От х:

Днес в x:

Между ръба на закона и "няма такава държава"

"На бюрото на главния прокурор попада една папка, тя му е дадена от друг прокурор. Какво трябва да направи той - да се направи, че не съществува ли. Не, всеки главен прокурор би питал Конституционния съд. След това започва размяна на реплики и се публикуваха извадки от СРС-та. От това, което изтече, не става дума за държавна измяна или нарушение на Конституцията. Ако имаше съмнение, то мнозинството в НС, което не долюбва президента, щеше да задейства процедурата по импийчмънт." Това заяви по NOVA бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров по повод скандала между прокуратурата и Президентството.

Попитан дали има извършено престъпление според този разговор, той заяви, че питането е насочено към ал. 4 от чл 103. (бел.авт. алинеята гласи: " (4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване). " Този имунитет е абсолютен, той не може да се откаже от него. Дори и да има данни за престъпление - то не могат да се предприемат никакви действия срещу президента. От това, което е публикувано - няма данни за извършено престъпление. Предстои да разберем тълкованието на Конституционния съд", каза още проф. Киров.

Не е нормално в една държава главният секретар на президента да привиква главния прокурор с SMS, не е нормално и да излизат СРС-та за президента.

Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова във връзка с конфликта между президента Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев.

"Ако аз трябва да оценявам конфликта, мога да кажа - "няма такава държава". Опитните политици няма да си позволят и двете неща. Все пак тук има двама души, които правят първите си стъпки. Това нито е институционален, нито е личен, това е ситуационен конфликт", коментира още Коларова.

По думите на журналиста Валерия Велева живеем в беззаконие.

"Недопустимо е военен в такъв висок ранг да се опитва да се мишкува на КПКНОПИ, която съблюдава върховенството на закона. Оповестяването на записите с президента също са на ръба на закона. А върхът на черешката е викането на прокурора с SMS", анализира Велева.

Тя изтъкна, че тези записи са правени по време на сделката със самолетите "Грипен", от което може да излязат и други факти.

Коларова бе категорична, че целият конфликт е "на ръба на закона и демокрацията".

Припомняме, че в началото на седмицата Иван Гешев отправи искане до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от Конституцията, разпоредбата, която засяга имунитета на президента, а във вторник от ВКП съобщиха, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация. Ден по-късно от ВКП съобщиха, че прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация.

За пръв път в историята на България прокуратурата разпространи запис от телефонен разговор, в който се смята, че участва действащ президент. Аудио файлът е направен със специални разузнавателни средства (СРС). В него се чува гласът на държавния глава Румен Радев, който обсъжда с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков проверка на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

Огласеният от пресцентъра на държавното обвинение запис е придружен от постановление за спиране на наказателно производство от 23 януари тази година. От документа не става ясно срещу кого е образувано разследването, но се уточнява, че СРС-та са прилагани спрямо Цанко Стойков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ma
    mafia
    4 -4
    12:08, 31 яну 2020
    Гешев е на директно подчинение на бандитът Борисов.
Последни новини