От х:

Днес в x:

Искат намаляване на таксите за административни услуги в Хасково

За намаляване на таксите за административните услуги в община Хасково призова общинският съветник Йозджан Мехмед от ДПС. Той заяви искането си в края на днешното заседание на Общинския съвет и отправи питане към кмета на община Хасково.

Йозджан Мехмед заяви, че за високите цени на услугите е уведомен от граждани. Той даде и пример за скъпа услуга - таксата за легализация на документи по гражданско състояние е 20 лева за бърза, обикновена и експресна поръчка. "Тази такса от 20 лева не отразява достоверно преките и непреки разходи по предоставяне на услугата", заяви Мехмед. Той допълни, че вероятно размерът й е бил определен още преди години, при предходно общинско ръководство, но беше категоричен, че трябва да бъде намален. "Адекватната такса за тази услуга е 5 лева, колкото е и държавната такса за подобен вид заверки на документи", заяви общинският съветник. Той вметна, че в България има Методика за определяне на разходоориентиран размер на таксите за административно обслужване, която е задължителна за всички административни органи и размерът на таксите не може да надвишава разходите на административния орган за извършване на услугата и последващия контрол.

В тази връзка той се обърна към кмета на общината Станислав Дечев. "Възнамерявате ли като кмет на тази община да продължите политиката, която провеждахте като областен управител за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите на община Хасково, което е един важен показател за превръщането на община Хасково в по-добро място за живеене?"

На въпроса градоначалникът отговори положително. "Разбира се, че искам да синхронизирам всички наредби и такси с държавните, за да облекча административната тежест, но това зависи и от вас общинските съветници", заяви Станислав Дечев. Той подчерта, че вече е предприел друго облекчение за гражданите - закупуване на нов софтуерен продукт и в тази връзка били предвидени промени, които вероятно ще бъдат внесени на следващото заседание на Общинския съвет в Хасково. Посочи, че с промените ще отпадне необходимостта гражданите да представят определени документи в администрацията, а служителят да има възможност да ги получи по служебен път от други институции.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

  • 1
    Ра
    Работник
    37 -8
    16:14, 28 фев 2020
    Говорете с правителството за премахване на винетките за пътя Х-во - Дим.гр. по точно до завод
    ЯЗАКИ много Хасковлии работят там.И обратно от Дгр. до ЯЗАКИ.Мислете за хората...
    • То
      Точно
      22 -8
      16:54, 28 фев 2020
      Много хасковлии пътуват за работа всяка сутрин до Димитровград, а също и димитроградчани пътуват за работа в Хасково.
    • Di
      dimcou
      23 -2
      18:01, 28 фев 2020
      този път се чисти най добре от всички други през зимата, не дърпайте дявала за опашката, има да буксувате зимата ако стане общински. виждате в град как се чистят улиците, чакат снега да се стопи .
    • 12
      12345
      26 -6
      19:09, 28 фев 2020
      Първо тези хора имат осигурен транспорт и второ всеки трябва да си плаща винетка та ако ще и на 200 метра зад табелата за край на града да излиза!!!!Аз лично съм против че на софиянци варналии им разрешиха по някои пътища да не плащат винетки!!!!!А и винетка от 100 лева годишно (27 стотинки) дневно няма да натовари бюджета Ви!!!!
    • Go
      gost
      14 -8
      20:24, 28 фев 2020
      Ката ми искаш пари, що трябва да се нарича услуга бе да ева вашта мама!!!
    • По
      Порчо
      9 -1
      11:36, 29 фев 2020
      За да има пари за брат`чедите и за чиновниците, за да бъдат мотивирани да гласуват за Падишаха и калинките Му! Нали виждате? По три касиерки, когато има работа за една!
  • 2
    По
    Порчо
    50 -2
    17:15, 28 фев 2020
    А нещо за намаляване таксата смет за граждани и фирми спомена ли се? Защото скокообразното увеличаване е три до четири пъти спрямо миналата година. А това е пагубно за хората, средния и дребен бизнес в града!
    • 12
      12345
      7 -23
      19:04, 28 фев 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Р.
      Р.О.
      14 -3
      23:11, 28 фев 2020
      С 20лв. казваш... Защото при мен е от 700 на 2300.
  • 3
    Гр
    Гражданин от чужбина
    17 -15
    18:59, 28 фев 2020
    Браво, за инициативата на този общински съветник! Поне някой да помисли и за тези,които се борим с бюрокрацията и документацията, като си дойдем в България! Всичко е с едни такси, спуснати на принципа "Щом са в чужбина, имат пари, да плащат".
    А, като гледам коментарите, на коментиращите също хич не им е понятно, за какво иде реч в тази публикация, всеки си гледа в собственото канче.
    • Ка
      Каун
      2 -1
      20:34, 29 фев 2020
      Артик, щом и тия от чужбина се оплаквате, ние какво да кажем?
  • 4
    11
    111122
    14 -9
    19:40, 28 фев 2020
    Боже боже и турците се наведоха.а бе мехмед я кажикак се намали административната тежест и се подобри адм.обслужване когато кмета беше губернатор? Дай пример и дай предложение конкретно.стига с тоя култ ! Стига ! Дай предложение да се върне чл 1 на конституцията.че ще бэдете вечно управляващи до веки веков.
  • 5
    Ни
    Николай Бареков
    19 -4
    23:26, 28 фев 2020
    Аз не разбирам защо като цяло има такси за административни услуги, при положение че получават заплати от бюджета.
  • 6
    Хр
    Християн Комунист
    11 0
    00:32, 29 фев 2020
    След революцията тия всичките съветници ще построят заедно с останалите ятаци на Мутрите и Бейовете Морския канал "Бургас - Александропулис"
    .....
    Не може да си съучастник в геноцида срещу Българите и след това да разправяш "Аз съм невинен"
    ....
    • #
      #
      3 -2
      12:46, 29 фев 2020
      Откога комунистите станахте християни ?
  • 7
    Гр
    Град
    9 -8
    08:25, 29 фев 2020
    Тия ф****е докога ще имат думата не стига че са неграматни ами и с претенции. Да си идат в родната Турция и да видят там как. Бейове гадни.
    • По
      Порчо
      8 -2
      11:43, 29 фев 2020
      Не е въпросът грамотни ли са или не! И те са граждани на Хасково. Проблемът е, че гласуват както им наредят "бейовете". А на тези избори гласуваха под строй за гербо-калинката! Затова и резултатът бе такъв. Сега, като им залющят едни яки такси смет да си помислят другия път как да гласуват! Защото Калинчо Дечев още не встъпил в длъжност и издъни таксата смет до тавана! Послушно момче. Слуша каквото му нареди полувисшиста Владко `Мозъка` Горанов. А и през сметта брат`чедите много по-лесно "усвояват" общинските пари.
    • От
      От неграмотните
      7 -3
      12:15, 29 фев 2020
      Ти сякаш си много грамотен, пък и с претенции. Тези хора са пълноправни граждани на тази страна и могат да живеят с достойнство, да защитават потеклото и корените си. Имат право да са и в парламента, и в общините, и навсякъде в държавата.
      А, по въпроса, да видят какво било в Турция... Ами, там, за издаване на документи по гражданско състояние, ако се сещаш какво е това, такси изобщо няма... за сведение.
  • 8
    Пак реклама на великия откривател,Айнщайна на хлебопроизводството и откривателя на топлата вода Веселин Илчев.Пак не може да се коментира под "статията" и пак ще триете коментари.Хасково нет не ставайте съучастници в измишльотините на този индивид.Пак ще ви информирам! Безглутенов хляб има от години,както и други видове тестени изделия без глутен.Между 0,3% и 1% от хората по земята страдат от непоносимост към глутен и няма никаква причина останалите хора да консумират безглутенови продукти, защото по този начин се лишават от доста други полезни съставки в храните.Интересно защо въпросния "откривател" е ориентирал "откритието" си точно към жените.Може би си мисли че повечето дами или поне по-голямата част от тях са "кифли"? Не вярвам,според мен повечето са разумни.
  • 9
    Ха
    Хасково
    2 -1
    08:03, 1 мар 2020
    А, кога ще се предложи градският транспорт да стане безплатен -за пенсионери и инвалиди .....?
Последни новини