От х:

Днес в x:

Промени в АПК: Нови документи за самоличност може да ни пратят по куриер

При подновяване на лична карта, международен паспорт или шофьорска книжка ще може документът да ни бъде пращан по куриер. Тази възможност дават промени в Административния процесуален кодекс (АПК), пуснати за обществено обсъждане, с които обаче се правят редакции в още 141 кодекса и закона, пише "Монитор".

Целта на измененията в АПК е намаляване на административната тежест за гражданите и за бизнеса при различни разрешителни или лицензионни режими. Това ще важи, ако датата на издаване на новия документ е след изтичането на валидността на стария. При това положение получаването на подновената лична карта може да стане чрез лицензиран пощенски оператор, с който МВР има договор.

С други промени пък се забранява на чиновниците да ни искат и копие от личната карта при дадена административна услуга, освен това не е изрично предвидено в специален закон. Документ ще се иска само за установяване на самоличност.

Наред с това няма да е нужно да предоставяме и квитанция за такса, ако сме платили за административната услуга онлайн. Администрациите ще обменят данни по служебен път, като времето за получаване на даден акт ще е до три дни. Ако обаче дадено удостоверение може да се издаде само на базата на посочените от нас данни в заявлението, то това трябва да става незабавно. Подаването на заявление по факса остава, но ако изрично е оповестено на сайта на административния орган.

Промените предвиждат още от 7 на 3 дни да се свие срокът за съставяне на акт за раждане. От 5 дни на 24 часа пък е намалено и времето, в което трябва да се съобщи за раждането от страна на болниците, като това може да става и по електронен път. Дава се възможност, когато раждането е в болница, актът за раждане да бъде получаван чрез самото лечебно заведение. Така чиновниците ще дават документа на директора на болницата, а той на свой ред - на родителите. Има облекчения и за съставяне на актове за смърт и се регламентира, че срокът тече и през почивни дни и официални празници.

Когато се кандидатства за БГ гражданство по натурализация, съответният чужденец може едновременно да подаде заявление за удостоверение за български произход. Това ще става пред правосъдното министерство, като в тази връзка то ще има служебна комуникация между ведомството и Агенцията за българите в чужбина. Последните пък служебно ще пратят готовия документ. Самата агенция ще събира служебно информация и документи от българските органи, когато в заявлението е декларирано, че има актове, издадени от наши институции.

Към правителството пък съществува Административен регистър, в който всяка една институция - държавна, общинска или друга, публикува всички услуги и конкурси. За целта има конкретен чиновник, имащ право да вписва или заличава информация в него. Сега обаче се въвежда и административно-наказателна отговорност за нарушения, извършени от длъжностните лица при вписването или актуализацията и достоверността на данните. Те ще се бъдат санкционирани с глоба от 200 до 1000 лева. Същото ще важи, ако административният ръководител не изпраща всяка година до началото на март доклад за състоянието на подопечната му служба

Направени са и изменения, които премахват изрични изисквания за подаване на заявления и документи към тях на хартия. Целта е да няма спънка при съществуващо или бъдещо електронизиране на процесите. Цената на таксата за бърза услуга може да бъде най-много два пъти по-висока от обикновената.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини