От х:

Днес в x:

Кой срещу Нинова за лидер на БСП? Преглед на печата

24 часа

Кой срещу Нинова за лидер на БСП?

Кой ще се изправи срещу Корнелия Нинова в битката за лидер на БСП, ще е ясно на 21 март.

Това е срокът, до който червената ЦИК трябва да вземе решение за допускане до участие в избора на предложените от общинските и районните конференции кандидати и да обяви окончателния списък.

До момента с най-много номинации е самата Нинова. Местните структури са издигнали още около 10 имена, но досега само Красимир Янков е заявил категорично участието си в изборите.

Сред останалите издигнати са зам.-шефът на БСП Кирил Добрев, зам.-шефът на червената парламентарна група Георги Свиленски, лидерът на БСП в София Калоян Паргов, Костадин Паскалев, Валери Жаблянов, кметът на Перник Станислав Владимиров, Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Георги Гергов. Те обаче още не са обявили публично дали ще се борят за първия стол на "Позитано" 20.

Труд

Магистрала "Струма" може да пламне отново

Огромната камара с отпадъци в депото на фирма "Феникс ресурс" в Дупница е в опасна близост до магистрала "Струма", видя екип на "Труд". Въпреки че тоновете опаковки от лекарства не са под съоръжението, а на 2-3 метра от него, ако купчината се запали, мостът отново ще пострада значително.

За проблема преди дни спомена новият министър на околната среда Емил Димитров, който предупреди, че боклуците са в опасна близост до автомагистралата и миналогодишният пожар може да се повтори, но не се чу предложение как въпросът да бъде решен.

Монитор

Вадим онлайн разрешение за строеж в София

От АИКБ подкрепиха общината за разработването на Стратегия за дигиализация. Също така изразиха готовност да се включат в новата програма за залесяване на междублокови пространства в кварталите. Досега общината заедно с граждани, неправителствения сектор и бизнеса активно работи по проекта "Новата гора на София", по който са засадени 88 000 фиданки, а заедно с училища и детски градини - "Моето зелено училище и Моята зелена детска градина".

Сега

Божков имал собственост в ОАЕ и можел да получи резидентски статут

Васил Божков може да получи резидентска виза в Обединените арабски емирства, съобщава БНТ. Той е придобил собственост там за повече от 280 000 долара. Божков притежава офиси в Дубай и Абу Даби, от които ръководи хазартния си бизнес в държави от Средния изток. На този етап няма данни за оборота, но наличието на тази инвестиция определено е основание за резидентски статут, твърди БНТ.

Капитал дейли

Две компании на Божков са събрали залози за общо 1.5 млрд. лв. за 2018 г.

Контролираните от Васил Божков дружества "Ню геймс" и "Национална лотария", първото от които организира едноименната моментна игра, а второто - спортни и казино залагания, сумарно за 2018 г. имат продажби на билетчета и други хазартни игри за над 1.5 млрд. лв. Това показват отчетите на двете компании, които бяха публикувани от дружествата "с цел пълна прозрачност и избягване на допълнителни внушения за прикриване на информация".

Дума

Съдии се опънаха на Иван Гешев

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет да обсъди разпространените от прокуратурата СРС от разговори на президента Румен Радев. Организацията пита дали не е уронен престижът на съдебната власт и доколко правомерно е поведението на главния прокурор Иван Гешев.

ССБ се опасява, че се създава "впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури". Съдиите подозират, че с поведението си Гешев създава предпоставки за "основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор" заради нерегламентирано разпространение на СРС, което не обслужва нуждите на наказателен процес, при това от разговори на президента.

Стандарт

1 млн. дирхaмa спасявали Божков от връщане

Инвестиции за 1 милиoн дирхaмa можели да спасят задържания в Обединените арабски емирства обвиняем милиардер Васил Божков от екстрадиция, съобщи Лупа.бг. Електронното издание твърди, че ОAE вероятно нямa дa върнат Вacил Бoжкoв в Бългaрия, тъй кaтo хaзaртният бoc e придoбил coбcтвeнocт в Дубай зa 1 милиoн дирхaмa - мecтнa вaлутa. Тази инвecтиция ce рaвнявa нa близo 280 хиляди щaтcки дoлaрa и дaвa възмoжнocт нa зaкрилa oт мecтнитe влacти.

Земя

5% от стопанствата работят 85% от земеделската земя

И последната статистика на Министерството на земеделието за разпределението на обработваемата земя, направена през 2016 г., затвърждава тенденцията за огромната диспропорция между малките и големите ферми в страната. Данните от това преброяване бяха оповестени в края на миналата година, като в сравнение с 2010 г. анализът за 2016 г. показа нарастващо съсредоточаване на огромни площи, съставляващи 85 процента от цялата използваема земеделска земя, едва в 5 процента от стопанствата. В същото време 56 на сто от земеделските стопанства в страната са притежавали под 1 хектар земя, или под 10 декара. Ако през 2010 г. стопанствата с до 10 дка са били 248 015 и са притежавали общо 816 280 дка земя, то през 2013 г. броят им се срива почти двойно - до 143 502, като работената от тях земя вече е 480 354 дка. Този спад продължава и през 2016 г., когато тези стопанства вече са едва 102 608, а притежаваната земя - 337 096 дка.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини