви общинският съветник. Той вметна, че в България има Методика за определяне на разходоориентиран размер на таксите за административно обслужване, която е задължителна за всички административни органи и размерът на таксите не може да надвишава разходите на административния орган за извършване на услугата и последващия контрол.

В тази връзка той се обърна към кмета на общината Станислав Дечев. "Възнамерявате ли като кмет на тази община да продължите политиката, която провеждахте като областен управител за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите на община Хасково, което е един важен показател за превръщането на община Хасково в по-добро място за живеене?"

На въпроса градоначалникът отговори положително. "Разбира се, че искам да синхронизирам всички наредби и такси с държавните, за да облекча административната тежест, но това зависи и от вас общинските съветници", заяви Станислав Дечев. Той подчерта, че вече е предприел друго облекчение за гражданите - закупуване на нов софтуерен продукт и в тази връзка били предвидени промени, които вероятно ще бъдат внесени на следващото заседание на Общинския съвет в Хасково. Посочи, че с промените ще отпадне необходимостта гражданите да представят определени документи в администрацията, а служителят да има възможност да ги получи по служебен път от други институции.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

 • 1
  Ра
  Работник
  37 -8
  16:14, 28 фев 2020
  Говорете с правителството за премахване на винетките за пътя Х-во - Дим.гр. по точно до завод
  ЯЗАКИ много Хасковлии работят там.И обратно от Дгр. до ЯЗАКИ.Мислете за хората...
  • То
   Точно
   22 -8
   16:54, 28 фев 2020
   Много хасковлии пътуват за работа всяка сутрин до Димитровград, а също и димитроградчани пътуват за работа в Хасково.
  • Di
   dimcou
   23 -2
   18:01, 28 фев 2020
   този път се чисти най добре от всички други през зимата, не дърпайте дявала за опашката, има да буксувате зимата ако стане общински. виждате в град как се чистят улиците, чакат снега да се стопи .
  • 12
   12345
   26 -6
   19:09, 28 фев 2020
   Първо тези хора имат осигурен транспорт и второ всеки трябва да си плаща винетка та ако ще и на 200 метра зад табелата за край на града да излиза!!!!Аз лично съм против че на софиянци варналии им разрешиха по някои пътища да не плащат винетки!!!!!А и винетка от 100 лева годишно (27 стотинки) дневно няма да натовари бюджета Ви!!!!
  • Go
   gost
   14 -8
   20:24, 28 фев 2020
   Ката ми искаш пари, що трябва да се нарича услуга бе да ева вашта мама!!!
  • По
   Порчо
   9 -1
   11:36, 29 фев 2020
   За да има пари за брат`чедите и за чиновниците, за да бъдат мотивирани да гласуват за Падишаха и калинките Му! Нали виждате? По три касиерки, когато има работа за една!
 • 2
  По
  Порчо
  50 -2
  17:15, 28 фев 2020
  А нещо за намаляване таксата смет за граждани и фирми спомена ли се? Защото скокообразното увеличаване е три до четири пъти спрямо миналата година. А това е пагубно за хората, средния и дребен бизнес в града!
  • 12
   12345
   7 -23
   19:04, 28 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Р.
   Р.О.
   14 -3
   23:11, 28 фев 2020
   С 20лв. казваш... Защото при мен е от 700 на 2300.
 • 3
  Гр
  Гражданин от чужбина
  17 -15
  18:59, 28 фев 2020
  Браво, за инициативата на този общински съветник! Поне някой да помисли и за тези,които се борим с бюрокрацията и документацията, като си дойдем в България! Всичко е с едни такси, спуснати на принципа "Щом са в чужбина, имат пари, да плащат".
  А, като гледам коментарите, на коментиращите също хич не им е понятно, за какво иде реч в тази публикация, всеки си гледа в собственото канче.
  • Ка
   Каун
   2 -1
   20:34, 29 фев 2020
   Артик, щом и тия от чужбина се оплаквате, ние какво да кажем?
 • 4
  11
  111122
  14 -9
  19:40, 28 фев 2020
  Боже боже и турците се наведоха.а бе мехмед я кажикак се намали административната тежест и се подобри адм.обслужване когато кмета беше губернатор? Дай пример и дай предложение конкретно.стига с тоя култ ! Стига ! Дай предложение да се върне чл 1 на конституцията.че ще бэдете вечно управляващи до веки веков.
 • 5
  Ни
  Николай Бареков
  19 -4
  23:26, 28 фев 2020
  Аз не разбирам защо като цяло има такси за административни услуги, при положение че получават заплати от бюджета.
 • 6
  Хр
  Християн Комунист
  11 0
  00:32, 29 фев 2020
  След революцията тия всичките съветници ще построят заедно с останалите ятаци на Мутрите и Бейовете Морския канал "Бургас - Александропулис"
  .....
  Не може да си съучастник в геноцида срещу Българите и след това да разправяш "Аз съм невинен"
  ....
  • #
   #
   3 -2
   12:46, 29 фев 2020
   Откога комунистите станахте християни ?
 • 7
  Гр
  Град
  9 -8
  08:25, 29 фев 2020
  Тия ф****е докога ще имат думата не стига че са неграматни ами и с претенции. Да си идат в родната Турция и да видят там как. Бейове гадни.
  • По
   Порчо
   8 -2
   11:43, 29 фев 2020
   Не е въпросът грамотни ли са или не! И те са граждани на Хасково. Проблемът е, че гласуват както им наредят "бейовете". А на тези избори гласуваха под строй за гербо-калинката! Затова и резултатът бе такъв. Сега, като им залющят едни яки такси смет да си помислят другия път как да гласуват! Защото Калинчо Дечев още не встъпил в длъжност и издъни таксата смет до тавана! Послушно момче. Слуша каквото му нареди полувисшиста Владко `Мозъка` Горанов. А и през сметта брат`чедите много по-лесно "усвояват" общинските пари.
  • От
   От неграмотните
   7 -3
   12:15, 29 фев 2020
   Ти сякаш си много грамотен, пък и с претенции. Тези хора са пълноправни граждани на тази страна и могат да живеят с достойнство, да защитават потеклото и корените си. Имат право да са и в парламента, и в общините, и навсякъде в държавата.
   А, по въпроса, да видят какво било в Турция... Ами, там, за издаване на документи по гражданско състояние, ако се сещаш какво е това, такси изобщо няма... за сведение.
 • 8
  Пак реклама на великия откривател,Айнщайна на хлебопроизводството и откривателя на топлата вода Веселин Илчев.Пак не може да се коментира под "статията" и пак ще триете коментари.Хасково нет не ставайте съучастници в измишльотините на този индивид.Пак ще ви информирам! Безглутенов хляб има от години,както и други видове тестени изделия без глутен.Между 0,3% и 1% от хората по земята страдат от непоносимост към глутен и няма никаква причина останалите хора да консумират безглутенови продукти, защото по този начин се лишават от доста други полезни съставки в храните.Интересно защо въпросния "откривател" е ориентирал "откритието" си точно към жените.Може би си мисли че повечето дами или поне по-голямата част от тях са "кифли"? Не вярвам,според мен повечето са разумни.
 • 9
  Ха
  Хасково
  2 -1
  08:03, 1 мар 2020
  А, кога ще се предложи градският транспорт да стане безплатен -за пенсионери и инвалиди .....?

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини