От х:

Днес в x:

Росен Плевнелиев: Радев е нарушил закона и ще се бори за втори мандат

Как за половин милиард не са ни показали СРС, а за заплатата на жената на президента ни показаха? Очевидно става въпрос за много битовизъм, но ни показва какъв е настоящият ни президент.

Така бившият президент Росен Плевнелиев видя скандала между настоящия президент Румен Радев и прокуратурата.

Относно пуснатите записи с президента Румен Радев, Росен Плевнелиев коментира, че „нещата са по-битови и елементарни, но по-важни”.

„Те ни показват същността на държавния глава. В продължение на 3 години той се вживяваше в ролята на морална алтернатива на всички останали. Виждате, че не е никаква алтернатива”, коментира Плевнелиев. Според него дали СРС-тата са законни, или незаконни може да каже ВСС.  „Факт е, че държавният глава, в качеството си на ръководител на ВВС е нарушил закона”, каза Плевнелиев.

По думите на Плевнелиев казусът е махленски, но сегашният министър на отбраната трябва да представи пред обществото фактите, с които разполага, за да са наясно хората.

Плевнелиев каза, че "има много други поводи Радев да има проблеми". Той подчерта, че Радев не споделя своите приоритети с Народното събрание, не е обединител на нацията и не работи в национален интерес, както му вменява конституцията.

Плевнелиев предупреди, че "ако на 9 май отиде в Москва, както е дал заявка, ще наруши драматично националния интерес на България" и ще обслужи руския национален интерес.

"Радев е нарушил закона през 2014 година и ще се бори за втори мандат, за да избяга от правосъдие", каза Плевнелиев пред Нова телевизия, според който Радев има безоблачен мандат заради добрата работа на правителството. Той се изживяваше като морална алтернатива, плюеше по всички – ето, виждате, че не е никаква алтернатива, погазил е закона, коментира Плевнелиев.

След като му беше припомнено, че КПКОНПИ не намери вина (заради давност), експрезидентът каза, че прокуратурата не действала по най-добрия възможен начин, но Конституцията била над всички и сега ВСС може да разследва дали СРС-тата са ползвани правомерно и са пуснати в публичното пространство законно – ВСС е длъжен да го направи, добави Плевнелиев.

„От друга страна, държавният глава е нарушил закона – точка”, категоричен беше бившият държавен глава. Той поиска разкриване на всички документи – дали Радев е наруши трудовото законодателство, като е назначил жена си (тогава, по неофициална информация, те живеят на съвместни начала) за пиар на ВВС.

"Всеки, който е нарушил закона, трябва да се знае и ние да сме наясно", смята Плевнелиев. Според бившия държавен глава, за 3 години Радев заложил на популистката карта как всички били лоши, само той е добър, а СРС-тата показали същността му.

"Той няма и не може да мисли, че има абсолютен имунитет. Морално той се провали – за върховенството на закона не му вярваме, той го наруши", подчерта експрезидентът, който смята, че Румен Радев работил само за имиджа си и се готвел да прави партия. Да направи партия обаче щяло да го провали, защото всички щели да си мислят, че като президент той се борел за властта, а хората обичали тези държавници, които се борят за тях.

"Ако той отиде в Москва на 9 май, за да обслужи руският национален интерес и да посочи една България, която беше окупирана, имаме сериозен проблем", заяви Росен Плевнелиев.

По темата с хазарта, Плевнелиев коментира пред Нова телевизия, че дълги години сме обвинявали прокуратурата, че не е ефективна, но сега виждаме, че се работи на високи обороти. Според него, държавното обвинение почва да стига до най-високите етажи, до най-богатите. По думите му, проблемът бил, че никой вече не е имунизиран и въпросът е ще стигне ли прокуратурата до всички, които не спазват закона. "Не се притеснявам от свърхактивността, а доколко всички тези медийни акции са подплатени по същество, с доказателства, така че да има справедливост", каза Плевнелиев.

Попитан как така с хазарта се почна "5 години по-късно", бившият президент отвърна, че по-добре късно, отколкото никога. Той призова за подкрепа за прокуратурата, но поиска и пример за справедливост от държавното обвинение – тези, които са с правителството, да не бъдат забравяни, ако има данни, че са нарушили закона.

На въпрос защо досега от гледна точка обвинени чиновници най-сериозните обвинения са само за Държавната комисия по хазарта и може ли финансовото министерство 5 години да не види липсващи стотици милиони, Плевнелиев отвърна, че не може толкова време да няма адекватна оценка на риска.

"Отдавна е трябвало да се активира някой, за да се види, че нещо не е в ред. От друга гледна точка действия има – сега ще следим какво ще се случи с този толкова чувствителен казус", коментира експрезидентът. Според Плевнелиев, би било много трудно да преглътнем, че законът по отношение на данъчното облагане на хазарта е двусмислен, че някой депутат е лобирал, че можеш да избираш да платиш по-малко, защото е законно.

"Ще остане у нас горчивината, че обикновено лобиране в Народното събрание е ощетило народа със стотици милиони", подчерта Плевнелиев. Той беше категоричен, че не американска намеса е довела до действията срещу Васил Божков. Що се отнася до приликата с КТБ – как и тук се тръгва от "спор между съдружници", Плевнелиев видя като добър знак, че прокуратурата се е задействала по сигнал на обикновен човек (един от собствениците на Efbet Цветомир Найденов). 

Изисква се голяма доза смелост от този човек (Цветомир Найденов, бел.ред.) който е подал сигнала, защото, виждате, че мощта на тези най-богати българи в никакъв случай не е за подценяване (Васил Божков, бел.ред.). 

Росен Плевнелиев е категоричен, че дълги години обществото е очаквало подобна активност. И смята, че се работи на високи обороти. Бившият държавен глава смята, че е добре щом прокуратурата може да стигне до президента или до най-богатия мъж, ако има данни за престъпления. Така се показва, че няма недосегаеми. Плевнелиев изказа очакванията си акциите на прокуратурата да са подплътени със сериозни доказателства.

"За мен проблемът е само един – след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото никой вече не е имунизиран. Въпросът е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона", коментира той.

На въпрос как е възможно институциите да не разберат, че Божков е ощетил държавата с над 500 милиона лева невнесени такси.

"Сумите са потресаващи. Добрата новина е, че се действа, дори и късно. Самата заявка на прокуратурата, има нужда от нашата подкрепа. Не е ясно по какъв начин са събирани таксите, кой депутат е лобирал за това. Институциите е трябвало да имат оценка на риска, ако е имало възможност чрез хазарт или наркотици, или незаконна търговия с оръжие, да се генерират огромно количество пари в сивия сектор, държавата трябва да бъде изключително фокусирана и да действа денонощно. В други сектори, където рискът не е толкова голям, трябва да се действа по друг начин ”, смята още Плевнелиев.

Според него трябва да се спре с лобирането в парламента.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Че
    Чехльо
    11 -3
    10:45, 3 фев 2020
    Бягай у ляво бе гол охлюв.
  • 2
    Гю
    Гюро
    8 0
    20:20, 3 фев 2020
    Този пък кой го има за жив?
    Да си кюта до метеороложката и да не се обажда от коневръза.
  • 3
    Да
    Да
    5 -1
    23:20, 3 фев 2020
    Шута на Борисов иска отново да е президент. Не разбирам защо медийте се допитват до него за политика. Видяхме неговия мандат ,че политик не става. За шут ДА. Единствен Радев се опитва да стори нещо за туй главния прокурор търси кусори а тоз клоун лае.
    Събудете се бе хора. Нов парламент без Борисов!!!!
Последни новини