От х:

Днес в x:

2 °C

Искат намаляване на таксите за административни услуги в Хасково

За намаляване на таксите за административните услуги в община Хасково призова общинският съветник Йозджан Мехмед от ДПС. Той заяви искането си в края на днешното заседание на Общинския съвет и отправи питане към кмета на община Хасково.

Йозджан Мехмед заяви, че за високите цени на услугите е уведомен от граждани. Той даде и пример за скъпа услуга - таксата за легализация на документи по гражданско състояние е 20 лева за бърза, обикновена и експресна поръчка. "Тази такса от 20 лева не отразява достоверно преките и непреки разходи по предоставяне на услугата", заяви Мехмед. Той допълни, че вероятно размерът й е бил определен още преди години, при предходно общинско ръководство, но беше категоричен, че трябва да бъде намален. "Адекватната такса за тази услуга е 5 лева, колкото е и държавната такса за подобен вид заверки на документи", заяви общинският съветник. Той вметна, че в България има Методика за определяне на разходоориентиран размер на таксите за административно обслужване, която е задължителна за всички административни органи и размерът на таксите не може да надвишава разходите на административния орган за извършване на услугата и последващия контрол.

В тази връзка той се обърна към кмета на общината Станислав Дечев. "Възнамерявате ли като кмет на тази община да продължите политиката, която провеждахте като областен управител за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите на община Хасково, което е един важен показател за превръщането на община Хасково в по-добро място за живеене?"

На въпроса градоначалникът отговори положително. "Разбира се, че искам да синхронизирам всички наредби и такси с държавните, за да облекча административната тежест, но това зависи и от вас общинските съветници", заяви Станислав Дечев. Той подчерта, че вече е предприел друго облекчение за гражданите - закупуване на нов софтуерен продукт и в тази връзка били предвидени промени, които вероятно ще бъдат внесени на следващото заседание на Общинския съвет в Хасково. Посочи, че с промените ще отпадне необходимостта гражданите да представят определени документи в администрацията, а служителят да има възможност да ги получи по служебен път от други институции.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

 • 1
  Ра
  Работник
  37 -8
  16:14, 28 фев 2020
  Говорете с правителството за премахване на винетките за пътя Х-во - Дим.гр. по точно до завод
  ЯЗАКИ много Хасковлии работят там.И обратно от Дгр. до ЯЗАКИ.Мислете за хората...
  • То
   Точно
   22 -8
   16:54, 28 фев 2020
   Много хасковлии пътуват за работа всяка сутрин до Димитровград, а също и димитроградчани пътуват за работа в Хасково.
  • Di
   dimcou
   23 -2
   18:01, 28 фев 2020
   този път се чисти най добре от всички други през зимата, не дърпайте дявала за опашката, има да буксувате зимата ако стане общински. виждате в град как се чистят улиците, чакат снега да се стопи .
  • 12
   12345
   26 -6
   19:09, 28 фев 2020
   Първо тези хора имат осигурен транспорт и второ всеки трябва да си плаща винетка та ако ще и на 200 метра зад табелата за край на града да излиза!!!!Аз лично съм против че на софиянци варналии им разрешиха по някои пътища да не плащат винетки!!!!!А и винетка от 100 лева годишно (27 стотинки) дневно няма да натовари бюджета Ви!!!!
  • Go
   gost
   14 -8
   20:24, 28 фев 2020
   Ката ми искаш пари, що трябва да се нарича услуга бе да ева вашта мама!!!
  • По
   Порчо
   9 -1
   11:36, 29 фев 2020
   За да има пари за брат`чедите и за чиновниците, за да бъдат мотивирани да гласуват за Падишаха и калинките Му! Нали виждате? По три касиерки, когато има работа за една!
 • 2
  По
  Порчо
  50 -2
  17:15, 28 фев 2020
  А нещо за намаляване таксата смет за граждани и фирми спомена ли се? Защото скокообразното увеличаване е три до четири пъти спрямо миналата година. А това е пагубно за хората, средния и дребен бизнес в града!
  • 12
   12345
   7 -23
   19:04, 28 фев 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Р.
   Р.О.
   14 -3
   23:11, 28 фев 2020
   С 20лв. казваш... Защото при мен е от 700 на 2300.
 • 3
  Гр
  Гражданин от чужбина
  17 -15
  18:59, 28 фев 2020
  Браво, за инициативата на този общински съветник! Поне някой да помисли и за тези,които се борим с бюрокрацията и документацията, като си дойдем в България! Всичко е с едни такси, спуснати на принципа "Щом са в чужбина, имат пари, да плащат".
  А, като гледам коментарите, на коментиращите също хич не им е понятно, за какво иде реч в тази публикация, всеки си гледа в собственото канче.
  • Ка
   Каун
   2 -1
   20:34, 29 фев 2020
   Артик, щом и тия от чужбина се оплаквате, ние какво да кажем?
 • 4
  11
  111122
  14 -9
  19:40, 28 фев 2020
  Боже боже и турците се наведоха.а бе мехмед я кажикак се намали административната тежест и се подобри адм.обслужване когато кмета беше губернатор? Дай пример и дай предложение конкретно.стига с тоя култ ! Стига ! Дай предложение да се върне чл 1 на конституцията.че ще бэдете вечно управляващи до веки веков.
 • 5
  Ни
  Николай Бареков
  19 -4
  23:26, 28 фев 2020
  Аз не разбирам защо като цяло има такси за административни услуги, при положение че получават заплати от бюджета.
 • 6
  Хр
  Християн Комунист
  11 0
  00:32, 29 фев 2020
  След революцията тия всичките съветници ще построят заедно с останалите ятаци на Мутрите и Бейовете Морския канал "Бургас - Александропулис"
  .....
  Не може да си съучастник в геноцида срещу Българите и след това да разправяш "Аз съм невинен"
  ....
  • #
   #
   3 -2
   12:46, 29 фев 2020
   Откога комунистите станахте християни ?
 • 7
  Гр
  Град
  9 -8
  08:25, 29 фев 2020
  Тия ф****е докога ще имат думата не стига че са неграматни ами и с претенции. Да си идат в родната Турция и да видят там как. Бейове гадни.
  • По
   Порчо
   8 -2
   11:43, 29 фев 2020
   Не е въпросът грамотни ли са или не! И те са граждани на Хасково. Проблемът е, че гласуват както им наредят "бейовете". А на тези избори гласуваха под строй за гербо-калинката! Затова и резултатът бе такъв. Сега, като им залющят едни яки такси смет да си помислят другия път как да гласуват! Защото Калинчо Дечев още не встъпил в длъжност и издъни таксата смет до тавана! Послушно момче. Слуша каквото му нареди полувисшиста Владко `Мозъка` Горанов. А и през сметта брат`чедите много по-лесно "усвояват" общинските пари.
  • От
   От неграмотните
   7 -3
   12:15, 29 фев 2020
   Ти сякаш си много грамотен, пък и с претенции. Тези хора са пълноправни граждани на тази страна и могат да живеят с достойнство, да защитават потеклото и корените си. Имат право да са и в парламента, и в общините, и навсякъде в държавата.
   А, по въпроса, да видят какво било в Турция... Ами, там, за издаване на документи по гражданско състояние, ако се сещаш какво е това, такси изобщо няма... за сведение.
 • 8
  Пак реклама на великия откривател,Айнщайна на хлебопроизводството и откривателя на топлата вода Веселин Илчев.Пак не може да се коментира под "статията" и пак ще триете коментари.Хасково нет не ставайте съучастници в измишльотините на този индивид.Пак ще ви информирам! Безглутенов хляб има от години,както и други видове тестени изделия без глутен.Между 0,3% и 1% от хората по земята страдат от непоносимост към глутен и няма никаква причина останалите хора да консумират безглутенови продукти, защото по този начин се лишават от доста други полезни съставки в храните.Интересно защо въпросния "откривател" е ориентирал "откритието" си точно към жените.Може би си мисли че повечето дами или поне по-голямата част от тях са "кифли"? Не вярвам,според мен повечето са разумни.
 • 9
  Ха
  Хасково
  2 -1
  08:03, 1 мар 2020
  А, кога ще се предложи градският транспорт да стане безплатен -за пенсионери и инвалиди .....?

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини