От х:

Днес в x:

Създават доброволчески отряд "Асеневци" за извънредни ситуации

Предложението на кмета Христо Грудев ще бъде обсъдено и гласувано на предстоящото заседание на местния парламент. Съгласно проекта за решение, доброволческото формирование ще се казва "Асеневци" и ще е в състав до 40 души.

Предложението идва във връзка с направени препоръки от началниците на Регионалната дирекция и Районната служба по пожарна безопасности защита на населението.

Създаването на доброволни формирования в общините е регламентирано в Закона за защита при бедствия. Според него "доброволец може да е всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психични заболявания и не е осъждано за умишлени престъпления“. Тийнейджъри между 16 и 18-годишна възраст могат да бъдат обучавани за доброволци, но без да изпълняват конкретни задачи по предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

Издръжката на 40-те в отряда се поема от държавния бюджет. Бройката им може да е по-голяма, но това ще е за сметка на Общината. Като привилегия доброволците от формированието ще имат право да ползват безплатно места в зоните за платено паркиране, въз основа на предоставен им пропуск.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини